Войти
Закрыть

Тема 4. Гуманізм та раннє Відродження

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

Тема 4. Гуманізм та раннє Відродження

Пригадайте:

  • 1. Коли і хто винайшов книгодрукування у Європі? Які це мало наслідки?
  • 2. Коли та на яких теренах розпочалося відродження міського життя у середньовічній Європі?

У другій половині XIV ст. у містах Північної Італії, а передусім Флоренції, почав формуватися новий культурний рух, який пізніше історики назвуть Відродженням, або Ренесансом (від франц. Renaissance — «відродження»). Мешканці італійських міст були достатньо заможними, аби мати час і ресурси для того, щоб цікавитися культурою, а в Італії збереглося багато пам’яток часів Римської імперії. Вони надихали митців на створення нових творів мистецтва. Так, ренесансна культура поєднала в собі елементи двох культур — античної та середньовічної. Відродження проявилося в архітектурі, живописі, скульптурі, музиці, літературі та філософії.

Раннє Відродження — період, який датується приблизно XIV ст. і в мистецтві виражає перехідний етап між Середньовіччям та власне Відродженням. До періоду раннього Відродження найчастіше відносять Данте та Джотто.

Філософія доби Відродження називається гуманізм (від латин. humanitas — «людяність») і разюче відрізняється від середньовічної філософії. У середні віки в центрі світогляду стояв Бог. Все, що існувало у світі, пояснювалося через те, який стосунок це має до Бога. Ренесансні ж учені звернули увагу на людину, на світ навколо. Вони вважали, що людина та природа є цінними самі по собі. Це відобразилося і в науці. Теологія поступилася наукам про людину та природничим. Цікавість до античної літератури призвела до того, що ренесансні вчені перейняли цінності стародавнього світу — відвагу, доблесть, патріотизм, а також індивідуалізм (визнання цінності кожної окремої людини). Це відрізнялося від середньовічних переконань, згідно з якими людина завжди має належати до якої-небудь спільноти і цінна не сама собою, а тільки як її частина. Винайдення Иоганном Ґутенберґом книгодрукування сприяло розповсюдженню нових ідей.

Для свого твору Данте обрав форму видіння: у темному лісі він раптово зустрічає видатного римського поета Вергілія, із яким вирушає в подорож до потойбічного світу. Разом вони проходять дев’ять кіл Пекла, а потім з іншими героями — Чистилище і Рай. Поема розповідає про Італію, Флоренцію, пап, імператорів, монахів і святих, античних полководців і мудреців. Її головний герой — сам Данте і його сучасники. Одних він суворо критикує, іншими захоплюється. Усі, кого Данте зустрічає в потойбічному світі, продовжують переживати пристрасті земного життя: гнів, гордість, презирство. Саме це напруження пристрастей, якими насичений світ, стало новим для літературних творів.

Гуманізм — ідейний рух, який виник у XIV ст.; його суть полягає в тому, що людина та її гідність є найвищою цінністю.

Фрагмент фрески Джотто, на якій зображений Данте

Знаменитий купол кафедрального собору Санта-Марія-дель-Фйоре у Флоренції, зведений під керівництвом Брунеллескі, став символом Відродження

Першим поетом Відродження й останнім — середніх віків — називають Данте Аліг’єрі (1265-1321). Він увижається творцем літературної італійської мови. До нього всі твори писалися латиною. Данте ж створив величезну поему «Божественну комедію» розмовною італійською мовою.

Наступником Данте став поет Франческо Петрарка (1304-1374). Петрарку вславила «Книга пісень» — 366 віршів (сонетів), присвячених його коханій Лаурі. Послідовником і другом Петрарки був Джованні Боккаччо (1313-1375). Він також писав вірші, але славу Боккаччо приніс збірник зі ста новел «Декамерон». Попри те, що Церква заборонила «Декамерон», чи не всі його сучасники ознайомилися з цим твором. І Петрарка, і Боккаччо писали італійською.

Статуя Боккаччо, що міститься в галереї Уффіці у Флоренції

Портрет Петрарки, виконаний веронським художником Альтік’єро да Дзевіо (1330-1390)

У добу Відродження великі зміни відбулися в образотворчому мистецтві. Перш за все вони були пов’язані з винайденням архітектором Філіппо Брунеллескі (1377-1446) лінійної перспективи. Середньовічні художники завжди на картинах зображали більш значущі фігури великими, а менш важливі — дрібними, незважаючи на те, де вони були зображені: на передньому чи задньому планах. Ренесансні художники намагалися зображати світ так, як його сприймає людське око: предмети на передньому плані більші, на задньому — менші. Завдяки ідеям гуманізму, цікавості до людини як до особистості швидко розвинувся новий жанр живопису — портрет.

Першими закони перспективи, розроблені Брунеллескі, почали застосовувати художники Джотто ді Бондоне (1266-1337) та Мазаччо (1401-1428). Усі наступні художники Відродження навчалися на їхніх картинах, а вершиною живопису раннього Відродження вважаються твори Сандро Боттічеллі (1445-1510). Його фрески «Весна», «Народження Венерн» передають розуміння митцями Відродження як внутрішньої, так і зовнішньої краси людини. Він зобразив персонажів античної міфології як досконалих людей.

Принципи Відродження знайшли своє відображення і в скульптурі. Так, флорентієць Донателло (близ. 1386-1466), відступивши від середньовічних традицій, наслідуючи античні зразки, почав створювати круглу скульптуру. Його твори були самостійними скульптурами, які можна було розгледіти з усіх сторін, а не декоративними елементами, прикріпленими до стін храмів чи ратуш. Найвидатнішим твором Донателло стала бронзова скульптура у людський зріст біблійного царя Давида. При її створенні митець відступив від загальноприйнятого на той час образу Давида, зобразивши його на античний зразок.

Джотто ді Бондоне, фреска «Воскресіння Лазаря», 1306 р.

Боттічеллі, живописна картина «Весна», 1482 р.

Боттічеллі, живописна картина «Народження Венери», 1485 р.

Доба раннього Відродження змінила середньовічне уявлення про світ навколо, земне життя, людину та її чесноти.

Висновки

У другій половині XIV ст. у містах Північної Італії виникла нова культурна течія, яка отримала назву Відродження, або Ренесанс. Поряд з цим розвивалася філософія гуманізму. Для мистецтва цього часу характерним було звернення до образу людини, відображення земного життя, світськість, а також наслідування античних зразків. Видатними представниками Ренесансу були Данте, Петрарка, Боттічеллі та Донателло.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. На основі яких двох культур виникло Відродження? Коли це відбулося? 2. Хто такий Брунеллескі? Чим він уславився? 3. Яке ставлення до людини формував гуманізм? 4. Хто вважається творцем літературної італійської мови? Як називається його найвідоміший твір? 5. Назвіть найвідоміші твори Сандро Боттічеллі. 6. Який новий жанр живопису розквітнув у добу Відродження? Висловіть власні припущення щодо причин цього явища.

Опрацюйте разом

1. Чому культура Відродження сформувалась у містах Північної Італії? 2. Порівняйте ставлення до людини у середні віки та в добу Відродження. Що змінилося? 3. Поміркуйте, як винайдення книгодрукування та поява творів розмовною мовою могли вплинути на розвиток культури XIV-XV ст. 4. У чому полягає суть гуманізму? Обговоріть у парах, як гуманізм вплинув на культурний розвиток за доби Відродження. 5. У малих групах на власний розсуд складіть порівняльні таблиці між культурою Середньовіччя та Відродження. 6. Підготуйте короткі повідомлення про видатних діячів раннього Відродження та їхню творчість.

Практичне заняття №4.

Підготовка до оцінювання за матеріалами розділу IV

«Матеріальний і духовний світ європейського Середньовіччя»

Завдання для тематичного оцінювання

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду