Войти
Закрыть

Стародавній Вавилон часів Хаммурапі

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 16. Стародавній Вавилон часів Хаммурапі

1. Як відбулося піднесення Вавилона?

Міста Стародавнього Дворіччя тривалий час воювали між собою за те, кому з них бути головним. На початку II тис. до н. е. з півночі на Дворіччя напали кочові племена амореїв. Вони захопили країну Аккад і на півдні її заснували нову столицю, яку назвали Бабілу, або Бабілім («Ворота божі»). Пізніше греки називали це місто Вавилон, а всю країну - Вавилонією.

• Пригадайте!

Чи існували закони за первісних часів?

Вавилон був розташований у дуже зручному місці - у самому центрі Дворіччя, де найближче сходяться річки Євфрат і Тигр. Тому саме тут було зосереджено водні та караванні шляхи Передньої Азії. В усьому світі Вавилон уславився як велике й багате місто, значний торговельний центр і столиця самостійного царства.

Найбільшої могутності в II тис. до н. е. досягає Вавилон за царювання Хаммурапі (1792-1750 рр. до н. е.). Прийшовши до влади, він поступово підкорив Південне та частину Північного Дворіччя. Таким чином, він контролював величезну територію з важливими торговими шляхами.

• Поміркуйте!

Чи міг вавилонський цар Хаммурапі відправити листа єгипетському фараону Тутмосу III? Свою відповідь обґрунтуйте.

2. Чим уславився Хаммурапі?

Цей правитель піклувався про свою державу, її господарський розвиток. За його наказом упорядковували старі та будували нові зрошувальні канали. «Хаммурапі - Благословення народів» - це назва найбільшого каналу Вавилонії. Проте найбільшої слави зажив Хаммурапі завдяки першим писаним законам. За цими законами судили тих, хто порушував установлені в державі порядки та правила. У вступі до законів цар Хаммурапі проголошує мету: «Дати сяяти справедливості в країні, щоб знищити беззаконня і зло, аби сильний не гнобив слабшого».

Закон - це письмовий документ, у якому закріплено правила, визначені державою. Роль закону полягає в регулюванні відносин у суспільстві.

Під час царювання Хаммурапі покарання були дуже жорстокими. Злочинці зазвичай мали витримати те ж саме, що вони заподіяли своїй жертві. Хаммурапі бачив справедливість у тому, аби відплатити, як кажуть, «око за око, зуб за зуб» («не спричиняй іншому такої образи чи шкоди, якої сам не хочеш зазнати»). Жорстокість вавилонських законів учені пояснюють по-різному. Одні вважають, що в стародавні часи діяв принцип залякування, а насправді суворі покарання застосовували тільки в окремих випадках. Інші вважають, що в цих законах, як у дзеркалі, відбилися суворі звичаї епохи.

Стела із законами Хаммурапі в Луврі. Поміркуйте, чому закони викарбувано саме на камені

Барельєф на стелі. На троні сидить бородатий бог Сонця Шамаш, перед ним, нижчий на зріст, у шанобливій позі стоїть цар. Бог Сонця вручає Хаммурапі жезл - знак влади над людьми. Шамаш - небесний володар та суддя, а Хаммурапі - земний. Поміркуйте, з якою метою створили це зображення на стелі поряд із законами

Помер Хаммурапі в 1750 р. до н. е. Правління його наступників - це роки поступового ослаблення і падіння Вавилонського царства. Знесилена внутрішніми чварами Вавилонія розпалася на дрібні держави. Близько 1600 р. до н. е. під ударами завойовників припиняє своє існування могутня держава Хаммурапі.

3. Практична робота «Що можна довідатися про вавилонське суспільство із законів Хаммурапі?»

• Об’єднайтеся в групи!

Кожна група досліджує один з аспектів життя вавилонян у часи Хаммурапі. За допомогою QR-кодів ознайомтеся з відповідним матеріалом та виконайте поставлені завдання. Дотримуйтеся пам’ятки щодо роботи в малих групах. Результати вашого дослідження представте однокласникам.

http://bit.ly/2Mjh1Xj

• Обговоріть у класі!

У вступі до законів цар Хаммурапі проголосив мету: «Дати сяяти справедливості в країні, щоб знищити беззаконня і зло, аби сильний не гнобив слабшого». Чи згодні ви з цим твердженням? Про кого турбувався Хаммурапі у своїх законах?

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • Який цар Вавилону прославився найбільше і чому?

РОЗУМІЮ

  • Як Ви розумієте поняття «закон»?

ВМІЮ

  • На основі аналізу законів зробіть висновок про ставлення царя Хаммурапі до своїх підданих.

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • Чому, на вашу думку, в законах Хаммурапі передбачалися суворі покарання? Що в них здається вам справедливим і що - несправедливим?

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Чи згодні ви з твердженням, що найважливішою ознакою держави є наявність писаних законів? Свою відповідь обґрунтуйте. Яку роль відіграють закони в сучасному суспільстві?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду