Войти
Закрыть

Хараппська цивілізація

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 26. Хараппська цивілізація

ПРИГАДАЙТЕ

1. Виникнення Хараппської цивілізації. У VI—ІІ тис. до н. е. у долині річки Інд виникла велика цивілізація, названа Хараппською. Її основними центрами були міста Мохенджо-Даро, Хараппа та Лотхал. Загалом відомо близько 1 тис. поселень цієї цивілізації. Вчені вважають, що вони не мали спільного правителя, а кожне з них самостійно вирішувало свої справи. У містах не будували великих храмів, а найбільшими спорудами були зерносховища.

Давні Індія та Китай.

Мохенджо-Даро. Сучасний вигляд.

Глиняна модель запряженого биками возу із Хараппи.

Про що можна дізнатися завдяки цій археологічній знахідці?

2. Землеробство. Зараз клімат долини Інду сухий, а літо дуже спекотне. Проте за часів існування Хараппської цивілізації він був набагато вологіший, а береги річки вкривали ліси. Щорічні розливи Інду добре зволожували землю. Місцеві жителі вирощували ячмінь, пшеницю, а також рис, просо та бобові, дині й фініки. Розводили овець, кіз, велику рогату худобу та курей.

Достеменно невідомо, чому населення остаточно залишило міста в середині ІІ тис. до н. е. та переселилося на захід. Найбільш вірогідною причиною вважають те, що клімат став занадто посушливим для землеробства.

Як зміна клімату вплинула на існування Хараппської цивілізації?

3. Ремісництво і торгівля. Жителі долини Інду мали добре розвинені ремісництво й торгівлю. Вони виготовляли вироби з бронзи, міді, кістки, мушель, сердоліку та іншого напівкоштовного каміння. Для виготовлення посуду використовували гончарний круг. Під час археологічних розкопок було знайдено зубні протези та зуби зі слідами лікування.

Як транспорт використовували вітрильні човни й запряжені биками вози. Жителі Хараппи торгували з народами Перської затоки, Криту, Месопотамії, Єгипту.

Якими були основні заняття жителів міст Хараппської цивілізації?

4. Мохенджо-Даро. До наших днів найкраще збереглося місто Мохенджо-Даро (імовірно, це було найрозвиненіше місто свого часу). Населення міста становило близько 40 тис. осіб. Воно було збудоване за єдиним планом, мало каналізацію та водогін, а вулиці були рівними й досить широкими.

Печатка з Мохенджо-Даро. Відтисками таких печаток позначали належність того чи іншого товару певній людині (зображені символи — ім'я власника бика).

Керамічний посуд Хараппської цивілізації.

Схема облаштування будинків у Мохенджо-Даро.

У центрі міста розташовувалися велика ринкова площа, головний резервуар для збору води та цитадель — споруда зі стінами заввишки понад 12 м. Можливо, її використовували для громадських зібрань або як сховище під час небезпек. Ця споруда могла вмістити до 5 тис. осіб. Місто оточували стіни й башти, які захищали не тільки від нападу ворогів, але й від повеней. Також у місті були численні верфі, громадська лазня.

Бронзова статуетка танцівниці з Мохенджо-Даро.

Висновки

Запитання та завдання

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 ТИСНІТЬ СЮДИ "Хараппська цивілізація (відповіді)"
 

Схожі матеріали з Всесвітньої історії 6 класу

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація