Войти
Закрыть

Культура та наука в Стародавньому Єгипті

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 13. Культура та наука в Стародавньому Єгипті

1. Чим уславились давньоєгипетські архітектори?

Давньоєгипетські архітектори1 залишили після себе багату спадщину. Вони започаткували монументальну кам’яну архітектуру, насамперед це піраміди та храми. Про піраміди мова йшла в попередньому параграфі. Тож познайомимося з особливостями давньоєгипетських храмів, які вважалися помешканням богів.

1 Архітектор — спеціаліст з будівництва споруд. Архітектура — наука про мистецтво будувати, прикрашати споруди та їх комплекси (міста, села).

• Обговоріть у класі!

Уявіть, що вам вдалося побувати в давньоєгипетському храмі. На основі інформації, отриманої за допомогою QR-коду (http://bit.ly/2MIRrkv), зробіть припущення, які почуття могли викликати храми у давнього населення Єгипту і яке враження справляють нині на туристів.

Заупокійний храм Хатшепсут (сучасний вигляд)

Вхід у храм Рамзеса (сучасний вигляд)

2. Як зображували людей стародавні єгиптяни?

Єгиптяни були вправними рисувальниками. У гробницях фараонів збереглися чудові розписи. На них зображено сцени полювання, збирання врожаю, бенкети тощо. Це було пов’язано з потойбічним культом. Єгиптяни вірили, що зображення оживуть у царстві мертвих. Це, за їхніми уявленнями, забезпечить господареві радісне й щасливе життя на тому світі.

• Поміркуйте!

Чому навіть єгипетські вельможі не гнівалися на митців, які точно відтворювали недоліки їхньої зовнішності?

Єгипетська скульптура загалом служила релігійним цілям. Адже скульптурне зображення - це «двійник людини». Вважалося, що в статую зможе вселитися душа людини після смерті. Тому її намагалися зробити максимально схожою на померлого, розмальовували різними фарбами. Це надавало незвичайної життєвості скульптурному зображенню.

Оранка (давньоєгипетське зображення з гробниці вельможі)

Жінки за косметичними процедурами (давньоєгипетське зображення)

Скульптурне зображення вельможі

3. Якою була писемність у Стародавньому Єгипті?

Найдавніше письмо з’явилося в Єгипті наприкінці IV тис. до н. е. Спочатку воно мало форму малюнка: єгиптяни просто малювали те, про що хотіли сказати. Пізніше виникло ієрогліфічне письмо. Більшість давньоєгипетських ієрогліфів є спрощеними зображеннями людини та її занять, людиноподібних божеств, частин тіла людини, тварин, птахів, рослин, неба, будівель тощо. Пізніше знаками стали позначати не тільки ціле слово, а й один або декілька приголосних звуків (голосні звуки знаками не передавалися).

• Обговоріть у класі!

Пригадайте з курсу історії за 5 клас, які типи письма існували в давнину. Визначте, у чому полягає особливість писемності в Стародавньому Єгипті.

Запам’ятати всі знаки було дуже важко. Тим більше, що ієрогліфи могли писатися зліва направо, або навпаки, чи згори вниз. Тому письменних людей в Єгипті було мало.

Давньоєгипетські ієрогліфи

Ієрогліф - знак найдавнішого письма, що являв собою схематизований малюнок. Ієрогліфи можуть означати як окремі звуки і склади, так і цілі слова.

Для допитливих!

Що було основним матеріалом для письма в Стародавньому Єгипті?

http://bit.ly/2wvl470

4. Як лікували в Стародавньому Єгипті?

Люди в усі віки турбувалися про своє здоров’я. Давні єгиптяни досягли значних успіхів у медицині - існували зубні лікарі, окулісти, хірурги та ін. За допомогою набору медичних інструментів єгипетські хірурги робили складні операції. Під час лікування ран використовували бинти, накладали шви. У випадку переломів застосовували дерев’яні лубки. Зубні лікарі могли прикріпити зуб, який хитався, до сусідніх здорових за допомогою тонкого золотого дроту. Вміли також свердлити хворий зуб, аби видалити звідти гній.

• Працюймо в парі!

Які медичні послуги могли надавати давньоєгипетські лікарі?

Єгипетські лікарі знали цілющі властивості багатьох рослин. Вони пропонували своїм пацієнтам для лікування настої та відвари трав, мазі, припарки, полоскання, мікстури. В одній із гробниць був знайдений папірус завдовжки 20,5 м. Він містив близько 900 рецептів ліків проти різних хвороб.

5. Чи були школи в Стародавньому Єгипті?

Знання передавались від старшого покоління до молодшого в спеціальних школах, які існували здебільшого при храмах. У єгипетських школах навчалися хлопчики, а часом і дівчатка. Школярі не лише вчилися читати і писати, а й опановували наукові знання того часу. Юнаки, які готувалися стати послами або перекладачами, вивчали іноземні мови. В особливих школах поглиблено опановували астрономію і медицину.

• Поміркуйте!

Чому навчитися писати і читати в Стародавньому Єгипті було значно важче, ніж у наші дні?

Навчання починалося з п’ятирічного віку і тривало 12 років. Молодші школярі писали на черепках розбитого посуду. З часом їм довіряли і папірус. На ньому писали загостреними очеретяними паличками, вмочуючи їх у чорну фарбу. Єгиптяни на письмі не відокремлювали слів, тому знайти початок розділу було важко. Відтак у спеціальному пеналі була і червона фарба, якою розпочинали новий абзац. Звідси походить вираз: почати з червоного рядка, тобто писати з нового рядка.

Ледачих і неслухняних учнів часом били. Людина з різкою - це помічник учителя. Недарма у повчанні школярам було сказано: «Вуха хлопчика на його спині».

Ось яке повчання писаря учням дійшло до нас із Стародавнього Єгипту.

Що можна дізнатись про школу з цього документа?

«Писар - промовець його величності, він виконує визначене ним. Читай книгу свою щодня. Вирішуй завдання мовчки, щоб не було чутно ні звуку з уст твоїх. Не проводь жодного дня в неробстві, інакше будуть бити тебе. Вуха хлопчика на спині його, і він слухає, коли його б’ють».

Давньоєгипетська школа (сучасна художня реконструкція)

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ Які найвідоміші архітектурні пам’ятки Стародавнього Єгипту ви знаєте?

РОЗУМІЮ

  • 1. Яких правил повинні були додержуватися єгипетські художники і скульптори, коли зображували богів, вельмож, простих людей?
  • 2. У чому полягає особливість давньоєгипетської писемності? З чого і як єгиптяни виготовляли матеріал для письма?

ВМІЮ

  • 1. Чим різниться навчання в давньоєгипетській і сучасній школі? Що спільного?
  • 2. Уявіть, що ви потрапили до Стародавнього Єгипту. У будь-якій подорожі важливо знати, на яку медичну допомогу можна розраховувати в цій країні. Складіть розповідь, як лікували хворих у Стародавньому Єгипті.

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • 1. Уявіть, що вам вдалося побувати в давньоєгипетському храмі. Опишіть свої враження. Що вам подобається, а що не подобається в мистецтві Стародавнього Єгипту?
  • 2. Письмо в Єгипті виникло приблизно в той самий час, що і єдина держава. Поміркуйте, чи випадково це.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Які пам’ятки культури Стародавнього Єгипту дійшли до нашого часу? Поміркуйте, яку роль відіграють культура та освіта в житті суспільства й окремої людини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду