Войти
Закрыть

Чергова імперія

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна

 

Чергова імперія

Територія Німеччини, яку населяли германські, романські та слов’янські племена, спершу входила до складу Франкської імперії. Після того, як ця імперія загинула, місцеві феодали у 919 р. обрали своїм королем Генріха І. Німеччина, таким чином, стала окремою державою, але поділялася на кілька великих самоуправних областей: Алеманію (Швабію). Баварію, Франконію та Саксонію.

Після Генріха І німецьким королем став Оттон І Великий (936—961 рр.). Йому довелося мати справу з войовничими кочівниками-мадярами (угорцями), які з кінця IX ст. не давали спасу Європі своїми спустошливими набігами. Для оборони від мадярів король побудував невеликі укріплення — бурги та створив сильне кінне військо. В 955 р. у Баварії він завдав мадярам нищівної поразки, після якої їм перехотілося сіяти смерть і розруху.

Корона імператорів Священної Римської імперії — символ влади над християнським світом. Оздоблена надзвичайно рідкісними каміннями

У своїй державі Оттон І намагався підкорити великих феодалів, які мітили в місцеві корольки. В цьому його підтримало німецьке духовенство. Саме підтримка з боку церкви перетворила його в наймогутнішого західноєвропейського монарха. Оттон І вже не задовольнявся німецькою короною, він мріяв стати володарем Римської імперії, та що там імперії — всього християнського світу!

Але, щоб ця мрія здійснилася, потрібно було заволодіти Італією.

Німецька імперія в ХІ—ХІІ ст.

Знайди на карті Алеманію (Швабію), Баварію, Франконію та Саксонію. Яку частину Італії завоював Оттон І?

Скориставшись династичною боротьбою в Італії, Оттон І завоював Ломбардію (Північна Італія) й проголосив себе її королем. Дуже хотілося йому похизуватися в імператорській короні, але нею коронувати його міг лише папа римський.

З папою треба було порозумітися. Як мовиться, на ловця й звір біжить. Папа Іоанн ХІІ посварився з італійською знаттю й звернувся за допомогою до німецького короля. Оттон І часу не гаяв. Він удруге пішов війною на італійські міста, оволодів Римом і посадив Іоанна XII на папський трон. Що було далі, ви вже, напевно, здогадалися. Вдячний папа в 962 р. увінчав Оттона І імператорською короною. Німецьку імперію, до складу якої, крім Німеччини та Північної Італії, увійшла також Баварія, згодом назвали Священною Римською імперією. Нова імперія проіснувала до 1806 р.

Зустріч Оттона І і папи Іоанна ХІІ. Мініатюра XV ст.

Пам'ятник Оттону І у Магдебурзі. Копія з оригіналу XVII ст.

Оттон І хотів заволодіти також Південною Італією, але його туди не пускали візантійці та араби.

Після смерті Оттона І королівська влада в Німеччині послабла. Німецькі герцоги стали можновладцями у своїх землях. У державі почалися смути.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація