Войти
Закрыть

Тема 1. Скандинавія в добу Середньовіччя

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

Тема 1. Скандинавія в добу Середньовіччя

Пригадайте:

  • 1. Пригадайте з уроків історії України, що таке «шлях із варягів у греки».
  • 2. Хто такий Рюрик? Як його доля пов’язана з історією України?

1. Природні умови та господарство

На півночі Європи знаходиться регіон, який називається Скандинавією. Це територія сучасних Норвегії, Швеції та Данії. Природа цього краю не надто гостинна: літо коротке і прохолодне, зима тривала, земля кам’яниста і малородюча, більшість території вкрита густими лісами. Люди в основному заселяли морське узбережжя та родючі долини.

Місцеве населення гуртувалося навколо трьох центрів:

  • На півдні данські племена мали столицю у місті Росквіл та заснований на перехресті морських торгових шляхів порт Хедебю;
  • Шведи гуртувалися навколо Упсали — міста, де жив їхній верховний король-жрець, а торговими центрами були Бірка та острів Готланд;
  • На норвезькому узбережжі існувало одразу кілька малих королівств.

Населення Скандинавії об’єднували спільні культура, релігія та суспільний устрій. Основу населення становили вільні люди, які володіли землею, худобою, кораблями, а нерідко й рабами.

Сучасний вигляд місця, де розташовувалось Хедебю. Півколо дерев позначає, де проходили межі міста

Скандинавський будинок (сучасне зображення)

  • Назвіть заняття мешканців цього будинку.

  • Знайдіть на карті королівства Норвегію, Швецію та Данію.
  • Прослідкуйте основні напрямки походів вікінгів.

Сім’ї вільних людей об’єднувались у роди, а роди — у племена. На чолі союзу з кількох племен стояв конунг (король). Також були ярли — вожді у військових походах. Питання внутрішнього життя вирішувались спільно на загальних зборах роду або племені.

Тривалий час на території Скандинавії не було державних утворень, доки наприкінці IX ст. конунгу Гаральду Прекрасноволосому (850-933) не вдалося підкорити більшість норвезьких племен, а у Х ст. конунг Гаральд Синьозубий (бл. 930-986) зумів об’єднати під своєю владою всю Данію. В XI ст. король Канут Великий (995-1035) зміг зібрати під своєю владою землі Англії, Данії, Норвегії та узбережжя Швеції. Він виявився успішним правителем, який чеканив власну монету і створив окреме військо із представників знатних родів. Його володіння називають імперією Північного моря.

  • Назвіть головні особливості природи Скандинавії.

2. Вікінги

Земля Скандинавії не могла прогодувати всіх своїх жителів, тому для них важливими стали інші заняття: морська торгівля, поєднана з піратством та розбійними нападами на чужоземні поселення. Так мешканці Скандинавії залишили помітний слід у європейській історії.

Європейці цих морських розбійників називали норманами, тобто «північними людьми». Самі себе вони називали «вікінги». Точне значення цього слова, як і його походження, ще не з’ясоване. Можливо, воно утворилося від давньонорвезького «vik» — «затока», адже саме із заток кораблі вікінгів вирушали у свої мандри. На Русі вікінгів називали варягами.

Гаральд Синьозубий зумів усадити за стіл переговорів ворогів, домовившись з кожним з них окремо. Це надихнуло творця технології Блютус (англ. Bluetooth — «синій зуб»), яка дозволяє різним пристроям комунікувати один з одним, на створення назви та логотипу. У логотипі він скомбінував перші руни імені короля (Гаґалаз) та (Беркана).

Скандинавський воїн (сучасний малюнок)

  • Назвіть основні елементи спорядження та зброї вікінга.

Напад вікінгів на поселення (сучасне зображення)

Вікінги — ватаги скандинавських воїнів, що у ІХ-ХІ ст. здійснювали численні морські експедиції до берегів Європи та Близького Сходу. Займалися переважно грабіжництвом.

Дракари (сучасне зображення)

 

Епоха вікінгів тривала протягом IX-XI ст. За цей час вони здійснили стільки жорстоких нападів на європейські поселення, що мешканці Англії, Франції, Німеччини, які найбільше страждали від їхніх нападів, молилися: «Боже, позбав нас від люті норманів». Першим зафіксованим нападом вікінгів вважається 8 червня 793 р., коли вони пограбували монастир Св. Кутберта на острові поблизу північно-східного узбережжя Англії. В XI ст. вони здобули контроль над усією територією Англії, а також заснували власне королівство на території Сицилії та південної Італії.

Вікінги на своїх кораблях — дракарах — запливали у гирла річок та підіймалися ними до найбагатших поселень. Під час нападу вікінги вбивали тих, хто чинив спротив, а решту забирали у рабство. Цінне майно привласнювали, а саме поселення зазвичай спалювали. Ніхто не міг передбачити новий напад вікінгів.

Дракар

Тривалі плавання і воєнні перемоги вікінгів стали можливими завдяки їхнім кораблям. Корпус такого корабля зшивався з пружних планок, здатних витримати натиск морських хвиль. Крім того, це робило його достатньо легким, аби за необхідності перетягнути його волоком, та забезпечувало малу осадку, що дозволяло близько підпливати до берега і швидко висаджуватись, а також плавати по річках. Низькі борти робили такий корабель непомітним серед морських хвиль.

Ніс корабля вікінгів прикрашався різьбленою головою дракона, яка мала відлякувати злих духів. Від цієї прикраси і пішла назва таких кораблів — дракари (дослівно «кораблі-дракони»). Дракари мали як вітрила, так і весла і могли розвивати значну, як на той час, швидкість. Один такий корабель міг взяти на борт 30-40 осіб.

  • Як будова дракарів пов’язана із основними заняттями вікінгів?

Поселення вікінгів на узбережжі

Сучасний пам’ятник Альфреду І Великому у Вінчестері, Велика Британія

Одночасно з грабіжницькими походами вікінги займалися торгівлею. Вони торгували з найрізноманітнішими народами та країнами: франками, германцями, русичами, візантійцями, арабами, татарами.

Для того, щоб було зручніше вести торгівлю, вони облаштовували постійні укріплені поселення. Одне з них розташовувалось на території Русі, у Гнєздові (неподалік сучасного Смоленська). Це поселення було на шляху «із варяг у греки». Тут вікінги збирали податки з кораблів, що пропливали повз.

  • Хто такі вікінги? Якими були їхні основні заняття?
  • З якою метою вікінги оселилися у Гнєздові?

У X ст. у Європі нарешті з’явилася сила, здатна протистояти вікінгам. Нею став король Вессексу (Англія) Альфред Великий (871-899). Спочатку він розділив своє військо на дві частини: доки одна обробляла землю, інша — воювала. Так він зміг вистояти проти нападів вікінгів з Данії та укласти з ними угоду, за якою південно-західна частина Англії перебувала під його контролем, а північно-східна залишалася за данцями (вона отримала назву Данелаг або Денло — «область данського права»). Після цього Альфред запровадив ще кілька нововведень:

  • народне ополчення замінили професійною армією;
  • на морському узбережжі збудували фортеці, де постійно перебували загони воїнів;
  • було запроваджено перший в Англії постійний податок — «данські гроші». Зібрані кошти йшли на утримання армії;

Вікінги вірили, що якщо воїн загине у бою, то діви-воїни — валькірії — заберуть його до небесного чертогу Одіна — Вальгаллу. Там на них чекає вічний бенкет за столом у богів. Тому багато вікінгів не боялося смерті. Найвідчайдушніших з них називали берсерками. Вони могли битися, тримаючи у кожній руці меч. Ці воїни однаково лякали як ворогів, так і союзників, але при цьому вікінги їх високого цінували, прирівнюючи одного берсерка до двох десятків звичайних воїнів.

Зараз, як і в часи вікінгів, будинки в Ісландії утеплюють дерном — шаром землі з травою

  • закони королівства були записані у єдиний збірник — «Правду Альфреда»;
  • Альфред наказав перекладати книги з латини на англосаксонську мову, а також відкривати школи у центрах епископств.

Завдяки цьому король Альфред міг вести тривалу війну без шкоди для господарства, а також зміцнив свою владу всередині країни.

  • Чому король Альфред наказав будувати фортеці саме на морському узбережжі?
  • Чому податок «данські гроші» отримав саме таку назву?

Вікінги здійснювали морські експедиції для того, щоб знайти нові місця для поселень. Так, вони вперше колонізували Ісландію та Гренландію, близько 1000 р. дісталися берегів Північної Америки, яку вони назвали Вінланд — «край винограду».

3. Міфи та легенди середньовічної Скандинавії

Висновки

На Європу ІХ-ХІ ст. великий вплив мали набіги ватаг скандинавських воїнів — норманів, або, як вони самі себе називали, вікінгів. Крім грабіжницьких нападів на монастирі, поселення та міста, вікінги активно займалися морською торгівлею та колонізацією — вони заселили Ісландію та Гренландію, заснували поселення у Північній Америці.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Які сучасні країни розташовані на території Скандинавії? 2. Як у Західній Європі називали скандинавських морських розбійників? А як на Русі? Як вони самі себе називали? 3. Які дві великі острівні країни вперше заселили вихідці зі скандинавських країн? 4. Як називалися кораблі вікінгів? Чому вони отримали саме таку назву? 5. Хто такі берсерки? 6. Що таке руни? Для чого вони використовувались?

Опрацюйте разом

1. Поміркуйте над причинами того, що частина населення Скандинавії почала активно організовувати морські експедиції до далеких земель. 2. Яким чином вікінги поєднували морський розбій з торгівлею? 3. Завдяки чому король Альфред Великий зміг успішно протистояти вікінгам? 4. Що вплинуло на формування скандинавської міфології? 5. Чому, на вашу думку, завершилася епоха вікінгів? 6. Підготуйте короткі повідомлення або презентації на теми, пов’язані з повсякденним життям середньовічних народів Скандинавії або/та їхньою культурою і міфологією.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду