Войти
Закрыть

Давньогрецьке суспільство за поемами Гомера. Афіни і Спарта

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 17. Давньогрецьке суспільство за поемами Гомера. Афіни і Спарта

Дослідники вважають, що близько 800 р. до н. е. сліпий мандрівний поет Гомер склав дві поеми — «Іліаду» та «Одіссею». В «Іліаді» (Іліоном греки називали Трою) йдеться про десятирічну війну між ахейцями і троянцями. Поруч із героями-воїнами у творі діють олімпійські боги й міфічні істоти.

Прочитайте стислий переказ поем.

У поемах Гомера, крім опису Троянської війни та пригод героїв, збережено цікаві відомості про життя греків у початковий період панування дорійців.

Дорійські племена, що підкорили Грецію, жили невеликими родовими общинами, на чолі яких стояв правитель — басилевс. Об’єднання кількох родів називали фратріями. Бувало, що об’єднувалася велика кількість дорійських родів і утворювала філу. У філах аристократія (басилеї) мала значний вплив, оскільки володіла багатьма землями. Поступово філи, своєю чергою, об’єднувалися і згодом перетворювалися на міста-держави — поліси.

Поміркуйте, хто міг становити родову знать дорійців.

За часів Гомера ремісничі вироби поступово стали доступними й пересічним людям. Мандрівні ремісники — деміурги — виконували багато замовлень для простолюду, що призвело до зниження художньої вартості виробів, але зробило їх широковживаними. Гомер у своїх творах згадує представників найпоширеніших ремісничих професій того часу: ковалів, столярів, каменярів, мулярів, кораблебудівників. Але найбільшу суспільну групу продовжували становити общинники-землероби. Вони вирощували на продаж пшеницю, ячмінь, виноград й оливи на маленьких земельних наділах, а також працювали на багатіїв за невелику платню. Зверніть увагу, що автор у своїх поемах розповідає не лише про общинників, які мали по кілька наділів, а й про тих, які землі не мали зовсім. Це є свідченням соціального розшарування суспільства. Зі слів Гомерового Ахілла ми дізнаємося, що життя общинників було неймовірно важким, оскільки землеробів було обкладено величезними податками. Не менше потерпали від податків ремісники й торгівці.

Розповідає Гомер і про жахливе становище рабів. Ними ставали переважно військовополонені, а також селяни-боржники. В Одіссея їх було дуже багато. Лише у хатньому господарстві його палацу працювало 50 рабинь.

Чи була праця рабів ефективною?

А от побут басилеїв, за поемами Гомера, був простим. Правителі, незважаючи на наявність у господарствах рабів, на рівні з ними орали землю і збирали врожай. Їхні дружини пряли, працювали по господарству. Аристократи власноруч виготовляли предмети побуту та зброю.

У XI ст. до н. е. після дорійської навали життя Давньої Греції зазнало величезних змін. Припинила своє існування мікенська культура, міста ахейців і царські палаци занепали, а на їх місці з часом з’явилися нові поселення. Поступово у Греції постали нові міста. Навколо них об’єдналися найближчі села, і, таким чином, виникла особлива форма політичного устрою — поліси (міста-держави). Сучасники вважали, що наймогутнішими у військовій та політичній сферах були Афіни й Спарта, Коринф — найбагатшим, а найбільшим і найкрасивішим — Мілет.

Поміркуйте, чому з'явилися подібні переконання. З якими подіями, літературними творами або афоризмами асоціюються у вас Спарта й Афіни?

Дорійські племена жили невеликими родовими общинами, кожна з яких обирала собі керівника — басилевса. Для захисту своїх інтересів общини об’єднувалися в роди, а роди, своєю чергою, утворювали громади — філи. Пізніше філами почали називати територіальні одиниці Аттики, населені цими громадами. Поступово такі округи об’єдналися і стали основою для виникнення давньогрецьких полісів.

У походах виокремлювалася верхівка роду, яка володіла багатьма землями і передавала свої маєтності у спадок. Її називали аристократією. У містах-державах у разі нападу ворогів або економічної скрути з-поміж найвпливовіших громадян обирали правителя і надавали йому особливі повноваження: він мав право самостійно вирішувати всі питання, що стосувалися життя міста. Таких правителів називали тиранами.

Щоб мати підтримку з боку простого люду, тирани намагалися поліпшити життя селян, ремісників і торговців. Це не подобалося місцевій аристократії, авторитет якої був не дуже високим. Аристократи прагнули відсторонити тиранів від правління, що спричиняло тривалу політичну боротьбу.

Поміркуйте, чому аристократія була невдоволена владою тиранів.

Прочитайте інформацію про тирана Полікрата. Визначте сильні та слабкі сторони його політики.

Більшість населення полісів становили землероби-общинники. Вони вирощували зерно, овочі та фрукти на маленьких земельних наділах, а також працювали на багатіїв за мізерну плату.

Усі види господарської діяльності — землеробство, ремесла, торгівлю — держава обкладала величезними податками. Але значно гіршою була доля рабів. Вони виконували найважчу роботу в домашньому господарстві, пасли худобу, працювали на полях.

Поміркуйте, хто і чому міг стати рабом у Давній Греції.

Порівняйте побут фараонів та правителів давньогрецьких полісів. Поміркуйте, чим вони відрізнялися і які причини таких розбіжностей.

Спарта

Що, на вашу думку, означають словосполучення «спартанський побут», «спартанський спосіб життя»? Доберіть синоніми до цих виразів.

Розгляньте карту Давньої Греції. Проаналізуйте місце розташування Спарти (Лаконіка, або Лакедемон). Які природні умови регіону були сприятливими для розвитку її господарства?

Запишіть основні природні фактори, які могли сприяти економічному розквіту Спарти.

Прочитайте уривок із праці давньогрецького письменника й філософа Плутарха.

Чи скористалися спартанці можливостями розвивати власне господарство?

Поміркуйте, якими були основні заняття спартанців, зважаючи на опис Плутарха.

Чи підтверджує ваші висновки зображення спартанців, або лакедемонян (самі жителі Спарти називали свій край Лакедемон)?

Фрагмент орнаментованої античної амфори

Плутарх залишив свідчення про надзвичайно жорстокий звичай давніх спартанців:

«Батько не міг сам вирішити питання щодо виховання своєї дитини. Він приносив її в місце, що називалося "лесха”, де сиділи старші члени філи, які оглядали дитину. Якщо вона була міцною і здоровою, вони дозволяли батькові годувати її, виділивши йому при цьому одну з дев’яти тисяч земельних ділянок, а якщо дитина була квола або виродлива, її кидали в так звані апофети — прірву біля Тайгету (гори Пелопоннесу). На їхню думку, для самого того, хто при своєму народженні був слабий і хирний тілом, так само як і для держави, було краще, щоб він не жив».

Проте фахівець факультету медичної антропології Афінського університету професор Теодорос Піціос наполягає на тому, що вбивства немовлят — це міф. Такого висновку він дійшов, вивчаючи людські рештки, знайдені в ущелині біля гори Тайгет: там були лише кістяки дорослих чоловіків.

Навіщо, на вашу думку давні історики поширювали неправдиву інформацію про жорстокість спартанців?

Афіни

Розгляньте карту Аттики. Порівняйте її розташування та розташування Спарти.

Центром Аттики були Афіни — одне з найстаріших міст Європи. Перше поселення тут з’явилося посеред рівнини на пагорбі, круті схили якого захищали від ворогів та піратів. Зведені на вершині стіни перетворили поселення на справжню фортецю — акрополь. Через брак родючих ґрунтів афіняни вирощували переважно виноград й оливкові дерева, а зерно купували або обмінювали у сусідів. В Афінах відкрили родовища глини, мармуру, залізної руди та срібла, що сприяло розвитку відповідних ремесел.

Прочитайте переказ міфу про місто Афіни.

Чому афіняни обрали дар богині мудрості й війни?

Розгляньте сучасне фото акрополя. Поміркуйте, які функції виконували його споруди в давнину.

Афіни

Поміркуйте, які ремесла розвивалися завдяки покладам корисних копалин.

Вільне населення Афін, як і решти грецьких полісів, становили аристократія, ремісники й селяни. Аристократи вели свій родовід від богів, героїв і давніх царів. Завдяки походженню вони мали вагу в полісах. Представники знатних родів утворювали ареопаг — раду знаті, яка контролювала усі справи. Щороку ареопаг обирав дев’ять правителів — архонтів, які управляли громадами.

Усіх незнатних громадян, незалежно від того, бідні вони чи багаті, називали демосом, тобто народом. Демос був невдоволений всевладдям аристократів і прагнув брати участь в управлінні державою.

Політичний розвиток Афін

Порівняйте зміни, запроваджені архонтами Драконтом, Солоном та Клісфеном.

Поясніть, чому занадто суворі покарання називають драконівськими.

Чи достатньо було змін, запроваджених Солоном, для вирішення суспільного конфлікту?

Тиранія Пісістрата

Через тридцять років після обрання Солона архонтом ситуація знову ускладнилася. Селяни вимагали перерозподілу захоплених аристократами земель. Родич Солона талановитий полководець Пісістрат підтримував селян та бідних громадян. Він сподівався на допомогу цих людей у прагненні очолити Афінську державу. Популярність серед бідного населення дозволила Пісістратові стати тираном Афін у 537 р.

до н. е. і правити ними до 527 р. до н. е. Частина незадоволених його правлінням аристократів змушена була покинути країну, а їхні землі розділили між селянами. Щоб задобрити впливових торговців, Пісістрат узяв під контроль важливий шлях з Егейського моря до Чорного. Він підтримував розвиток ремесел, виділяв кошти на театральні вистави. Але всі здобутки Пісістрата було втрачено, коли до влади в Афінах прийшов його син Гіппій, чия жорстокість призвела до того, що афіняни у 510 р. до н. е. вигнали тирана з держави.

Демократія (від грец. demos — народ і cratos — влада) — форма політичної організації суспільства, що характеризується участю народу в управлінні державою.

Порівняйте політику Пісістрата і реформи Солона. Чиї дії мали кращі результати і чому?

Виконайте онлайн-вправи.

Підсумки

Спарта й Афіни розвивалися по-різному, але обидва поліси значно вплинули на розвиток елліністичної культури. Спартанці уславилися як непереможні воїни, створили розвинену систему управління і власну ідеологію. Афіни справедливо вважають колискою демократії, центром культури й науки.

Домашнє завдання

  • 1. Поміркуйте, що спільного й відмінного у розвитку Афін та Спарти. Накресліть у зошиті порівняльну таблицю і запишіть у неї свої висновки.
  • 2. Підготуйте повідомлення про Солона, Пісістрата або Клісфена. Наведіть аргументи, чому для мінідослідження ви обрали саме цього політичного діяча.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду