Войти
Закрыть

Перехід людства від Стародавнього світу до Середніх віків

7 Клас

 

§ 1. Перехід людства від Стародавнього світу до Середніх віків

1. Що називаємо здобутками Стародавнього світу

1) Пригадайте вивчений торік матеріал, вставте пропущені в тексті слова й запишіть текст у зошит.

Історія Стародавнього світу — частина ... історії, яка вивчає ... період у минулому людства. Вона охоплює період від ... первісних людей (бл. 2,5 млн років тому) до ... Римської імперії (476 рік). Це ... і ... період в історії людства.

Підказка:

Найдовший, поява, найдавніший, падіння, всесвітня, перший.

2) Працюючи зі стрічкою часу в зошиті, позначте хронологічні межі періоду історії Стародавнього світу і початок наступної історичної доби — Середньовіччя, що вивчатимете цього року.

3) Використовуючи ілюстрації (с. 6-7), назвіть основні періоди й цивілізації, які ви вивчали в історії Стародавнього світу.

Культури окремих країн Стародавнього світу, як річки, зливалися в єдиний потік. Кожен народ — навіть найменший — зробив свій внесок у культуру всього людства, у його цивілізаційну спадщину.

2. Що розуміємо під Великим переселенням народів

Поясніть, чому рух племен і народів IV-VII ст. називається Великим переселенням народів. Пригадайте причини цього явища.

Перші століття після Р.Х. стали особливим періодом в історії людства. На великому історичному просторі, що пов'язав Європу, Азію та Африку, відбувалося Велике переселення народів — одне з наймасштабніших і найзагадковіших явищ світової історії.

У цей час десятки племен, сотні тисяч людей залишали обжиті місця й вирушали на завоювання нових земель. Хоча Велике переселення народів почалося ще у II-IV ст., проте масштабності воно набуло саме в V ст. Поштовхом до цього стало вторгнення азійських кочовиків — гунів. Очолювані ватажком Аттілою, вони спустошили значну частину Європи.

Велике переселення народів — рух племен і народів у IV—VIІ ст., унаслідок якого виникли нові народи та нові держави.

Під тиском гунів германське плем'я вестготів вторглося на територію Римської імперії. Услід за вестготами активізувалися й інші варварські племена, насамперед германські (англи, лангобарди, франки, сакси, свеви тощо) та слов'янські.

Протягом V ст. германські племена двічі захоплювали Рим. У 476 р. Одоакр, один з воєначальників варварів, скинув останнього римського імператора й відправив символи імператорської влади до Константинополя — на знак того, що імперії на Заході більше не існує. Значно пізніше дослідники визначили цю дату як межу між Стародавньою та Середньовічною історією.

Велике переселення народів було не тільки протистоянням античного і варварського світів, але й тривалою взаємодією. У процесі переселення змішувалися мови та культури, способи життя і традиції різних народів. Племена, що брали участь у міграціях, створювали нові народи й закладали нову етнічну та політичну карту Європи.

Складником Великого переселення народів є Велике розселення слов'ян, що розгорнулося в середині I тисячоліття н. е.

Великим розселенням слов'ян називають масову міграцію слов'янських племен під час Великого переселення народів на території Центральної, Східної і Південно-Східної Європи.

Це історичне явище відбувалося на території Європи у V-VII ст. Тоді слов'янські племена з'являються в Подунав'ї, у глибинних районах Балканського півострова — на півдні; на заході доходять до річки Ельба та балтійського узбережжя; на північному сході поступово заселяють верхів'я річок Дон і Волга.

За картою (с. 9) схарактеризуйте Велике переселення народів. Для цього: 1) визначте основні напрямки походів гунів на чолі з Аттілою, скориставшись такими підказками: шлях гунів пролягав від річки ... на сході — до міста ... на заході Європи; війська Аттіли пройшли ... землями сучасної України; 2) схарактеризуйте переселення варварських племен, також скориставшись підказками: племена ... рухалися з ... (наприклад, з півночі на південь); від узбережжя ... моря; долали річки ... , дісталися ... ; 3) історія України цього періоду пов'язана з племенами ... ; 4) зробіть висновки про масштабність переселень племен та народів.

Як Велике переселення народів вплинуло на формування сучасної карти Європи?

Племена постійно взаємодіяли між собою, внаслідок чого створювалися нові народи, мови, традиції та держави.

Оберіть одне із пропонованих речень і закінчіть його:

• Сьогоднішній урок сподобався (не сподобався) мені, тому що...

• Я люблю історію, тому що...

• Мені було цікаво (нецікаво) на уроці, тому що...

• Мені вдалося (не вдалося) пригадати (повторити)...

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду