Войти
Закрыть

Наукові і технічні досягнення. Книгодрукування

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Щупак

 

§ 22. НАУКОВІ І ТЕХНІЧНІ ДОСЯГНЕННЯ. КНИГОДРУКУВАННЯ

Пригадайте, що впливало на розвиток освіти й науки в давнину. Дізнайтеся з тексту параграфа про винаходи й наукові досягнення Середньовіччя. Визначте їхній вплив на розвиток сучасної науки.

ГУМАНІЗМ І ПОТРЕБА В ОСВІТІ. За доби Середньовіччя виникло нове явище в культурі — гуманізм. Носіями цього світогляду були насамперед городяни: вчені, поети, художники. У центрі їхньої уваги постала людина, усе людське.

Гуманізм (від лат. humanism — людяний, людський) — прогресивний рух у західноєвропейській культурі, система поглядів на людину як на найвищу цінність. Гуманісти утверджували повагу до гідності й розуму людини, її право на щастя, вільний вияв природних почуттів і здібностей.

Гуманісти відроджували віру в силу і здібності людини, яка пізнавала навколишній світ і себе. Представники цього руху пропонували нові способи вивчення світу. Вони намагалися переосмислити й узагальнити знання, знайти їм практичне застосування. Гуманісти вважали, що вдосконалення людини впливає на розвиток суспільства, і навпаки — розвинене суспільство сприяє вихованню людини. Головну роль у цьому взаємозв’язку відіграють освіта й виховання.

Крім цього, освічених людей потребував розвиток господарства. У містах необхідно було обчислювати доходи від торгівлі, вирішувати питання господарського життя міста. Правителям середньовічних держав потрібні були грамотні чиновники і судді.

Розвиток господарства і торгівлі потребував освічених людей (середньовічні мініатюри)

ПОЧАТОК НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ. У період Середньовіччя особливо помітними були досягнення в математиці, яка мала практичне спрямування. Її здобутки використовували в бухгалтерії, будівництві й навіть в образотворчому мистецтві. Найвідоміший математик Лука Пачолі у XV ст. сформулював правила арифметичних дій, бухгалтерського обліку, виклав теорію геометричних пропорцій. Його праця «Про божественну пропорцію» була практичним посібником для архітекторів і художників.

Лука Пачолі. Картина художника Якопо де Барбарі

Пригадайте, яке значення має для художників розуміння пропорцій.

У середні віки розвивалися також астрологія й алхімія. Астрологи стверджували, що по зірках можна визначати майбутнє. Королі, полководці, мандрівники перш як розпочинати важливі справи, радилися з астрологами. Алхіміки шукали «чарівний камінь», за допомогою якого, як вони вважали, будь-який метал можна перетворити на золото.

Спостереження, досліди астрологів і алхіміків сприяли накопиченню знань з астрономії та хімії. Алхіміки відкрили й удосконалили чимало способів добування фарб, сплавів металів, лікарських речовин, створили хімічні прилади й пристрої для проведення досліджень.

Відомим ученим був Роджер Бекон. Він одним із перших у XIII ст. наполягав на необхідності пізнання природи через наукові дослідження. У своїх працях він висунув чимало цікавих ідей про літальні апарати, підйомні крани, про способи видобування багатьох хімічних речовин. Бекон винайшов збільшувальні лінзи.

Лікар Середньовіччя (мініатюра)

За Середньовіччя розвивалася і медицина. Лікарі вміли вимірювати пульс хворого, визначати захворювання за кольором язика або сечі. Медики вчили людей дотримуватися правил особистої гігієни: вмиватися, чистити зуби, мити перед вживанням їжі руки, не переїдати.

Аптека (мініатюра з трактату про здоров’я, XIV ст.)

Чимало цікавих відомостей європейці отримували від мандрівників. Венеціанський купець і мандрівник Марко Поло (1254—1324 рр. життя) написав книжку, в якій розповів про звичаї народів Азії. Його праця тривалий час була посібником для складання географічних карт.

Мовою документів

Уривки з творів Роджера Бекона

У стародавніх книжках сказано, що алмаз можна розколоти за допомогою козячої крові. Я змочував алмаз козячою кров’ю, і в мене нічого не вийшло. Проте спосіб розколювати алмаз добре знають ювеліри.

...Можна зробити вози без коней, які можуть котитися з неймовірною швидкістю; літальні машини, сидячи в яких людина зможе надавати руху крилам, що б’ють по повітрю, подібно до пташиних.

Прозорі тіла можна так обробити, що далекі тіла здаватимуться близькими, і навпаки. На неймовірній відстані можна буде читати найдрібніші літери... розглядати зірки...

Винайдення яких технічних пристроїв і приладів передбачив Роджер Бекон?

Роджер Бекон (статуя в Оксфорді)

ТЕХНІЧНІ УДОСКОНАЛЕННЯ. Розвиток міст, ремесел і торгівлі, набуття виробничого досвіду, зростання потреб людей сприяли технічним удосконаленням.

Особливе значення мало використання водяного двигуна. Звичайно, водяне колесо використовували і в попередні часи. Його встановлювали на річках із сильною течією, і завдяки такому нижньобійному колесу приводилися в рух жорна млинів. У добу Середньовіччя було винайдено ефективніше — верхньобійне колесо. Швидкість обертання цього колеса була набагато більшою, бо воно приводилося в рух силою води, що падала на нього згори. Такий водяний двигун використовували в гірничій справі (для піднімання руди та відкачування води з шахти), під час обробки металу, у виробництві паперу (для піднімання й опускання важких пресів) тощо.

Середньовічний годинник на стовпі (мініатюра з англійського манускрипту, 1450 р.)

Нові технології з’явились у металообробці: середньовічні металурги винайшли доменну піч. До такої печі заввишки 3—4 метри великі міхи нагнітали повітря, що давало змогу досягати високої температури, завдяки чому залізна руда переплавлялася на чавун.

Компасом європейці почали користуватися у XII ст.

Удосконалювалися металообробні верстати — токарні, гвинторізні та ін. З’явилися й інші механізми, що значно полегшували працю: поршневі насоси, домкрати та підйомні крани.

Близько 1370 р. сталося технічне «диво». Француз Генріх фон Вік; винайшов механічний годинник, який являв собою перший механічний автомат. Наприкінці XIII ст. в Голландії й Англії вже виготовляли годинники для дому.

Перевороту військовій справі здійснила удосконалена військова техніка. У XV ст. застосовували гармати для облоги фортець, важкі рушниці — мушкети.

У моряків з’явився компас. Було винайдено прилад — астролябію — для визначення місцеперебування корабля. У XV ст. було створено швидкохідний легкий корабель — каравелу. На каравелах можна було вирушати в далекі морські плавання.

Астролябія — прилад, який визначає час і розташування за позицією Сонця і зірок на небі

ДЕЯКІ ВИНАХОДИ ЛЮДСТВА В ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

ВИНАЙДЕННЯ КНИГОДРУКУВАННЯ. З розвитком освіти і науки з’являється попит на книжки. Вони в Ранньому Середньовіччі були дуже дорогими. Книжки були рукописними і являли собою справжні витвори мистецтва. У XI ст., наприклад, граматика Прісціана дорівнювала вартості будинку з ділянкою землі. Королі, феодали дарували один одному книжки з нагоди найурочистіших подій.

У XIV ст. в Європі почали виготовляти папір. Тексти множили, роблячи відбитки на дерев’яній або мідній дошці, із вирізаними на ній літерами. Але цей спосіб потребував великих зусиль і часу.

У середині XV ст. німець Йоганн Гутенберг (1397—1468 рр. життя) винайшов друкарський верстат, що дало змогу впровадити промислову технологію друкарства. Близько 1450 р. Гутенберг опанував виготовлення однакових змінних літер з металу (необхідний для друку прес вже був відомий з 1438 р.), з цих літер складав рядки і сторінки набору й за допомогою верстата робив відбитки на папері. Розбірний шрифт давав можливість набирати будь-яку кількість сторінок тексту.

Йоганн Гутенберг у своїй друкарні. Робота художника Федора Шавріна

Близько 1455 р. вийшла друкована Біблія — перша велика книга, технічно й естетично досконала як на той час. Відтоді книгодрукування швидко поширилося в Європі. Наприкінці XV ст. було надруковано 40 тис. книжок. Їх видавали всіма європейськими мовами.

Винайдення книгодрукування — одне з найвидатніших відкриттів в історії людства. Це сприяло розвиткові освіти, науки й літератури. Знання почали поширюватися швидше, повніше зберігатися і передаватися наступним поколінням.

Біблія, видана Гутенбергом (Бібліотека Конгресу, Вашингтон, США)

Сторінка з Біблії, виданої Гутенбергом

Друкарський верстат Гутенберга

ЗНАЮ МИНУЛЕ — ОСМИСЛЮЮ СЬОГОДЕННЯ — РОЗУМІЮ МАЙБУТНЄ:

запитання і завдання

Знаю і систематизую нову інформацію:

1. Поясніть поняття «гуманізм». Назвіть основні його ідеї.

2. Назвіть, які наукові знання набули розвитку в середні віки.

3. Хто винайшов книгодрукування? Яке історичне значення цього винаходу?

Мислю творчо і самостійно:

4. Як ви вважаєте, чому гуманісти найважливішими для вивчення вважали такі предмети, як етика, поезія, література, медицина, право, математика, логіка й граматика?

Обговоріть у групі:

5. Які принципи навчання, запропоновані гуманістами, використовують у сучасних школах?

ЦІ ДАТИ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ЗРОЗУМІТИ ІСТОРІЮ. ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ ЇХ:

близько 1450 р. • винайдення друкарського верстата з розбірним шрифтом Йоганном Гутенбергом

близько 1455 р. • світ побачила перша друкована Біблія, що започаткувала історію книгодрукування в Європі

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація