Войти
Закрыть

Хрестоносці у Палестині. Результати Хрестових походів

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

§ 2. Хрестоносці у Палестині. Результати Хрестових походів

Пригадайте:

  • 1. Якими були результати Першого хрестового походу?
  • 2. Що таке феодалізм?

1. Держави хрестоносців та духовно-лицарські ордени

Завойовані на Близькому Сході землі хрестоносці вважали своєю власністю. На них вони заснували свої держави: Єрусалимське королівство; князівство Антіохійське; графство Едесське; графство Тріполі. Між собою правителі цих держав домовилися, що найвище в ієрархії стоятиме Єрусалимське королівство, а його правитель матиме титул Захисника Гробу Господнього.

У своїх державах хрестоносці намагалися облаштувати таке життя, до якого вони звикли у себе на батьківщині. Землі держави ділилися на бароні!’, а ті, своєю чергою, на феоди. Власники феодів, як і в Західній Європі, мали нести збройну службу своєму сеньйору. Місцеві селяни ставали залежними від своїх сеньйорів і тепер були змушені сплачувати встановлені ними податки та віддавати частину врожаю.

Для захисту своїх щойно здобутих володінь християнські правителі наказали зводити потужні фортеці, де б постійно перебували загони лицарів. Для того, щоб залучити до походів на Схід більше воїнів, а також організувати їх, Католицька церква заснувала так звані духовно-лицарські ордени.

Руїни фортеці Крак-де-Шевальє у Сирії — найбільшої серед усіх фортець, зведених хрестоносцями

Духовно-лицарські ордени — військово-чернечі організації, підпорядковані безпосередньо Папі Римському. Їхнім завданням був захист із зброєю у руках християнських паломників у Святій землі. Наймогутнішими серед них стали ордени госпітальєрів, тамплієрів і тевтонців.

До Першого хрестового походу участь у війнах засуджувалась Церквою. Навіть якщо війна вважалася справедливою, участь у ній шкодила спасінню душі. Але тепер участь у походах проти «невірних», навпаки, вважалася богоугодним ділом, яке дозволяло спокутувати минулі гріхи, а смерть у бою обіцяла місце в раю. Така зміна у світогляді сприяла виникненню нового явища — духовно-лицарських орденів, що започатковувалися під керівництвом Католицької церкви.

Це були напіввійськові, напівчернечі організації, вступаючи до яких лицарі давали три обітниці (покори, бідності, безшлюбності) і зобов’язувалися, на відміну від звичайних ченців, служити Католицькій церкві зі зброєю в руках. Ці ордени мали захищати християнських паломників на Святій землі, але досить швидко їхнім обов’язком стала оборона всіх тамтешніх християнських володінь.

Найбільшими і найвпливовішими стали три ордени: госпітальєрів, тамплієрів та тевтонців.

У Єрусалимі з давніх часів існував будинок відпочинку для паломників — госпіталь (у значенні притулок) імені святого Іоанна, патріарха Александрійського. Спочатку монахи лише доглядали за пораненими, а потім і самі взяли до рук зброю. У 1113 р. папа затвердив статут ордену, за яким його члени мали боротися проти ворогів християнства. Так виник духовно-лицарський орден госпітальєрів. Коли мусульмани відвоювали Палестину, госпітальєри перебралися спочатку на острів Родос, а потім — на Мальту. Відтоді його почали називати мальтійським. Цей орден існує і тепер.

Тамплієри обороняють один із замків Палестини (сучасне зображення)

На початку XII ст. дев’ять французьких лицарів організували орден тамплієрів, або храмовників (від франц. le temple — храм). Резиденція ордену розташовувалася на місці храму Соломона в Єрусалимі. Його існування протягом десяти років трималося у таємниці, доки у 1128 р. папа не затвердив його статут. Метою існування ордену мав бути захист паломницьких шляхів до Святої землі, а також самих паломників. Тамплієри мали великий вплив у Європі, а також зуміли накопичити величезні багатства. Це призвело до того, що у XIV ст. французький король, боячись їхньої могутності та водночас прагнучи заволодіти багатствами ордену, вчинив над ними розправу.

Найпізніше, наприкінці XII ст., німецькі лицарі заснували тевтонський орден. Невдовзі вони перебралися з Палестини до Європи: спочатку, щоб захищати угорські землі від половців, потім — польські землі від пруссів. Приблизно за пів століття орден завоював землі останніх та заснував на них власну державу.

  • Чому французький король учинив розправу над тамплієрами?
  • Який з орденів заснували німецькі лицарі?

2. Наслідки Хрестових походів на Схід

Завоювання Єрусалима у ході Першого хрестового походу збільшило піднесення та ентузіазм хрестоносців. Проте наступні три походи у Святу землю стали невдалими. Значні людські втрати, непередбачені труднощі та опір мусульман завойовникам призвели до падіння популярності цієї ідеї походів. Згодом вони перетворилися на військові кампанії, метою яких було здобуття військової здобичі та політичного впливу, а не втілення релігійних ідеалів.

У ході Четвертого хрестового походу правитель Венеції (дож) домовився з хрестоносцями, що в обмін на кораблі, які доставлять їх до Палестини, вони мають захопити Константинополь. Так дож планував помститися своїм кривдникам за те, що колись у Візантії його осліпили. Хрестоносці зруйнували Константинополь — центр східнохристиянської культури. Крім того, під час усіх своїх походів хрестоносці не щадили місцеве населення, нерідко займалися розбоєм та мародерством.

Орден тамплієрів взяв собі за символ двох лицарів на одному коні, що символізувало бідність його членів

З іншого боку, завдяки Хрестовим походам багато європейців ознайомилися з культурою народів Сходу, перейняли від них нові побутові звички (регулярне миття у гарячій воді, миття рук перед їжею, чого у Західній Європі доти ніхто не знав), рослини та продукти харчування (огірки, дині, кавуни, абрикоси, чорнослив, ізюм, цукор із цукрової тростини, «сарацинське пшоно» — гречка (донині французькою гречка — «саразан»), предмети побуту (ситець, килими, софа), механізми (вітряний млин, астролябія), а також сучасні «арабські» цифри включно з символом «0», які самі араби запозичили в Індії. До цього європейці позначали цифри буквами.

Майже 200-річне існування держав хрестоносців у Палестині та постійне спілкування з місцевим населенням вплинуло і на світогляд європейців. Завдяки ознайомленням з творами арабських географів та мандрівників вони довідалися про краї за межами Європи. З арабських перекладів вони дізналися про спадок античної культури та філософії, а також про надбання арабських учених. Розвинулася морська середземноморська торгівля між Сходом та Заходом, завдяки якій збагатилися міста-держави Італії — Венеція та Генуя. А от шлях «із варяг у греки» став занепадати, тому що зникла потреба в посередництві норманів у торгівлі зі східними країнами.

Хрестоносець

  • Пригадайте інформацію про арабське військо. Порівняйте воїна-хрестоносця й арабського воїна.

  • Які зміни Хрестові походи внесли у повсякденне життя європейців?

Висновки

Під час своїх походів на території Близького Сходу хрестоносці заснували низку феодальних держав. Також у Палестині базувалися духовно-лицарські ордени, завданням яких був захист християн. Завдяки постійному тривалому контакту між християнами та мусульманами, який мав як негативні, так і позитивні сторони, вони були змушені змиритися з існуванням одні одних. Це дало поштовх до розвитку торгівлі у Середземному морі.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Яка з держав хрестоносців стояла найвище в ієрархії? 2. Як було влаштоване життя у державах хрестоносців? 3. Назвіть мету існування духовно-лицарських орденів. 4. Який з духовно-лицарських орденів заснували найраніше? 5. Як змінювався характер Хрестових походів з часом? 6. З науковими та філософськими працями яких культур ознайомилися європейці завдяки Хрестовим походам?

Опрацюйте разом

1. Чому, на вашу думку, у державах, заснованих європейцями на території Палестини, встановили феодальні порядки? 2. Обговоріть у парах можливі мотиви вступу лицарів до духовно-лицарських орденів. 3. Порівняйте політику хрестоносців та Арабського халіфату щодо завойованих територій. 4. Обговоріть у малих групах, якими були результати Хрестових походів для Західної Європи, Русі, Візантії, Близького Сходу. 5. Чому саме середземноморські торгові маршрути розвинулися внаслідок Хрестових походів? 6. Поміркуйте над тим, як пов’язані поняття «війна за віру» та «Хрестові походи». Свої висновки запишіть або презентуйте усно.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду