Войти
Закрыть

Релігія, сім’я та звичаї римлян у період Республіки (практичне заняття)

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 42. Релігія, сім’я та звичаї римлян у період Республіки (практичне заняття)

1. Яким богам поклонялися давні римляни?

У житті римської громадянської общини велику роль відігравали релігія та звичаї. Кожен був зобов’язаний брати участь в обрядах своєї фамілії та громадянської общини. Римські боги були дуже схожі на грецьких: їх навіть називали і латинськими, і грецькими іменами.

• Пригадайте!

Що називається релігією? Яку роль відіграють релігійні вірування у житті людей?

Головним богом римлян був Юпітер (у греків - Зевс). Він вважався божеством денного світла та блискавки. На честь Юпітера римляни влаштовували Великі Римські ігри, які проходили щороку. У цирку, розташованому в долині між Палатинським та Авентинським пагорбами, проводили змагання атлетів і колісниць. Із часом храм Юпітера на Капітолії став головним храмом Рима. Бокові приміщення в храмі присвячувалися дружині та доньці Юпітера - богиням Юноні та Мінерві.

• Працюймо разом!

Порівняйте давньоримських богів з давньогрецькими. Що було спільного, а що - відмінного?

Капітолійська тріада: Мінерва, Юпітер, Юнона

Діва Мінерва (грецька Афіна) була покровителькою наук, ремесел, мистецтва. Юнона1 (грецька Гера) була богинею одружених жінок. На її честь 1 березня відзначали свято - матроналії.

1 У північній частині Капітолію був окремий храм на честь Юнони-порадниці, латинською — Монети. При храмі працювали ремісники, які карбували гроші. Звідси пішла назва «монета».

Селяни вшановували богів землеробства. Господаркою хлібних полів була Церера (грецька Деметра), богом вина - Лібер (грецький Діоніс). Богиня Діана (грецька Артеміда Ефеська) вважалася покровителькою всіх латинян і захисницею простих людей - плебеїв і навіть рабів. Храм Діани на Авентині був притулком для рабів-утікачів.

Скульптура Діани Версальської з маленьким оленем (Лувр)

Великою шаною користувався у римлян бог війни Марс (грецький Арес), якого вони вважали своїм прабатьком. Як покровителя народних зборів, його ще називали Квірином. Зазначимо, що Квірином римляни іноді називали свого першого царя Ромула, якого вважали сином бога Марса, а самих римських громадян - квіритами.

Статуя Марса з римського Форуму Нерви

Римляни вірили, що їхня держава існуватиме доти, доки горить вогонь Вести - богині домашнього вогнища. Діви-весталки, жриці Вести, зберігали потаємні святині, вивезені Енеєм із Трої. Вони також здійснювали різноманітні обряди та підтримували священне полум’я - вогнище всієї Римської держави.

Сучасна реконструкція первісного вигляду храму Вести

Цікаво знати. У римлян, як відомо, було багато богів. Кожне явище, кожен предмет мали своє божество: зокрема, існували боги дороги, лісу, струмка, вогнища. Навіть зерно, кинуте в землю, мало свого окремого бога, друге божество відало ростучим колосом, третє - квітучим колосом, четверте - вже достиглим. 43 боги керували життям дитини: був бог першого крику дитини, бог колиски, бог дев’ятого дня дитини і т. д.

Античні весталки (картина Жана Pay)

2. Яку роль у житті римлян відігравали релігійні обряди?

Обряди мали великий вплив на життя римлян. Потрібно було знати, до якого бога звертатися в тому чи іншому випадку, які слова при цьому вимовляти, які давати обітниці та приносити жертви. Найменша помилка, на думку римлян, могла зіпсувати всю справу.

Кожна сім’я мала своїх домашніх богів-покровителів: ларів і пенатів. Пенати вважалися охоронцями дому, які дбали про благополуччя і добробут сім’ї. Звідси походить вираз «повернутися до своїх пенатів», тобто додому. Ларами називалися добрі душі померлих предків. Вони піклувалися про сім’ю та її благополуччя за межами дому. У кожного члена сім’ї був свій дух-покровитель, якого називали генієм.

У кожному давньоримському будинку було спеціальне місце поклоніння домашнім богам-покровителям, яке називалося ларарієм. Це могла бути або спеціальна кімната або спеціальна шафа, ніша чи розпис на стіні. Щоранку римляни молилися біля ларарія, після трапез залишали підношення з їжею і вином, просили успіху і захисту, а від’їжджаючи, - щасливої дороги. У дні народження та в інші сімейні свята ларарії прикрашали квітами.

• Поміркуйте!

Яку роль відігравала релігія в повсякденному житті римлян?

Реконструкція ларарія (музей у Неймегені)

Домашні боги (художник Дж. У. Уотерхаус)

3. Якими були особливості родинного життя у Римі?

У царську добу та часи Ранньої Республіки1 римляни жили за «батьківськими звичаями». Головним у сім’ї був чоловік. Усі інші члени родини повністю йому підкорялися.

1 Рання Римська Республіка — період в історії Стародавнього Риму з 509 до 265 рр. до н. е.

Дітей виховували в дусі поваги до вірувань і звичаїв предків. Ідеал молодого громадянина в Римі - це слухняний син і дисциплінований воїн. Кожен юнак мав пройти обов’язкову дворічну службу у військових таборах чи походах. Лише після цього він ставав повноправним римським громадянином.

• Працюймо в парі!

Порівняйте родинне життя в Римі часів Республіки та Афінах (чи Спарті).

Що було спільного, а що - відмінного? Чим відрізнялося становище жінки в Римі та в Греції?

Римські жінки користувалися великими правами та пошаною в суспільстві. Одружена римлянка називалася матроною. Вона була повною господинею в домі. Благородним заняттям жінки було прядіння вовни. На відміну від грецьких жінок, римлянки могли вільно виходити поміж люди. Римські матрони ходили з чоловіками в гості та були присутні на домашніх бенкетах.

Римлянин з бюстами своїх предків (давня статуя). Поміркуйте, чому римлянин зображений з бюстами предків

В основі римського чоловічого й жіночого костюмів була туніка2. Зверху на туніку чоловіки-громадяни вдягали тогу - полотно вовняної тканини, яку драпірували навколо тіла через ліве плече так, що руки залишалися вільними. Знатні римлянки поверх туніки носили столу, ширшу і довшу, ніж туніка. Якщо туніка була з рукавами, столу вдягали без них, і навпаки. Верхнім жіночим одягом був плащ, що драпірувався і нагадував формою грецький гіматій - палла.

2 Туніка являла собою перекинуте на плечах полотно завдовжки до колін (чоловіча) або до кісточок (жіноча), з вирізом для голови. Боки зшивали, залишаючи отвори для рук (пізніше стали пришивати рукави).

Матрона (давня статуя)

ОЦІНІТЬ СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ ПІСЛЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Продовжіть речення «На цьому практичному занятті я дізнався/дізналася про..., навчився/навчилася..., зрозумів/зрозуміла...»

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду