Войти
Закрыть

Держави бронзового віку: Шумер і Вавилон

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 12. Держави бронзового віку: Шумер і Вавилон

ПРИГАДАЙТЕ

1. Шумер. Месопотамія приваблювала різні народи. Також, як ви вже знаєте, правителі одного міста прагнули поширити свою владу і на інші. Тому від виникнення цивілізації в IV тис. до н. е. до I тис. до н. е. тут розквітло й занепало багато держав та імперій.

Спочатку в IV тис. до н. е. на півдні Месопотамії засновували поселення люди, які називали себе «чорноголовими». Сусіди ж називали їх шумерами. Шумери створили одну з перших цивілізацій, яка проіснувала до II тис. до н. е.

Шумерський віз із суцільними колесами.

Скульптурний портрет шумерського правителя Ур-Намму. ХХІ ст. до н. е.

Міста й держави Месопотамії.

Шумерське місто.

Фрагмент шумерської арфи, прикрашеної головою бика із золота та лазуриту.

Найбільш відомими шумерськими містами-державами були Ур, Урук, Лагаш, Ніппур. На той час вони вражали своїми розмірами: при тому, що загальна кількість населення Месопотамії становила приблизно 1,5 млн осіб, наприклад в Уруку проживало від 50 до 80 тис. осіб.

Шумери здійснили низку винаходів, які вплинули на подальший розвиток усього людства. Це початок обробки міді та бронзи, а також винайдення колеса і писемності. Поява колеса проклала шлях до створення багатьох інших механізмів. Першим із них став гончарний круг. Він дозволяв швидко робити якісний посуд.

Розвиненим було мистецтво шумерів: вони споруджували величезні зикурати, виготовляли глиняні статуї богів, вироби із золота та коштовного каміння.

Шумерські міста багато торгували — як між собою, так і з містами на території сучасних Єгипту, Греції, Сирії, Лівану, Ірану, Індії та Афганістану. Продавали тканини та вироби із глини, а купували мідь та олово.

2. Аккад. На північ від шумерських міст розташовувалося Аккадське царство. Його населяв народ, який прийшов сюди з Аравійського півострова. Наприкінці III тис. до н. е. правитель царства Саргон захопив міста Шумеру, а також здійснив завойовницькі походи в Сирію та Елам. Так Аккадське царство перетворилося на першу у світі імперію.

Тепер міста Месопотамії не були самостійними, а підкорялися єдиному аккадському царю. Він поставив своїх родичів управляти захопленими землями. Це викликало опір населення, яке постійно повставало проти влади правителя Аккаду. Також держава потерпала від нападів кочівників з Іранського нагір’я. Зрештою Аккадське царство занепало.

Чому Аккадське царство називають імперією?

Імперія — держава з єдиним центром, яка управляє багатьма завойованими народами.

Хаммурапі у тронній залі. Сучасний малюнок.

3. Вавилон. У II тис. до н. е. розквітло одне з міст Месопотамії — Вавилон. Це місто розташовувалося на березі Євфрату. Через нього проходили торговельні шляхи із півночі на південь та із заходу на схід.

Один із правителів Вавилона — Хаммурапі — силою об’єднав усю Месопотамію. Так виникло могутнє Вавилонське царство, яке підкорило багато народів.

Хаммурапі увійшов в історію і як творець однієї з перших у світі збірок писаних законів. Вона отримала назву Кодекс Хаммурапі. Із нього можна дізнатися про уявлення тогочасного вавилонського суспільства про справедливість.

Головним принципом законів Хаммурапі було поняття «око за око», що означало «скільки втрачено, стільки має бути відплачено». Якщо людина вкрала майно, то мала заплатити за нього господарю його вартість; якщо людина вибила іншій око, то око мають вибити і їй, тощо. Крім того, карали не просто людину, а ту частину тіла, що завинила: наприклад відрубували руку лікарю, у якого під час операції помер пацієнт.

Проте ці правила стосувалися лише рівних людей. Якщо постраждалий посідав вище становище в суспільстві, ніж той, хто вчинив злочин, то покарання ставало набагато суворішим. Наприклад, за один удар, завданий знатній людині, людині нижчого походження присуджували покарання в 60 ударів.

Що на основі Кодексу Хаммурапі можна сказати про світогляд давніх вавилонян? Чи однакову цінність у тогочасному суспільстві мали люди різного походження?

Базальтова стела, на якій записано Кодекс Хаммурапі. У верхній частині зображено самого царя.

Висновки

  • У бронзовий вік на території Месопотамії розташовувалися міста-держави Шумеру, Аккадське та Вавилонське царства.
  • Аккадський цар Саргон завоював міста Шумеру та створив першу у світі імперію.
  • Вавилонське царство досягло найбільшого розквіту за правління Хаммурапі.

Запитання та завдання

  • 1. Які винаходи були зроблені в Шумері?
  • 2. Назвіть основний принцип Кодексу Хаммурапі. Як він втілювався в життя?
  • 3. Чи було Вавилонське царство імперією?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду