Войти
Закрыть

Імперія Цінь і Хань

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 29. Імперія Цінь і Хань

ПРИГАДАЙТЕ

1. Організація влади та перші династії. На території сучасного Китаю існувало багато різних держав — царств. Історики називають царства за іменем правлячої династії. Так, найдавнішою відомою нам династією була Шан, тому перша китайська держава теж мала назву Шан.

За династії Чжоу було закладено підвалини подальшого розвитку наступних держав на території Китаю: поділ населення на ранги, безмежна влада правителя та сприйняття його як «сина Неба» — посередника між божественним Небом та людьми. При цьому лише доброчесний правитель міг отримати «мандат Неба» — можливість правити народом. Якщо ж правитель вів себе негідно, то Небо, як вірили давні китайці, відбирало в нього свій «мандат», тобто позбавляло влади.

Китайські царства були дуже войовничими. Кожен правитель прагнув перемогти сусідів і змусити їх сплачувати данину. Тому територія Китаю постійно змінювалася: то розширювалася, то розпадалася на десятки та навіть сотні дрібних держав.

2. Династія Цінь. Правитель царства Цінь на ім’я Ін Чжен поступово завойовував сусідні держави. Останню з них він приєднав до своїх володінь у 221 р. до н. е. Він створив першу китайську імперію Цінь і взяв титул першого імператора держави Цінь — Ши Хуан-ді. Для того щоб його держава не розпалася, як це постійно траплялося з іншими князівствами раніше, Цінь Ши Хуан-ді здійснив перетворення:

ІСТОРІЯ ДАВНЬОГО КИТАЮ

Назвіть дві перші династії, що правили в Китаї.

Цінь Ши Хуан-ді.

Велика Китайська стіна. Такого вигляду вона набула в період правління династії Мін (1368—1644 рр.) і збереглася до наших днів.

Простежте на карті (с. 82) протяжність системи укріплень, відомих як Велика Китайська стіна. Від чого вони мали захищати?

На великі будівництва він зганяв тисячі воїнів і селян. Багато з них гинули на цих роботах.

Наступним імператором Китаю став молодший син Цінь Ши Хуан-ді. Він, як і його батько, боявся змов і розпочав своє правління зі страти братів, сестер і відомих полководців. Тим часом становище народу погіршувалося, у країні панував голод. Спалахнуло народне повстання, на придушення якого імператор спрямував армію. Проте багато воїнів перейшли на бік повстанців. Переляканий імператор наклав на себе руки.

У 206 р. до н. е. місце династії Цінь посіла династія Хань, яка правила Китаєм протягом наступних 400 років.

Скільки років проіснувала держава Цінь?

3. Династія Хань. Одним із вождів народного повстання проти Цінь був сільський староста Лю Бан. Він і став засновником нової династії Хань. Лю Бан скасував жорстокі закони попередніх імператорів, зменшив податки, роздав землі знаті селянству.

Одразу після оголошення себе імператором Цінь Ши Хуан-ді наказав побудувати в центрі своєї держави величезну гробницю. Вона мала вигляд земляної піраміди, висота якої становила 76 м. Під пірамідою було збудовано лабіринт із численних кімнат і коридорів.

В одній із кімнат було розміщено модель імператорської столиці із ртуті. Поховання імператора охороняла знаменита теракотова армія, що складалася з тисяч воїнів. Кожен із них мав індивідуальні риси обличчя, різні зачіски та спорядження.

Теракотова армія із гробниці Цінь Ши Хуан-ді.

Дізнайтеся за додатковими джерелами, із якою метою було створено теракотову армію. Підготуйте повідомлення.

Китайські імператори вважали, що всі сусідні народи мають їм підкорятися. Тільки-но династія Хань зміцніла, її правителі розпочали завойовницькі війни проти степових кочівників та гірських племен Індокитаю. Щоб приборкати кочівників, китайські правителі створили кінноту, а щоб вершники могли краще триматися на конях, винайшли стремена. Завдяки цьому винаходу війни завершувалися перемогою Китаю та пограбуванням завойованих земель.

Під час одного із завойовницьких походів китайське військо досягло міста Фергани (Середня Азія). У ІІ ст. до н. е. було прокладено шлях із Китаю через Середню Азію та Персію до Середземного моря, який згодом отримав назву Великий Шовковий шлях. Цим шляхом із Китаю вивозили на захід шовк, порцеляну, ремісничі вироби високої якості. У зворотному напрямку завозили коней, вовняні вироби, пурпурові тканини, скло, ювелірні прикраси. Імперія Хань надзвичайно багатіла завдяки цій торгівлі.

Однак безперервні завойовницькі походи вимагали значних коштів. Податки швидко зростали й досягли величезних розмірів, у країні часто спалахував голод. Тому селяни неодноразово повставали проти несправедливого правління. Водночас знатні роди вели криваву боротьбу за владу. Усе це ослаблювало країну. Зрештою у 220 р. н. е. імперія Хань розпалася на три царства.

  • 1) Який важливий винахід було зроблено за часів династії Хань?
  • 2) знайдіть на карті (с. 82) Великий Шовковий шлях. Через які міста і регіони він проходив?

Висновки

  • Першим імператором Китаю став правитель царства Цінь на ім'я Ін Чжен, який узяв собі титул Цінь Ши Хуан-ді.
  • За правління династії Цінь у Китаї розгорнулося масштабне будівництво, до якого залучали тисячі людей.
  • Після народного повстання до влади прийшла династія Хань. Вона збагатилася завдяки торгівлі з іншими країнами.

Запитання та завдання

  • 1. Поясніть значення термінів «син Неба» та «мандат Неба».
  • 2. Хто такий Цінь Ши Хуан-ді? Які перетворення він здійснив?
  • 3. Чому Великий Шовковий шлях має таку назву? За правління якої китайської династії він виник?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду