Войти
Закрыть

Мистецтво та повсякденне життя римлян періоду імперії (практичне заняття)

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 49. Мистецтво та повсякденне життя римлян періоду імперії (практичне заняття)

Об’єднайтесь у малі групи та оберіть завдання. Використовуючи наведені матеріали, виконайте обране завдання. Одне завдання може виконувати кілька груп.

1. Яким було місто Рим у часи імперії?

Використовуючи текст, QR-код та ілюстрації, підготуйте план уявної екскурсії стародавнім містом Римом. Чим місто Рим схоже на інші міста стародавнього світу чи сучасності? У чому його особливість?

У перші століття нашої ери Рим став одним із найбільших міст Середземномор’я. У ньому на той час проживало понад мільйон мешканців. Економічним і політичним центром Рима стає форум1. Спочатку це була ринкова площа. Але згодом навколо форуму споруджували будівлі, і він зрештою опинився в центрі Рима. За часів Римської республіки на форумі збиралися народні збори. Імператори Цезар, Август, Нерон, Траян перебудовували й добудовували його. Тут з’явилися величні храми, пам’ятники та інші громадські споруди.

1 Форум (латин. — площа, двір) — у містах Стародавнього Риму площа, на якій відбувались народні збори, влаштовувалися торги і здійснювався суд.

Римський форум у часи імперії (художня реконструкція)

Поблизу форуму, на Палатинському пагорбі, стояли розкішні імператорські палаци, на іншому пагорбі - Капітолії - величні храми римських богів. Рим потерпав від перенаселення, адже з усіх кінців імперії сюди стікався люд. На вулицях Рима часто утворювалася велика тиснява, а на перехрестях іноді не могли розминутися колісниці, екіпажі та вози. Аби розв’язати транспортну проблему, Цезар увів певні правила дорожнього руху. Відповідно до його указу, на деяких вулицях було запроваджено односторонній рух. Було створено спеціальну службу, яка слідкувала за порядком на вулицях і не допускала суперечок та бійок між учасниками руху.

У Римі були також своєрідні «таксі-колісниці». На вісь колісниці закріплювали простий «таксометр», який був звичайним тазом. Після подолання колісницею певної відстані (приблизно 200 м) у нього падав невеликий камінчик. За кількістю камінчиків, що опинилися в тазі, і визначалася оплата проїзду.

3-D прогулянка Стародавнім Римом

http://bit.ly/2Z2swUO

2. Якими були досягнення римлян в архітектурі?

Уявіть, що ви побували в Колізеї (Пантеоні, термах або Великому цирку - на вибір). Складіть про це невелику розповідь. Що ви там побачили? Кого зустріли? Опишіть власні враження від цієї уявної подорожі.

З кінця республіки в Римській імперії розпочинається ера будівництва, своєрідний «будівельний бум», і продовжувався він до часів падіння імперії.

«Храмом усіх богів» римляни називали Пантеон. Це кругла споруда, перекрита куполом (одним із найбільших у світі). Крізь величезне кругле вікно посередині купола ллється потік світла, який розсіюється по краях просторої зали. Контраст світла та напівтемряви створюють таємничий, молитовний настрій.

Купол Пантеону (сучасний вигляд)

Наприкінці І ст. у Римі імператори з династії Флавіїв побудували амфітеатр, відомий у світі як Колізей. Ця грандіозна споруда вміщувала понад 50 тисяч глядачів, які приходили подивитися на гладіаторські бої, цькування звірів. Іноді тут влаштовували морські бої. Для цього через підземні труби арену Колізею наповнювали водою. Навколо арени містилися чотири яруси місць для глядачів; висота ярусів - 48 м (це сучасний 19-поверховий будинок). Для захисту глядачів у спеку над Колізеєм натягували покриття з парусини, а спеціальні фонтани зволожували повітря.

Колізей (сучасний вигляд)

Перегони на колісницях відбувалися у Великому цирку - найбільшій споруді тогочасного Рима. Він мав арену довгастої форми і міг вмістити понад 250 тисяч глядачів. У наш час споруди такого типу називають іподромами. Припускають, що часом арену Великого цирку заповнювали водою і проводили гладіаторські імітації морських боїв.

Скачки в римському цирку (І. Кун)

Серед архітектурних пам’яток Стародавнього Риму особливе враження справляють водогони, які називали акведуками. Це були довгі ряди арок, що підтримували керамічні труби, якими текла вода з гірських джерел, що були за багато кілометрів від міст. По акведуках вода надходила у фонтани, з яких її можна було брати для пиття, та громадські лазні - терми, доступні для усіх вільних людей.

3-D реконструкції Колізея

http://bit.ly/2KirlH1

3-D реконструкція Великого цирку

http://bit.ly/2KggMJY

Віртуальний тур імператорським Римом

http://bit.ly/2JOR3cc

Давньоримський акведук Пон-дю-Гар (сучасний вигляд, Франція)

До складу терм входили лазні з холодною, теплою та гарячою водою, басейн для плавання, приміщення для відпочинку та бесіди, бібліотеки, бігові доріжки, спортивні майданчики, квітники, сад. Величезними розмірами та розкішшю відзначалися імператорські терми, які споруджувались як дарунок римському народові. На початку ІІІ ст. були побудовані терми імператора Каракалли, які могли вміщувати до 18 тисяч осіб.

Терми Каракалли (внутрішній вигляд, сучасна художня реконструкція)

3. У яких умовах проживали давні римляни?

Уявіть, що ви побували в стародавньому Римі. Складіть розповідь на тему «В гостях у римлян». Опишіть свої враження.

Рим був містом контрастів. Громадські будівлі й будинки багатіїв вражали пишнотою оздоблення та зручностями - там були водогін, каналізація, опалення тощо. Підлоги храмів, палаців, базилік, будинків знаті були вимощені чудовими мозаїчними орнаментами і навіть картинами. Кімнати оздоблені статуями, а стіни - розписами. Дім заможного римлянина мав внутрішній двір, де сім'я проводила вільний час.

Макет інсули з давньоримського міста Остія (сучасна реконструкція)

Більшість римлян проживали в багатоповерхових будинках - інсулах. На нижніх поверхах, побудованих з каменю, селилися зазвичай громадяни середнього статку. Деякі квартири були великі й розкішні, складалися з кількох кімнат. На перших поверхах часто розміщували крамниці й майстерні. У дорогих квартирах вікна робили зі скла чи слюди.

3-D реконструкції житла та одягу давніх римлян

http://bit.ly/30WvFXP

Утім, були й багатоквартирні будинки для незаможних верств населення. Біднота в Римі тулилася в маленьких кімнатках на верхніх дерев’яних поверхах. Водогону в таких будинках не було, не було й каналізаційних трубопроводів, тому часом помиї виливали з вікон прямо на вулицю.

Інсула - багатоповерховий житловий будинок у Стародавньому Римі з кімнатами та квартирами для здавання внайми.

Для допитливих!

Яким було буденне життя римлян?

http://bit.ly/2Kf7JZH

ОЦІНІТЬ СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ ПІСЛЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Продовжіть речення: «На цьому практичному занятті я дізнався/дізналася про..., навчився/навчилася..., зрозумів/зрозуміла...».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду