Войти
Закрыть

Культура елліністичної доби (практичне заняття)

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 39. Культура елліністичної доби (практичне заняття)

1. У чому суть еллінізму?

Після Александра Македонського грецький світ змінився. Його кордони розширилися, оскільки багато греків переселилися на Схід у міста, які були засновані Александром та його наступниками. У країнах Стародавнього Сходу поширилася грецька культура.

• Поміркуйте!

Які особливості має доба еллінізму?

Нові міста забудовувалися розкішними палацами, громадськими будівлями, торговими рядами, портиками для прогулянок, парками тощо. З’являються нові типи громадських споруд - бібліотека, мусейон (храм муз, науки та мистецтва), які стали науковими центрами. У містах зводили розкішно оздоблені храми, будували театри, гімнасії та стадіони на зразок грецьких. Особлива увага приділялася чистоті вулиць і площ, підтримці благоустрою.

• Працюймо в групах!

Уявіть, що вам доручили провести рекламну кампанію з історичного туризму. Підготуйте рекламну листівку чи презентацію про Александрію Єгипетську (І група), Пергам (II група) та про розвиток скульптури доби еллінізму (III група).

Поширення давньогрецької культури в Єгипті, Сирії, Палестині, Малій Азії називають еллінізацією. Період в історії Греції та країн Східного Середземномор’я, від походів Александра до середини І ст. до н. е., одержав назву доби еллінізму. Головні центри елліністичної культури - Александрія (Єгипет), Антіохія (Сирія), Пергам (Мала Азія), а також деякі інші міста.

2. Який вигляд мала Александрія Єгипетська? Александрія була побудована за єдиним планом. Прямі та широкі вулиці ділили місто на рівні квартали. Будинки з білого мармуру прикрашали колони, скульптурні барельєфи. Найбільші вулиці обсаджували деревами, які давали прохолоду в спеку.

Центральна вулиця Александрії Єгипетської (художня реконструкція). Давньогрецький історик Діодор Сицилійський так її описує: «Майже по центру місто прорізає вулиця, що вражає розміром і красою, - вона тягнеться від одних воріт до інших. Уся вона забудована розкішними будинками та храмами»

Александрійський маяк «Фарос» (реконструкція)

Александрійський порт (художня реконструкція)

Александрія була великим портовим містом. Шлях кораблям в Александрійську гавань вказував величезний маяк, який вважався одним із семи чудес світу. Він стояв на маленькому острові Фарос, що сполучався з містом штучним перешийком (дамбою). Маяк був збудований у вигляді башти в три яруси і досягав 110 м висоти. Вісім гранітних колон підтримували купол, увінчаний статуєю морського бога Посейдона. Під куполом горіло багаття. Металеві дзеркала відбивали світло від багаття на відстань до 50 км.

Александрійський мусейон (художня реконструкція)

Гавані були відгороджені, і перш ніж потрапити в місто, потрібно було в портових митницях сплатити податки за привезені товари. Тут у прибульців відбирали всі книжки, а для власника виготовляли їхні копії. Оригінали відправляли в бібліотеку, яка містилася в мусейоні. Він був центром тодішньої науки, в якому збирались учені та поети з різних кінців грецького світу. Тут були зали для праці, лабораторії, обсерваторія для спостереження за небесними світилами, їдальня та помешкання для вчених, які жили там за рахунок держави.

Александрійська бібліотека (художня реконструкція)

У мусейоні у величезній бібліотеці зберігалося близько 700 тисяч книжок. Це були рукописи з багатьох країн світу, з найрізноманітніших галузей науки та літератури - історичні, медичні, математичні, філософські праці. У парку при мусейоні розташовувалися зоопарк і ботанічний сад.

Александрійський маяк та порт - 3D реконструкція

http://bit.ly/2W4hADU

3. Чим уславився Пергам?

Поруч з Александрією одним із найкрасивіших елліністичних міст був Пергам, побудований терасами, які піднімалися на вершину пагорба до акрополя. Місто мало охайний вигляд, оскільки держава дбала про чистоту та наглядала за правильною побудовою споруд. У Пергамі, як і в інших елліністичних містах, були водогін та каналізація. На терасах містилися гімнасій, святилища і храми. На акрополі - палацові будівлі, храми і бібліотеки.

Акрополь Пергама (художня реконструкція Фрідріха Т’єрха, 1882 р.)

Пергамська бібліотека мала 200 тисяч рукописів. Жителі Александрії та Пергама змагалися між собою в збиранні книжок. Правителі Єгипту навіть заборонили вивозити з країни папірус. Проте пергамські правителі знайшли вихід. У Пергамі було винайдено новий вид матеріалу для письма - пергамент. Його виготовляли з добре вичиненої шкури молодої худоби. Пергамент був значно дорожчим, аніж папірус, проте більш довговічним.

Акрополь Пергама. 3-D реконструкція

http://bit.ly/2XgOxhV

У Пергамі був споруджений величний пам’ятник - Пергамський вівтар Зевса. Він вважався чудом світу вже в давнину. Його прикрашав рельєф, на якому була зображена битва олімпійських богів з гігантами. Довжина рельєфу досягала 120 м, висота - понад 2 м. Скульптори вміло передали жорстокість битви: напружені могутні тіла суперників, спотворені стражданнями обличчя переможених. Зараз його реконструкція міститься в Берліні, у Пергамському музеї, який спеціально збудували, аби розмістити об’єкт у натуральний розмір.

Пергамський вівтар Зевса (реконструкція в Берлінському музеї Пергамон)

4. У чому своєрідність мистецтва доби еллінізму?

У добу еллінізму грецькі архітектори, скульптори, художники створили видатні твори мистецтва. Проте характер грецького мистецтва змінився. Храми, палаци, скульптури відзначалися грандіозністю та помпезністю. В архітектурі широко використовували коринфські колони, будівлі прикрашали мозаїкою, фресками.

Видатні грецькі скульптори, які жили на острові Родос, що біля берегів Малої Азії, створили знамениту скульптуру Лаокоона. За переказами, Лаокоон переконував троянців не затягувати в місто дерев’яного коня, в якому сховалися грецькі воїни за порадою богів. Розгнівані боги наслали двох зміїв, які вбили Лаокоона і його двох синів.

Лаокоон

Одним із кращих творів елліністичних майстрів є знаменита статуя богині перемоги Ніки, яку встановили на острові Самофракія. На жаль, статуя дійшла до наших днів дуже пошкодженою - без голови і без рук.

Ніка (статуя з острова Самофракія)

Для допитливих!

Які досягнення в науці пов’язані з ІІІ-ІІ ст. до н. е.?

http://bit.ly/2wvMef8

ОЦІНІТЬ СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ ПІСЛЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Обговоріть у загальному колі. Що було найважливішим для вас на цьому уроці? Що нового ви дізналися? Що виявилося найцікавішим?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду