Войти
Закрыть

Скандинавія в Середньовіччі. Походи вікінгів та їхні завоювання

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020

 

§ 11. Скандинавія в Середньовіччі. Походи вікінгів та їхні завоювання

Чи знаєте ви, що...

  • ... вікінгів у середньовічних джерелах називали норманами, у Візантії — варангами, на Русі — варягами;
  • ... імена руських князів Аскольда, Олега, Ігоря, Ольги, ймовірно, давньоскандинавського походження?

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Вікінги — від однойменного давньоскандинавського слова, що означає «пірати», або від давньонорвезького, що означає «люди з фіордів», «люди з портів», або від німецького «vik» — «затока», «фіорд»; у VIII—XI ст. воїни-мореплавці зі Скандинавії.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/jsb2lI

  • QR 11.1. Воїни-берсерки: міфи і правда

11.1. Як жили і в що вірили скандинави?

У Середньовіччі скандинавами називали предків сучасних данців, шведів та норвежців, тобто тих, які населяли територію Скандинавського півострова і Данського архіпелагу. Зважаючи на несприятливі географічні умови, їм постійно доводилось протистояти примхам природи. Оскільки орних земель було обмаль, від голоду рятували багатства північних морів. Узбережжями Норвегії і частково Швеції тягнулися фіорди — вузькі глибокі затоки, що ідеально підходили для облаштування портів. Віддавна рибалячи, скандинави швидко і досконало освоїли довколишні води. Здобуті навички мореплавства допомагали налагоджувати торгові шляхи та зв’язки. Також місцеві жителі полювали, займалися скотарством, хоча ці заняття поступалися воєнній справі.

Щоб виживати в суворому довкіллі, скандинави гуртувалися в общини. Основою будь-якої общини було господарство вільних селян (бондів). Для захисту бонди утворювали фольки — народні ополчення, у які набирали воїнів з чітко окреслених територій. Командували ополченнями ярли, титули яких згодом стали спадковими. Кілька фольків утворювали «королівство», очолюване конунгом, якого обирали на посаду. Конунг ніс відповідальність за долю підданих. Так, якщо був неврожай або воєнна поразка, його могли звинуватити у всіх гріхах і стратити (тобто символічно принести в жертву). Якщо ж він хотів би «утвердити насилля замість права», кожен бонд отримував стрілу як знак того, що порушника необхідно схопити та вбити. За неможливості вбивства його назавжди проганяли з рідного краю. У північному суспільстві поважали жінок. Вони часто залишалися в домі самі, а тому, щоб за потреби захиститися, навчилися битися зі зброєю в руках (навіть — із важкими сокирами), та могли разом із чоловіками захищатися від ворогів.

Скандинави сповідували язичництво, а тому вперто протистояли поширенню християнства. Верховним богом вважали Одіна. Він — покровитель мудрості, поезії, війни, перемоги і полювання. В Одіна та богині Йорд народився син Тор — бог блискавок, непереможний воїн, захисник простолюду. За родючість і кохання «відповідала» богиня Фрейя. «Темні» сили представляв Локі — майстер підступів та обману. Крім того, жителі півострова вірили в долю, що стимулювало їхню відвагу. Вони вважали, що Одін неодмінно даруватиме їм тріумф, а тому сміливо атакували значно чисельніших супротивників.

Думаємо і діємо!

1. Об’єднайтесь у групи. Поміркуйте, як розташування та природні умови впливали на щоденне життя скандинавів? 2. Що спільного і що відмінного в суспільному устрої скандинавів у зіставленні зі слов’янами, іншими народами раннього Середньовіччя? 3. Назвіть спільних та відмінних богів у варягів і русів. Про що свідчать спільності й відмінності?

11.2. Хто такі вікінги?

Вище йшлося про те, що основне місце в скандинавському суспільстві посідали бонди. Вони мали чимало прав: володіли майном, самостійно господарювали, за потреби брали участь у народних зборах — тингах, носили зброю. У разі вчинених проти них злочинів, бондів захищав суд. Після смерті господаря його власність переходила до старшого сина. Якщо у сім’ї синів не було, землю передавали чоловікам старших доньок, тому ділянки придатних ґрунтів не залишалися без господарів та обробітку. Проблеми виникали з молодшими дітьми. Дівчат видавали заміж, а юнаки, позбавлені шансів претендувати на майно, почувалися кепсько. Чи не єдиним виходом для них залишалася військова служба в конунгів, хоча для вільної людини покора вважалася ганьбою. Проте, оскільки по-іншому вийти із ситуації не вдавалося, загони молодих, сильних та добре навчених воїнів спрямовували свою агресивність проти сусідніх і віддалених народів.

Цих воїнів, які зі Скандинавії здійснювали морські піратські набіги на чужі землі, йменували вікінгами. У середньовічних джерелах їх прозивали норманами («північними людьми»), на Русі — варягами, у Візантії — варангами. Доступна і багата здобич приваблювала дедалі більшу кількість охочих. За отримані внаслідок грабунку прибутки вікінг міг облаштувати власне господарство і стати бондом. Часто до військ долучалися купці, які засновували торгові поселення на зайнятих територіях.

Нормани здобували перемоги, завдячуючи своєму військовому оснащенню. Для захисту вони вдягали міцні, але легкі залізні кольчуги та шоломи. У руках тримали круглі щити. Натомість для нападу озброювалися важкими списами, сокирами з двома лезами та мечами. Найбільше досягнення вікінгів — вузькі і довгі бойові човни — дракари. Їхня досконала форма дозволяла без найменшого опору розсікати морські хвилі, маневрувати річками. За потреби їх перетягали на катках (колодах) сушею. Дракари оснащували щоглою з вітрилом, пливли у них за допомогою весел. Носи таких суден часто прикрашали фігурами у вигляді голови дракона, а боки — щитами. У власних водах ці войовничі оздоби знімали, аби не порозлякувати добрих духів.

Шолом вікінга, VII ст.

Дракар, IX ст.

Думаємо і діємо!

1. Чому нащадки скандинавських бондів ставали вікінгами? 2. Деякі історики стверджують, що воєнні походи вікінгів стали можливими лише після винайдення дракара. Чи були інші чинники, що сприяли успішності піратських експедицій вікінгів? 3. Розгляньте зображення дракара. Зіставте і порівняйте його із зображенням руської лодії, скориставшись пошуковим сервісом «Ґуґл». Знайдіть спільні та відмінні елементи. Який висновок ви можете зробити після порівняння обох човнів?

11.3. Які території завоювали і які географічні відкриття здійснили нормани?

Період великих походів норманів тривав упродовж VIII-XI ст. Вони воювали зухвало, самовпевнено і жорстоко, не жаліючи тих, хто траплявся на їхньому шляху. Загибель воїна в бою вважалася почесною, адже тоді він потрапляв до міфічного раю — Вальгалли.

Сучасні дослідники називають кілька напрямків експансії норманів. У 793 р. їхні дракари уперше з’явилися біля узбережжя Британії, що закінчилося пограбуванням монастиря на острові Ліндісфарн. Надалі кількість походів на Захід постійно збільшувалася. Вікінги грабували країни Британії й Ірландію, відкрили та заселили Ісландію, Фарерські острови, подолали Атлантичний океан і дісталися Гренландії. Близько 1000 року флот під командуванням Лейфа Еріксена досяг берегів Північної Америки.

Таким чином, скандинави допливли до Нового світу на п’ятсот років раніше, ніж те приписують італійцеві Христофорові Колумбу. Інший напрямок навали норманів проліг углиб Західної Європи і на її Південь. Від нашестя постраждали землі Німеччини та Франції. Із часом північні мореплавці потрапили в Середземне море, замешкали в Італії та на острові Сицилія. Від VIII ст. вони проникли й у Східну Європу, опановуючи шлях «із варяг у греки». Спочатку заснували місто Ладога, згодом через річки Вісла, Дніпро та Волга налагодили контакти з Візантійською імперією, де часто наймалися на військову службу. Наприклад, навіть норвезький король Гаральд Сміливий довго воював разом із візантійцями, щоб уславитися й назбирати грошей для шлюбу з Єлизаветою, донькою Ярослава Мудрого, князя Русі.

Поступово вікінги відмовилися від розбійництва та перейшли до колонізації. У IX ст. в Британії вони заснували регіон Данло, де оселялися вихідці з Данії. На початку X ст. у Північній Франції король Карл Простакуватий передав чи то норвежцеві, чи то данцеві Роллону герцогство Нормандія, що стало базою для подальших воєнних кампаній. Зокрема, звідти в 1066 р. герцог Вільгельм вторгся в Англію, що поклало початок норманському завоюванню країни. Упродовж XI ст. внормани відвоювали в арабів острів Сицилія. Донині триває дискусія про те, чи мала нордичне (тобто північне) коріння польська правляча династія П’ястів (перший із цього роду князь Мєшко, начебто, звався скандинавським іменем Дагоме). Продовжуються суперечки щодо ролі варягів у заснуванні Русі, де певний період княжили Рюриковичі — можливі спадкоємці скандинавських володарів.

Мовою історичного джерела

Уривок із «Ведастинських анналів» IX ст. про напад норманів на франків і місто Париж: «У рік Божий 885. ...25 липня нормани зі всім військом вторглися в Руан... Спраглі до пожеж і смерті, стали лютувати — вбивали християн, забирали їх у полон і руйнували храми, не зустрічаючи опору. І франки приготувалися до оборони, але не до відкритої битви — спорудили укріплення, аби унеможливити норманам пересування на кораблях. Вони звели фортецю поблизу річки... Єпископ наказав зміцнити Париж...

Однак у листопаді нормани ... узяли в облогу згадану фортецю й не давали тим, хто в ній зачинився, набирати воду з річки... Захисники ... неабияк страждали... Вони попросили миру й прагнули, аби їм дозволили вийти живими. ... Нормани спалили фортецю, захопивши як здобич усе, що в ній знайшли...

Неабияк пишаючись перемогою, дійшли до Парижа й одразу ж атакували одну з веж, сподіваючись, що вдасться її швидко завоювати, позаяк вона ще не була повністю добудована. Франки мужньо боронили її, і битва тривала з ранку до вечора. Нарешті, ніч перервала битву, і тоді нормани повернулися на свої кораблі. На другий день вони знову штурмували вежу аж до заходу сонця і знову повернулися на кораблі. Християни хоробро оборонялися і перемагали...».

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мапі, які країни завоювали нормани. Які території відкрили, які освоїли? Укладіть хронологічну таблицю походів вікінгів, норманського завоювання Англії. 2. Дізнайтеся, яким є теперішній статус міста Руан, що про нього йдеться в уривку з Ведастинських анналів. Як автор описує вторгнення норманів на територію сучасної Франції? На чиєму він боці? 3. Існує норманська теорія походження Русі. Дізнайтеся у вчителя факти, які її підтверджують, а також ті, що заперечують.

Ще раз про головне

Перевірте себе!

1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами:

Коли ____ ? Що ____ ? Хто ____ ? Де ____ ? Звідки ми можемо дізнатися про ____ ? Чому ____ ? Як ____ ? Який результат ____ ? Запропонуйте свої запитання однокласникам.

2. Доберіть синоніми до слова «вікінг». З’ясуйте їх походження і значення. Складіть і запишіть речення з дібраними синонімами.

3. А. Розташуйте в хронологічній послідовності відомості про походи вікінгів та їх завоювання. Б. Покажіть на мапі напрямки походів вікінгів. В. Розкажіть про озброєння та бойову тактику вікінгів. Використайте текст та ілюстрації, що розміщені в параграфі.

4. А. Чому історики Росії підтримують норманську теорію походження Русі? Чому українські вчені здебільшого не погоджуються з «норманістами»? Б. Що спільного в колористиці прапорів України і Швеції? Чи може ця спільність слугувати доказом норманського впливу на нашу історію? Чи навпаки?

5. Оцініть наслідки походів вікінгів для Європи та світу. Обговоріть питання в парах.

6. Уявіть, що Ви — художник-аніматор, якому доручили створити мультфільм про вікінгів. Намалюйте одну-дві картинки. Придумайте для них назви. Складіть свої та однокласників картинки так, щоб вибудувати сюжет.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду