Войти
Закрыть

Природа та господарство Апеннінського півострова. Виникнення міста Рим

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 43. Природа та господарство Апеннінського півострова. Виникнення міста Рим

ПРИГАДАЙТЕ

1. Апеннінський півострів. На карті Європи легко впізнати Апеннінський півострів, який за обрисами нагадує чобіт. Із півдня, сходу та заходу його омивають води трьох морів, багатих на рибу. Проте мореплавство ускладнювалося тим, що зручні бухти були лише на півдні півострова.

На півночі від решти Європейського континенту Апеннінський півострів відділений Альпійськими горами. По всій його довжині простягаються невисокі Апеннінські гори. Клімат на півострові м’який і теплий. Землі в долинах річок Арно, По та Тибр родючі, зручні для землеробства. Населення півострова здавна вирощувало просо, ячмінь, пшеницю, а також виноград і маслини. На півдні півострова, де було багато пасовищ, розводили овець, кіз та корів.

Корисних копалин тут небагато. У дельті Тибру добували сіль — цінний продукт за часів Античності.

Назвіть основні риси природи Апеннінського півострова.

Населення Апеннінського півострова.

Рим було засновано на семи пагорбах, що височіли над річкою Тибр. Кожен із них мав свою назву. Найважливішим із них був Капітолій, де відбувалися засідання Сенату та Народних зборів. На пагорбі Палатін було збудувано храм верховного бога Юпітера.

2. Заснування рима. У I тис. до н. е. Апеннінський півострів був заселений племенами етрусків на півночі, латинян та сабінян — у центральній частині, а на півдні жили греки.

У VIII ст. до н. е. на берегах річки Тибр латиняни заснували поселення, яке назвали Рим. Воно було розташоване на торговому шляху між поселеннями греків та етрусків, із цього й багатіло.

Сусідство з різними народами принесло латинянам багато користі. Так, свій алфавіт, відомий як латиниця, вони перейняли від етрусків, які у свою чергу пристосували під свою мову грецькі букви. В етрусків римляни запозичили й віру в деяких богів, а також різні традиції, як, наприклад, влаштовувати пишні бенкети та їсти лежачи. Греків римляни вважали своїми вчителями мистецтва, літератури, філософії.

  • 1) Які народи жили на Апеннінському півострові в I тис. до н. е.?
  • 2) Яке плем'я Апеннінського півострова заснувало Рим у VIII ст. до н. е.?

Капітолійська вовчиця — бронзова скульптура вовчиці, яка вигодувала Ромула та Рема.

Легенда розповідає про братів-близнюків Ромула та Рема, які були синами бога Марса. Їх немовлятами залишили на березі річки Тибр. Там братів знайшла та вигодувала вовчиця. Пізніше їх забрала жити до себе та виховала родина пастуха. Коли Ромул і Рем виросли, то заснували місто Рим. У 753 р. до н. е. Ромул під час сварки вбив Рема та став першим царем Рима. Від цього року римляни починають відлік історії свого міста.

Від якої дати бере початок історія Рима?

3. Монархія. На початку існування в Римі правили царі. Усього за історію їх було сім (разом із Ромулом). Цар був верховним суддею та жерцем, видавав накази та командував армією. Проте царська влада не була спадковою.

Населення Рима складалося з 300 родів, кожен із яких володів частиною земель міста. Кожні десять родів об’єднувалися в курію, а кожні десять курій — у трибу.

Родом керував старійшина. Зібрання старійшин цих родів називали Сенатом. Сенат обирав царя, створював закони, які мали ухвалити Народні збори. Також вони оголошували війну. У Народних зборах брали участь усі громадяни Рима.

Деякі царі докладали зусиль до розбудови Рима: було споруджено каналізацію, оборонні стіни.

Суспільний устрій Рима.

Права римського громадянина:

  • Право укласти законний шлюб
  • Право володіти майном і вести справи під охороною законів Рима
  • Право голосувати
  • Право бути обраним на почесну посаду

Висновки

  • Природні умови Апеннінського півострова придатні для землеробства та скотарства.
  • У VIII ст. до н. е. племена латинян заснували поселення, яке назвали Рим.
  • На початку існування в Римі послідовно правили сім царів. Вони зробили багато для розбудови міста.

Запитання та завдання

  • 1. Кого вважають засновником Рима?
  • 2. Порівняйте суспільний устрій Рима та грецьких полісів (схема на с. 104). Що спільного ви помітили?
  • 3. Заповніть таблицю «Органи влади в Римі».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду