Войти
Закрыть

Карл Великий. Імперія франків

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 4. Карл Великий. Імперія франків

• Про що розповідає хмаринка слів?

1. ПРИХІД ДО ВЛАДИ ДИНАСТІЇ КАРОЛІНГІВ

Меровінги щедро роздавали своїм дружинникам, чиновникам і церкві великі наділи землі. У результаті влада Меровінгів значно ослабла, оскільки силу в державі отримали найбагатші землевласники. Поступово влада в королівстві перейшла до майордомів — старших управителів королівським двором, які були також і великими землевласниками. «Королю, — як зазначав хроніст, — залишилося задовольнятися лише титулом». У 741 р. майордомом став Піпін Короткий (741-768 рр.), прозваний так через маленький зріст. У 751 р. Піпін відправив у монастир останнього Меровінга і став королем франків, заснувавши династію Каролінгів.

Імператор Карл Великий (картина художника Альбрехта Дюрера, 1512 р.)

Для надання своїй владі законності король заручився підтримкою Папи Римського, який коронував Піпіна Короткого. Аби віддячити, Піпін допоміг Папі в боротьбі з державою лангобардів. Під владу Папи Римського було передано міста Рим і Равенна з околицями. Так утворилася держава Римських Пап — Патримоній Святого Петра (Папська область), що проіснувала понад тисячу років (до 1870 р.).

2. ІМПЕРІЯ КАРЛА ВЕЛИКОГО

Після смерті Піпіна Короткого влада перейшла до його сина Карла Великого (768-814 рр.). Письменники і хроністи прославляли його бойові подвиги, справедливість і мудрість. Від імені Карла Великого походить назва династії франкських правителів — Каролінгів і титул «король».

Варто запам'ятати!

Король — титул монарха в деяких країнах, що освячувався владою Папи Римського. За однією з версій, походить від імені Карла Великого.

Карл більшу частину життя присвятив війнам з метою підкорити сусідні землі — із 46 років свого правління 44 він провів у воєнних походах, особисто очолював більшість із них. Наприкінці правління Карла Великого Франкське королівство займало велику частину колишньої Західної Римської імперії.

Діємо: практичні завдання

Опрацюйте історичну карту та виконайте завдання до неї.

  • 1. Покажіть на карті Франкське королівство на початку правління Карла Великого, кордони його імперії.
  • 2. Назвіть підкорені Карлом Великим землі і народи.
  • 3. Покажіть столицю імперії франків та місця важливих битв.

Імперія Карла Великого

У 800 р. Карл Великий прибув до Рима, де Папа Римський за зразком римських імператорів оголосив його імператором. Титул (почесне або високе звання) потрібний був Карлові та Папі Римському для зміцнення світської та релігійної влади на противагу імператорам Візантії та константинопольському патріарху. Згодом Карл наказав записати звичаєве право всіх підкорених народів. Також сам видав 65 капітуляріїв (законів і розпоряджень), якими впорядковував різні галузі життя держави. Авторитет Карла Великого визнали правителі інших країн Європи.

Довідка «Карл Великий — імператор Заходу»

https://cutt.ly/raeI0uG

3. «КАРОЛІНГСЬКЕ ВІДРОДЖЕННЯ»

Карл Великий гуртував довкола себе освічених людей і багато уваги приділяв розвиткові культури. В імперії розпочалося «каролінгське відродження» — період піднесення культури в Західній Європі, що тривав за доби правління Карла Великого і його найближчих нащадків (кінець VIII — перша половина ІХ ст.). У різних містах відкривали школи, будували монастирі, королівські резиденції, храми. У скрипторіях монастирів переписували Біблію, праці релігійних авторитетів, зразки античної літератури.

Алкуїн — учений, богослов, поет, керівник Палатинської академії — центру «каролінгського відродження». Вважається автором задач-головоломок для розвитку гостроти розуму молоді

Значний внесок у «каролінгське відродження» також зробили жінки. Зокрема, сестра Карла Великого — Гісла — була настоятелькою в аббатстві Шелле й організувала там майстерню з переписування прадавніх рукописів. Графиня Дуода із Аквітанії написала збірник настанов для свого сина Вільгельма.

Свідчать документи

Із «Капітулярію про заняття науками»

Переконуємо вас не тільки не нехтувати заняттями наукою, але з усією скромністю і благим перед Богом наміром віддаватися їм старанно, щоб ви могли легше і правильніше проникати в таємниці Святого Письма. Оскільки на його сторінках зустрічаються алегорії і тому подібне, то тільки той зрозуміє все це духовно, хто був навчений у царині науки. Але для такої справи обирайте таких людей, які мали б здібності та бажання вчитися самі й разом [з тим] бажання вчити інших.

• Визначте за документом, яку головну мету мало навчання за доби «каролінгського відродження».

4. ВЕРДЕНСЬКИЙ ДОГОВІР ТА ПОДІЛ ІМПЕРІЇ КАРЛА ВЕЛИКОГО

Відособленість окремих областей, слабкий розвиток міст і торгівлі підривали єдність держави. Франкська знать спочатку підтримувала Карла Великого, оскільки він допоміг їй у захопленні земель і покріпаченні вільних селян. Та з часом вона створювала у своїх володіннях власні загони воїнів, суд, мала своїх управителів. Влада імператора слабшала.

У 843 р. три внуки Карла Великого уклали між собою в м. Верден договір про поділ імперії (див. карту на с. 24). З часом в межах колишніх володінь Карла Великого утворився ряд європейських держав. Найбільші з них — Франція, Німеччина та Італія.

ЗНАЮ МИНУЛЕ  ОСМИСЛЮЮ СЬОГОДЕННЯ  ПРОГНОЗУЮ МАЙБУТНЄ

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

Знаю і систематизую нову інформацію

1. Назвіть факти, які доводять, що Карл Великий мріяв зрівнятися в могутності з римськими імператорами.

2. Перевірте, як ви засвоїли матеріал, виконавши онлайн-вправи:

Інтелектуальна гра «Карл Великий — імператор франків»

https://cutt.ly/ptmPPId

«Ключові події Раннього Середньовіччя»

https://cutt.ly/DtmPP4l

«Правління Хлодвіга та Карла Великого»

https://cutt.ly/MtmPS7t

Обговорюємо в групі

  • 1. Чому Карл Великий надавав велику підтримку християнській церкві? Яку роль мала відігравати церква за задумом Карла Великого?
  • 2. Покажіть на карті (с. 24): столицю імперії Карла Великого; місто, у якому було укладено угоду про поділ імперії; Папську область.
  • 3. Зіставте карту (с. 24) із сучасною картою Європи та визначте, які держави існують у наш час у межах володінь онуків Карла Великого.
  • 4. За висловом історика Андрія Левандовського, після Верденського договору «на зміну Франції прийшла Європа». Як ви розумієте ці слова?

Розподіл Франкської імперії

Мислю творчо

Виконайте творчий проєкт (історичний портрет, сторінка в соціальних мережах, презентація тощо) «Карл Великий».

Ці дати допоможуть вам орієнтуватися в подіях. Запам'ятайте їх:

800 р. проголошення Карла Великого імператором

843 р. укладення Верденського договору про поділ імперії Карла Великого

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду