Войти
Закрыть

Мінойська палацова цивілізація

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 25. Мінойська палацова цивілізація

1. Який міф пов’язаний з Мінойською цивілізацією?

За допомогою QR-коду ознайомтеся з відповідним матеріалом!

Висловіть припущення: якими, згідно з міфом, були відносини між жителями материкової Греції та царями Криту?

http://bit.ly/2wwBBJg

2. Як було відкрито найдавнішу цивілізацію Європи?

Міф про Тезея надихнув англійського археолога Артура Еванса наприкінці XIX століття розпочати розкопки в місті Кноссі1 на найбільшому з островів Егейського моря - Криті. Під пагорбом він розкопав палац, який мав понад 300 приміщень. Це був царський палац, де, можливо, й мешкав Мінос - правитель міста-держави Кносс.

1 За переказами, в місті Кносс правив мудрий цар Мінос — могутній володар Криту та багатьох інших островів Егейського моря.

• Працюймо в парі!

Уявіть, що ви опинилися в Кносському палаці. Опишіть, що ви там могли б побачити, кого зустріти.

Хоча до нашого часу зберігся лише один поверх, учені припускають, що ця споруда була дво- , можливо, й триповерховою. Палац мав водогін та каналізацію, прекрасне освітлення. Він був улаштований з незвичайною розкішшю, прикрашений настінними розписами - фресками. На фресках критські художники зображували природу, сцени із життя мешканців палацу.

Кносський палац (сучасна реконструкція)

Велику частину першого поверху палацу займали комори, у яких зберігалися вино, олія, зерно, ремісничі вироби. У палаці містились і майстерні, де працювали ювеліри, гончарі, художники.

Червона колонада з фресками біля північного входу в палац Кноссу

Кносський палац 3-D реконструкція

http://bit.ly/2WHtRTv

3. Що відомо про Мінойську цивілізацію?

Цивілізацію острова Крит називають Мінойською. Таку назву їй дав англійський археолог Артур Еванс, який уперше знайшов пам’ятки цієї цивілізації під час розкопок палацу в Кноссі. Із часом археологи знайшли на цьому острові інші пам’ятки однієї з найдавніших цивілізацій Європи, зокрема руїни ще трьох палаців, які існували в III—II тис. до н. е.

• Поміркуйте!

Що було подібного, а що відмінного в житті та заняттях населення на Криті та в країнах Стародавнього Сходу?

Учені припускають, що спочатку на Криті існувало чотири держави, центром кожної з яких був великий палац. У кожному з палаців та його околицях проживало по декілька тисяч людей. Тому Мінойську цивілізацію називаю палацовою. Палаци уособлювали не лише владу, а й були центрами ремесла та торгівлі. У них, як у Кносському палаці, розташовувалися склади з продовольством, майстерні ремісників тощо.

Найбільшої могутності Критська держава досягла в XVI - першій половині XV ст. до н. е. Учені вважають, що саме цар Мінос об’єднав палаци в єдину державу. Центром об’єднаної держави став Кносський палац.

Насамперед Мінос побудував величезний флот та знищив піратів. Крит став могутньою державою, яка панувала на морі. Острів охороняв потужний військовий флот. Відсутність оборонних укріплень свідчила про те, що критські міста не боялись нападу.

Критяни успішно займалися землеробством та скотарством, високої майстерності досягли в будівельній справі, виготовленні зброї з бронзи, прикрас із золота. Вони вміли будувати веслові та вітрильні судна. У критян було своє письмо, яке ніхто досі не зміг розшифрувати.

Мешканці Криту вели торгівлю з багатьма країнами Стародавнього Сходу, зокрема із Єгиптом, Фінікією та Вавилоном. На острів завозили деревину, метали, скло, а вивозили ремісничі вироби, продукцію сільського господарства.

У XVI-XV ст. до н. е. Мінойська цивілізація переживала розквіт. Проте наприкінці XV ст. до н. е. на одному з островів Егейського моря відбулося грандіозне виверження вулкана. У результаті сильного підземного поштовху і величезної морської хвилі на Криті було зруйновано поселення та палаци, загинуло багато людей. Скориставшись цим, острів захопили ахейські племена.

Ігри з биком (фреска з Кносського палацу)

Задача на лічбу років. Скільки (приблизно) тисяч років тому Мінойська цивілізація переживала свій розквіт? Скільки століть? Поміркуйте, з яких інших держав і коли могли прибувати до Криту купці?

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Назвіть відомі критянам заняття і ремесла.
  • 2. Хто відкрив Мінойську цивілізацію?
  • 3. На який час припадає розквіт Мінойської цивілізації?

РОЗУМІЮ

  • 1. Чому Мінойську цивілізацію називають палацовою?
  • 2. Наведіть факти, які свідчать про існування в II тис. до н. е. на Криті держави та цивілізації?
  • 3. Якими були заняття мешканців Мінойської цивілізації?
  • 4. У чому своєрідність культури Мінойської цивілізації?

ВМІЮ

  • 1. Визначте розташування острова Крит. Яке місто було головним на острові? Позначте його на контурній карті.
  • 2. Уявіть, що ви екскурсовод. Опишіть в зошиті план уявної екскурсії Кносським палацом. Опишіть знахідки археологів на Криті.

ВИСЛОВЛЮ ДУМКУ

  • 1. Пригадайте міф про Тезея та Мінотавра. Поміркуйте, чому вчинок Аріадни, який був спрямований також і проти батька, не засуджується в міфі?
  • 2. Про що, на вашу думку, свідчить відсутність укріплень у критських палацах?

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Висловіть враження від пам’яток мистецтва Мінойської цивілізації. Поміркуйте, у чому полягає важливість пам’яток минулих цивілізацій для сьогодення.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду