Войти
Закрыть

Римська імперія в ІІ–ІІІ ст.

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 44. Римська імперія в ІІ–ІІІ ст.

Установіть відповідність між поняттями та поясненнями.

  • 1. Когорта
  • 2. Варвари
  • 3. Феодальні
  • а) нові суспільні відносини, які передбачали експлуатацію не рабів, а залежних селян;
  • в) загін війська, що становив десяту частину легіону;
  • г) так елліни називали всіх нееллінів, відносини а також народи, що поступалися їм у суспільному розвиткові.

1. Кризові явища в Римській імперії

Основою економіки Римської імперії була рабська праця. У ІІ-ІІІ ст. в ній розпочався глибокий занепад, остаточно загальмувався розвиток техніки і господарства.

Раби не могли забезпечити подальшого зростання продуктивності праці. Єдиним засобом порятунку було використання у виробництві праці вільних найманих робітників і середніх землевласників. Однак більшість із них розорилася й утратила землю, перетворившись на люмпен-пролетаріат. Держава утримувала чимало таких нероб, їм щодня роздавали продукти, які виробили раби. Економічне становище імперії різко погіршилося, але плебс це не обходило. Вони бажали тільки «хліба та видовищ». У ІІІ ст. Римську державу охопила глибока економічна криза.

ЕКОНОМІЧНА КРИЗА — глибокий розлад господарства.

Колонами в Римі ставали вільні селяни й робітники, які брали в оренду землю у рабовласницьких маєтках. Дуже швидко вони заплутувались у боргах і ставали залежними від орендодавців. Криза ІІІ ст. болісно відбилася на їхніх господарствах. Колони втрачали право переселятися й ставали додатком до маєтку, частиною робочої сили на рабовласників. У надрах рабовласницького ладу поступово формувалися початки феодальних відносин. Це поняття вам траплялося, коли вивчали Стародавній Китай.

2. «Солдатські» та «сенатські» імператори

Зазвичай імператорів у Римі проголошував сенат («сенатські» імператори). Унаслідок економічної кризи влада імператорів значно послабилася, змови та державні заколоти стали звичною справою. Після вбивства Коммода в Римі було одночасно проголошено кілька його наступників. У самому Римі це був Пертинакс, а потім Дідій Юліан; стати імператором також забажав командир сирійських легіонів Нігер, у Британії на цей титул зазіхав Клодій Альбін.

Дунайська армія проголосила імператором свого командира — Септимія Севера. Саме він захопив владу в Римі й правив 18 років (193-211 рр.). Вдячний імператор обдарував солдатів, які посадили його на трон. Він також розформував преторіанські когорти, бо вони становили загрозу для імператорської влади.

Септимій Север значну увагу приділяв зміцненню кордонів і впорядкуванню фінансових справ. Перед смертю він заповідав синам: «Дружіть між собою. Збагачуйте солдатів і не звертайте увагу на інших». Його наступниками стали два сини — Гета й Аврелій Антонін на прізвисько Каракалла. Убивши брата, він захопив владу, винищив суперників і ворогів, відтак вирушив на дунайський кордон, готуючись до нових завоювань. Своє правління провів переважно у війнах на східних територіях.

Підготовка до походу на парфян була перервана у 217 р. убивством імператора, яке здійснив командир варти Марк Макрин. Він і став наступним правителем, який започаткував низку «солдатських» імператорів (їх поставили при владі легіони).


3. Вторгнення варварів

Через економічну кризу значно послабилася воєнна могутність імперії, особливо захист кордонів. Відчувши це, численні племена варварів почали активно нападати на римські землі з метою загарбання території та здобичі.

На імперію з північного сходу насувалися германці, сармати, готи, зі сходу — перси. Римська імперія опинилася в оточенні. Могутня колись держава змушена була тепер перейти до оборони. Але сил не вистачало, іноді імператори відкуповувалися від непроханих гостей золотом і коштовними дарунками.

У IV ст. Римська імперія остаточно перейшла до оборони. Збираючи рештки військових сил, вона з напруженням утримувала території, поступово втрачаючи свої завоювання. Водночас у Римі тривала боротьба за владу.

  • 1. Назвіть причини економічної кризи ІІ—ІІІ ст.
  • 2. Хто такі колони? Чим вони відрізняються від рабів із халупами?
  • 3. Розкрийте поняття люмпен-пролетарі, феодальні відносини.
  • 4. Що таке правління «солдатських» імператорів?
  • 5. Хто був першим «солдатським» імператором?
  • 6. Які народи римляни називали варварськими?
  • 7. Чому варвари нападали на Рим?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація