Войти
Закрыть

Писемність і наука у Дворіччі

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 16. Писемність і наука у Дворіччі

ПРИГАДАЙТЕ

1. Клинопис. Уперше писемність було винайдено в Шумері приблизно в IV тис. до н. е. Це були записи на табличках із вогкої глини, зроблені загостреними паличками з очерету. Слід від них схожий на маленькі трикутники або клинки. Тому археологи, які відкрили цю писемність, назвали її клинописом.

Перші клинописні символи були пов’язані з обліком (наприклад, знак «три кози»). Потім система запису змінилася, і поєднання рисочок позначало не предмети або поняття, а склади. Це дозволило широко використовувати клинопис, ним навіть записували вірші. Його пристосували до різних мов: аккадської, хетської, ассирійської, перської.

Зміна форми запису слова «голова». Цифрою 1 позначено шумерську піктограму близько 3000 р. до н. е., а 7 — ассирійський знак.

Клинописна дощечка.

Клинопис — це мова чи алфавіт?

2. Наука. Знання про світ у Месопотамії були тісно пов’язані з міфологією та релігією. І те, й інше було спробою пояснити світ. Богів вважали такими ж реальними, як сонце, небо чи вітер. Жерцям Месопотамії (саме вони зберігали і примножували знання) вдалося здійснити чимало відомих відкриттів.

Завдяки тому, що храми розміщувалися на верхівках зикуратів, жерці мали чудову можливість спостерігати за нічним небом. Вони розробили досить точні місячний та сонячний календарі, за якими рік становив 365 діб, 6 годин, 15 хвилин і 41 секунду. За сучасними підрахунками, рік триває 365 діб, 6 годин, 13 хвилин, 52,6 секунди. Створення точного календаря було необхідним для передбачення розливів Тигру і Євфрату та планування сільськогосподарських робіт.

Для чого було винайдено календар?

Циліндричні печатки (ліворуч) та їх відтиски (праворуч). Ними запечатували товари і в такий спосіб позначали власника.

Клинопис придумали як спосіб вести облік майна й податків. Спочатку виготовляли глиняну фішку. Вона символізувала, наприклад, горщик зерна. Фішки клали до глиняного конверта, на якому позначали, скільки фішок усередині та який товар вони символізують. Згодом люди зрозуміли, що можна обійтися без фішок і конвертів, а просто на глиняних табличках записувати необхідне.

У Месопотамії було створено карту зоряного неба, де позначили сузір’я, планети та зорі. За нею відстежували рух зір і планет, прогнозували сонячні та місячні затемнення.

Також у Вавилоні було запроваджено тиждень, що складався із семи днів, поділ години на 60 хвилин, а хвилини — на 60 секунд. Проте в повсякденному житті використовували інші міри часу: подвійну годину (120 сучасних хвилин), а також два проміжки: один тривалістю 4 хвилини, а інший — 3 секунди.

Значного розвитку набули математичні знання: люди вміли обчислювати площі, коло ділили на 360 градусів, підносили число до ступеня, добували квадратний корінь, вираховували відсотки від числа. Однак знайти легкий спосіб множення месопотамські мудреці так і не зуміли, а користувалися окремими таблицями для множення на числа від 1 і до принаймні 50. Усі ці та інші відомості (наприклад, медичні довідники, описи тварин і рослин, книги рецептів) записували на глиняних табличках та зберігали в бібліотеках. Таблички були згруповані за темами, а для зручного пошуку існували покажчики.

Які наукові знання Месопотамії використовують і сьогодні?

Вавилонська карта світу, у центрі якої розташований сам Вавилон.

Глиняна табличка — сторінка зі словника синонімів.

Висновки

  • На території Дворіччя було створено першу у світі писемність — клинопис.
  • Спочатку клинописні знаки позначали цілі слова, а пізніше — склади.
  • У Месопотамії було винайдено точний календар, запроваджено поділ доби на години, хвилини та секунди, семиденний тиждень.

Запитання та завдання

  • 1. Як було винайдено клинопис?
  • 2. Як наука в Месопотамії була пов'язана з релігією?
  • 3. Установіть відповідність між винаходом та сферою його використання.

1 Письмо

2 Календар

3 Геометрія

А Планування сільськогосподарських робіт

Б Будівництво каналів

В Облік майна та податків

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду