Войти
Закрыть

Кімерійці, скіфи та сармати на території сучасної України

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 31. Кімерійці, скіфи та сармати на території сучасної України

Територію сучасної України в І тис. до н. е. населяли різні народи. Це кімерійці, скіфи, хліборобське населення лісостепової смуги, греки. Вони різнилися господарством, побутом і культурою. Одні з них вели осілий спосіб життя, інші займалися кочівництвом, тобто були кочівниками. Найкраще для кочівництва підходили безкраї степи.

• Працюймо разом!

Основними знахідками у похованнях кімерійців зазвичай є залізні мечі, бронзові, залізні й кістяні наконечники стріл, вудила, кістяні бляхи для вуздечки тощо. Про що вони свідчать?

Кочівники не мали писемності, тому про їхнє життя та культуру ми дізнаємося з археологічних знахідок та писемних джерел інших народів.

1. Хто такі кімерійці?

Кімерійці - це кочовий іраномовний народ, який, на думку вчених, прийшов у Причорноморські степи з Нижнього Поволжя в IX ст. до н. е. Хоча власної писемності кімерійці не мали, про них згадується в писемних джерелах інших народів. Найдавніші відомості про кімерійців містяться в «Одіссеї».

Врешті дістались ми течій глибоких ріки Океану.

Там розташоване місто й країна людей кімерійських,

Хмарами й млою вповиті. Ніколи промінням ласкавим

Не осяє їх сонце в блакиті ясній світлодайне...

Ніч лиховісна там вічно нещасних людей окриває.

В «Іліаді» кімерійці згадуються як народ «дивних доярів кобилиць, млекоїдів, бідних і найсправедливіших із смертних».

Кімерійці вміли виготовляти залізні знаряддя праці та зброю. Основою їхнього господарства було розведення коней. Кочівники постійно мандрували степом: чоловіки - верхи на конях, жінки та діти в кибитках, що були запряжені волами. Таке життя було сповнене несподіванок і небезпеки. Скотарство не завжди могло забезпечити всім необхідним кімерійців, тому війна для них була ще одним способом виживання.

Кімерійський воїн у бойовому обладунку (мал. П. Корнієнка). Порівняйте озброєння кімерійців і воїнів Стародавнього Єгипту

Основу кімерійського війська становили могутні кінні загони. Це давало змогу здійснювати далекі завойовницькі походи. Воїни були озброєні далекобійними луками, мечами (довжина яких сягала 1 м), булавами, молотами. Кімерійські воїни викликали жах серед народів Закавказзя та Передньої Азії, руйнуючи міста і села та грабуючи місцеве населення. Проте хоч якою грізною була військова сила кімерійців, у VII ст. до н. е. їх потіснили інші кочівники - скіфи. Щоправда, як припускають учені, частина кімерійців лишилася на місці й злилася зі скіфами.

2. Звідки прийшли скіфи і який спосіб життя вони вели?

Скіфи, як і кімерійці, були іраномовним народом. На думку більшості вчених, у причорноморські степи вони прийшли з Північного Ірану через Кавказ. Вони вели кочове життя, тому основними археологічними пам’ятками їхньої доби є могили-кургани, а не поселення.

• Працюймо в парі

На основі тексту та ілюстрацій складіть розповідь про спосіб життя скіфів.

Догляд за худобою та війна - дві справи, які скіфи шанували понад усе. Недарма археологи в скіфських похованнях найчастіше знаходять рештки зброї. Легкоозброєна кіннота становила основу їхнього війська. Далекобійний лук (умілий воїн міг послати з нього стрілу на відстань понад 500 м), короткий меч, спис - такою була зброя скіфського воїна. «Кожен з них - кінний стрілець», - ця коротка фраза давньогрецького історика Геродота найповніше відображає образ скіфів. Проте головною ударною силою були загони важкоозброєних вершників, захищених панцирами, панцирними штанами, шоломами та щитами.

Скіфський курган IV ст. до н. е. з похованням знатного скіфа (реконструкція П. Корнієнка)

Скіфський курган - поховальний пам’ятник скіфських часів у формі земляного насипу над поховальною ямою.

Давньогрецький історик Геродот про життя і побут скіфів

http://bit.ly/2ENOwLo

Спираючись на свою військову силу, скіфи здійснили чимало вдалих походів у Передню Азію і навіть дійшли до кордонів Єгипту. Єгипетський фараон дарунками і проханнями умовив завойовників не йти далі. Кінець пануванню скіфів у цьому регіоні поклала Мідія, яка завдала їм поразки на початку VI ст. до н. е. Скіфське військо змушене було повернутися до Північного Причорномор’я.

Скіфський воїн (реконструкція З. Васіної)

Під час розкопок скіфських курганів археологи знаходять справжні витвори мистецтва. Неповторності скіфським пам’яткам надає так званий звіриний стиль. Зброю, вуздечки, предмети побуту прикрашали зображеннями коней, оленів, пантер, левів, вовків, гірських козлів, птахів, риб та сценами боротьби між ними. Також зображували фантастичних істот, наприклад, крилатих грифонів із тулубами левів і грифобаранів.

У Музеї історичних коштовностей України (територія Києво-Печерської лаври в Києві) зберігається чимало прекрасних скіфських пам’яток, серед яких і пектораль з кургану Товста Могила (Дніпропетровщина). Вона справляє незабутнє враження на відвідувачів.

Скіфська золота пектораль з кургану Товста Могила

Золотий гребінець (курган Солоха)

Пектораль (з лат. пектус - груди) - нагрудна прикраса, ознака влади. Очевидно, походить від частини бойового обладунку, що захищав верхню частину грудей, плечі та горло.

3. Яким було піднесення та крах Великої Скіфії?

Повернувшись із Передньої Азії в степи Північного Причорномор’я, скіфи почали поступово встановлювати свою владу над місцевими народами і створили могутнє об’єднання, відоме відтоді у джерелах як Скіфія. Утім, скіфів чекало нове випробування — вторгнення на їхні землі величезного перського війська на чолі з Дарієм І близько 514 р. до н. е. Однак цей похід перського війська зазнав невдачі. Цю подію докладно описав Геродот.

Скіфський цар, його дружина й дитина (художня реконструкція). Яку подію зображено на малюнку?

Після перемоги над персами Скіфія увійшла в смугу розквіту, який тривав упродовж V-IV ст. до н. е. Учені називають країну скіфів цього періоду Великою Скіфією.

У IV ст. до н. е. на чолі Скіфії стояв цар Атей, який об'єднав усі скіфські племена. Він підкорив Добруджу (сучасна Румунія) та обкладав даниною місцеве населення. Скіфський правитель навіть починає карбувати власну монету. Але в 339 році до н. е. цар Атей загинув у жорстокому бою з македонським військом.

На рубежі IV-III ст. до н. е. скіфи перестають зводити нові кургани і залишають степ. Це засвідчує крах Великої Скіфії. Та самі скіфи не зникають, а вирушають на інші території, придатні для землеробства, і переходять до осілого життя. Вони створили дві Малі Скіфії: перша Мала Скіфія на території Добруджі (сучасна Румунія) та друга Мала Скіфія - степи й передгір'я Криму.

4. Хто такі сармати?

Спустілий скіфський степ між Доном та Дніпром у III-II ст. до н. е. зайняли нові кочівники. Давні греки та римляни називали їх савроматами, або сарматами, що з давньоіранської перекладається як «оперезаний мечем».

Сармати були іраномовними, спорідненими зі скіфами кочівниками. Геродот переповів легенду, за якою вони були нащадками дітей скіфських юнаків та войовничих жінок - амазонок. На спорідненість скіфів і сарматів указують і археологічні знахідки.

Сарматські воїни (сучасна реконструкція)

Археологи не знайшли жодного сарматського поселення, лише їхні кургани. Звідси випливає, що сармати були кочовими скотарями, причому з досить рухливим типом кочування. Вони також були вправними та жорстокими воїнами. У військових походах брали участь і жінки, саме їх часом ототожнюють з легендарними амазонками. Основу війська сарматів становила легка кіннота. У бою воїни користувалися луками, мечами й списами.

Сарматський кінний воїн у повному бойовому спорядженні (реконструкція М. Гореліка)

Упродовж шести століть сармати панували в приазовських і причорноморських степах. Проте в III ст. н. е. їхньому пануванню настав кінець. Першого нищівного удару завдали готи, а в IV ст. їх перемогли гуни.

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Які народи мешкали на теренах України в І тис. до н. е.? Позначте хронологічні межі заселення території України цими народами на лінії часу.
  • 2. На основі яких історичних джерел учені відтворили історію кочових народів на теренах сучасної України?

РОЗУМІЮ

  • 1. Хто такі кочівники? Що було основою господарства кочівників? Як це впливало на спосіб їхнього життя?
  • 2. Поясніть на прикладах поняття «пектораль» та «скіфський курган».
  • 3. До нашого часу не дійшло жодного поселення кімерійців, скіфів та сарматів. Як ви вважаєте, чому?

ВМІЮ

  • 1. Позначте на контурній карті територію розселення кімерійців та скіфів.
  • 2. Підготуйте усну розповідь «Світ кочівиків». Опишіть господарство й побут кімерійців та скіфів. У чому полягає подібність, а в чому - відмінність?

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • 1. Висловіть судження, чому в давнину одні народи (племена) вели осілий спосіб життя, а інші - кочовий. Свою відповідь аргументуйте.
  • 2. Чи згодні ви з твердженням, що кочівники були не лише скотарями, а й вправними та жорстокими воїнами? Свою відповідь аргументуйте.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Які пам’ятки залишили кімерійці, скіфи та сармати на території сучасної України? Оцініть їхній внесок у світову культуру.

Готуємося до практичного заняття

Об’єднайтесь у групи. Виберіть для дослідження одну із битв греко-перських війн (кожну може досліджувати кілька груп). Використовуючи наведені в підручнику матеріали (карту, текст, ілюстрації, уривок з історичного документа) та додаткові джерела, виконайте поставлені завдання. Дотримуйтеся пам’ятки щодо роботи в малих групах. Результати вашого дослідження представте однокласникам на уроці.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду