Войти
Закрыть

Англія в XI—XV ст.

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 17. Англія в XI—XV ст.

1. Хто такий Вільгельм Завойовник

На основі тексту, документа та ілюстрацій розкажіть, коли і яким чином нормандці почали завойовувати Англію.

1) Розпізнайте на гобелені англів і нормандців. Якою зброєю вони користуються?

2) До якої військової хитрості вдався Вільгельм, аби перемогти англів?

3) Як наведені джерела доповнюють одне одного?

Фрагменти гобелена з Байо1

Кораблі нормандців

Зустріч саксів і нормандців на полі бою

Загибель Гарольда

1 Гобелен з Байо — настінний вишитий килим (0,5 х 8,38 м), який зображує події, що передували завоюванню Англії нормандцями, і власне завоювання; має пояснювальні написи (латиною). Вважається національним скарбом Франції.

Вікінги постійно нападали на Британські острови. У другій половині ІХ ст. герцогство Нормандія вступило в боротьбу за англійську корону. Скориставшись смертю короля Англії, герцог Нормандії Вільгельм заявив про свої претензії на англійський престол. Восени 1066 р. Вільгельм, зібравши рицарів із різних країн Європи, висадився на півдні Британії. Долю Англії та її короля Гарольда було вирішено в битві біля Гастінгса.

З «ВЕЛИКОЇ ІСТОРІЇ АНГЛІЇ, АБО ХРОНІКИ ВІД 1066 ДО 1259» (ХІІІ СТ.)

Англи... піші, озброєні своїми двогострими сокирами, і, з'єднавши свої щити... утворили непроникну стіну... Гарольд — також піший стояв разом із братами біля свого прапора, щоб... нікому не спало на думку втікати... Билися несамовито... Обидві сторони... не хотіли поступатися... Раптом з'явився Вільгельм і дав своєму війську сигнал до удаваної втечі. Побачивши це, англи розладнали свої щільні ряди і швидко погналися за втікачами... Нормандці, повернувши проти ворогів, напали на них і, зі свого боку, змусили втікати англів... Утім, перемога не схилялася рішуче ні на один, ні на другий бік... Врешті-решт Гарольда було поранено стрілою в голову, і він упав на полі битви і тим надав перемогу нормандцям...

Після поразки Гарольда під Гастінгсом Лондон здався на милість переможцям. А нормандський герцог став королем Англії й увійшов в історію як Вільгельм I Завойовник (1066-1087).

Невідомий художник XVIII ст. Вільгельм І Завойовник

Нормандське завоювання знаменувало новий етап в розвитку Англії. Насамперед нормандська верхівка розмовляла французькою, а місцеве населення — давньоанглійською, тож завойовники та переможені не розуміли й ненавиділи одне одного. Територію країни було поділено на дрібні графства, землі в яких роздавали воїнам. Нормандці будували замки-фортеці й жорстоко придушували будь-які спроби опору місцевого населення.

Вільгельм Завойовник увів посади шерифів — чиновників, відповідальних за збирання податків, яких призначав король. Згодом вони стали командувати місцевим військом і очолювати суд.

Він наказав провести перепис населення, щоб уточнити кількість своїх підданих і розмір їхнього майна, яке обкладалося податком. Призначені королем переписувачі вимагали, щоб місцеві жителі говорили їм тільки правду, як на Страшному суді, тому матеріали перепису дістали назву «Книга Страшного суду».

Французьке походження правителів тісніше пов'язало Англію з континентальною Європою і заклало основу для суперництва із Францією, яке тривало протягом багатьох століть.

2. Як правив Генрі ІІ Плантагенет

Яким чином вдалося Генрі ІІ зміцнити королівську владу? Поміркуйте, як це вплинуло на подальший розвиток Англії.

У другій половині ХІІ ст. англійський престол обіймав Генрі ІІ Плантагенет1 (1154-1189). Генрі був талановитим правителем, мав чудову пам'ять і володів шістьма мовами, утім, не знав англійської. Водночас був невибагливим, нехтував зручностями та виявляв неабияку енергію та працьовитість. Завдяки вдалому одруженню мав великі земельні володіння не тільки в Англії, а й у Франції.

1 Прізвисько Плантагенет, що стало іменем нової династії, Генрі ІІ успадкував від батька, який прикрашав свій шолом гілкою рослини жовтого дроку (лат. plantagenista). Плантагенети правили Англією в 1154-1399 рр.

Невідомий художник ХІХ ст. Генрі ІІ Плантагенет

Для зміцнення влади Генрі запровадив важливі реформи. Військова — полягала в частковому або навіть повному звільненні феодалів від військової служби. Натомість із них утримували спеціальний податок — «щитові гроші», на які король наймав армію, підпорядковану тільки йому. Унаслідок цієї реформи залежність короля від феодалів значно зменшувалася.

Суть судової реформи полягала в тому, що відтепер кожна вільна людина могла за певну платню перенести розгляд своєї справи із суду феодала до суду короля. Розслідування в королівському суді проводили 12 місцевих жителів, які присягали на Біблії в тому, що чесно вестимуть справу. Відтак цей суд назвали судом присяжних.

Суд присяжних — суд, у якому беруть участь присяжні засідателі — люди, котрі на певний час залучаються до участі в розгляді судових справ.

Так в Англії поступово складалося загальне право — єдині для всієї країни закони.

А вже у другій половині ХІІІ ст. Англія пережила війну між прихильниками обмеження влади короля та військами монарха. Армія баронів, містян і рицарів під проводом графа Симона де Монфора здобула перемогу над військом короля. У 1265 р. Монфор, аби мати підтримку населення, уперше скликав парламент. Тому Англія вважається батьківщиною європейського парламентаризму.

3. Яку війну називають Війною троянд

Знайдіть на карті (с. 87) землі Ланкастерів та Йорків. Доберіть синоніми до поняття «Війна троянд».

Після Столітньої війни до Англії повернулися тисячі розчарованих людей, для яких війна була справою їхнього життя. Незабаром почалася кровопролитна боротьба за владу, яку вели два впливові феодальні роди Ланкастерів та Йорків. За родовими емблемами суперників ця війна дістала назву Війни Червоної і Білої троянд (1455-1486). Незважаючи на романтичну назву, війна відзначалася надзвичайною жорстокістю і підступністю. Проте ані Ланкастери, ані Йорки у ній не перемогли. Перемогу здобув Генрі VII Тюдор, далекий родич Ланкастерів. Одружившись із представницею династії Йорків, Генрі VII замирився з їхніми прибічниками та поєднав у своєму гербі обидві троянди — червону і білу. Генрі VII примусив аристократів розпустити свої загони і зруйнував замки непокірних феодалів. Оскільки у війні загинуло багато знатних родів, Генрі VII ввів до парламенту особисто відданих йому людей. Так до влади прийшла нова династія Тюдорів, яка правила Англією до початку XVII ст.

  • 1. Коли відбулася битва при Гастінгсі?
  • 2. Коли й чому було скликано англійський парламент?
  • 3. Чому протистояння в англійському суспільстві в XV ст дістало назву Війни Червоної і Білої троянд?
  • 4. Визначте основні напрями політики англійських монархів у XII-XV ст.
  • 5. Порівняйте діяльність Вільгельма I Завойовника і Генрі ІІ Плантагенета.
  • 6. Сьогодні майже в усіх демократичних країнах існує суд присяжних. Як ви думаєте, чому? Зробіть висновок про значення появи суду присяжних для розвитку європейської демократії.

Порівняйте наслідки Столітньої війни для Англії та Франції. Поміркуйте, чому в сучасній Англії Вільгельм Завойовник є одним із найбільш популярних історичних діячів.

«Історична мозаїка»

http://bit.do/fFQwN

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду