Войти
Закрыть

Китай і Японія в добу Середньовіччя

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 34. Китай і Японія в добу Середньовіччя

• Пригадайте з курсу історії Стародавнього світу значення понять: «буддизм», «конфуціанство». Які наукові відкриття і технічні винаходи запозичували європейці з Китаю?

1. ДЕРЖАВА В СЕРЕДНЬОВІЧНОМУ КИТАЇ

Китайці називали свою країну Піднебесною імперією, вважаючи її центром світу. Китайський імператор вважався посередником між Небом (як син Неба) і землею. На початку VII ст. у Китаї утвердилася династія Тан (618-907 рр.). На чолі держави стояв імператор, влада якого була необмеженою.

Чиновник, який готується представити доповідь управителю

У зовнішній політиці правителі династії Тан головну увагу приділяли забезпеченню контролю над Великим шовковим шляхом.

Міжусобна боротьба, яка точилася після падіння династії Тан, завершилась приходом до влади династії Сун (960-1279 рр.).

Порцеляновий чайник династії Сун. На ньому зображені піони, що було характерним для рельєфного розпису того часу

На підвладній цій династії території південного Китаю розташовувалися основні центри вирощування рису, чаю, виготовлення шовку, порцеляни. У державі Сун було винайдено папір, порох, книгодрукування, що відіграло значну роль в історії людства. Саме тут уперше в історії випустили паперові гроші.

Юанська банкнота, 1287 р.

Важливі винаходи було здійснено у військовій справі. Утім, передова військова техніка не змогла врятувати імперію від загибелі.

2. БОРОТЬБА КИТАЮ ПРОТИ МОНГОЛЬСЬКОГО ПОНЕВОЛЕННЯ. ДИНАСТІЯ МІН

У XIII ст. Китай завоювали монголи, які встановили тут свою династію — Юань (1271-1368 рр.). Для того щоб упоратися з управлінням великої захопленої території, монголи були змушені прийняти китайську систему — від імператора до найнижчого чиновника. Проте найвищі посади в державі посіли монголи. Їхня політика викликала загальне обурення. У 1368 р. одного з керівників повстання проти монгольського поневолення Чжу Юань-чжана проголосили імператором нової династії Мін (1368-1644 рр.).

Заборонене місто у м. Пекін (Китай) — найбільший палацовий комплекс у світі, збудований за наказом імператора Чжу Ді (сучасне фото)

Імператори династії Мін намагалися утвердити вплив своєї «Серединної Держави», як тоді казали, «в усіх чотирьох країнах світу». Кордони Китаю були розширені до Тибету та Індокитаю.

І сьогодні на цих територіях та в інших країнах живуть десятки мільйонів китайців.

3. КУЛЬТУРА І НАУКА В СЕРЕДНЬОВІЧНОМУ КИТАЇ

Китайська цивілізація створила оригінальну й багату культуру, яка стала справжньою скарбницею для культур інших народів і цивілізацій.

Однією з основ китайської культури було ієрогліфічне письмо. Воно стало зразком для писемності корейців, в'єтнамців, японців.

Китайські чиновники були одночасно поетами, художниками, прекрасно володіли мистецтвом гарного письма — каліграфією.

Китайці першими винайшли папір і налагодили найпростішу форму книгодрукування. На початку VIII ст. в Китаї почала виходити газета «Столичний вісник», яка проіснувала аж до XX ст. Діяли великі бібліотеки.

Велика пагода диких гусей у м. Сіань (Китай), зведена в VII—VIII ст. (сучасне фото)

Китайцям належить першість у винайденні компаса і пороху. У VIII ст. в країні відкрилась Академія наук.

VIII—IX ст. називають золотою добою китайської поезії. Поет Лі Бо написав близько 30 томів ліричних творів.

Китайські архітектори будували пагоди — буддійські храми у вигляді високих багатоповерхових веж. Одна з найвідоміших таких споруд — Велика пагода диких гусей.

Оригінальним було й образотворче мистецтво Китаю. Художники писали твори на шовковій тканині або папері, які згортали в сувої.

Історичні подробиці

Найбільша енциклопедія людства

Розквіт науки в Китаї відбувався у XV ст. за правління Чжу Ді. За наказом імператора була видана «Енциклопедія Юнле», де були описані всі досягнення людства, відомі на той час у Китаї. До створення фундаментальної праці було залучено понад дві тисячі вчених. Енциклопедія складалась із 23 тис. сувоїв, які містили 8 тис. статей (до сьогодні збереглося близько 400 томів енциклопедії). Чжу Ді толерантно ставився до різних поглядів. Він підтримував і даосизм, і конфуціанство, і буддизм.

Один із томів «Енциклопедії Юнле» — найбільшої паперової енциклопедії в історії людства, у котрій записано все відоме китайським ученим станом на 1407 р.

4. СТАНОВЛЕННЯ ДЕРЖАВИ У ЯПОНІЇ

На межі ІІІ—IV ст. в Японії внаслідок об'єднання племен виникла держава під назваю Ямато. Її очолював «цар» — оокімі, який одночасно був і верховним жерцем синтоїзму — етнічної японської релігії.

За японськими міфами, оокімі був нащадком богині Сонця Аматерасу. Сама держава дістала назву Ніппонабо Ніхон («Корінь Сонця»), звідки пішла європейська назва «Японія».

У ХІІ ст. Йорітомо Мінамото, сміливий полководець, політик, здобув титул верховного правителя — сегуна. За сегунату імператор залишався верховним жерцем синтоїзму і лише вважався главою держави, натомість вся влада в країні зосереджувалась у руках сегуна. Сегун керував країною за допомогою чиновників, спираючись на військову силу самураїв, подвиги яких оспівувались у героїчних поемах.

Класичне зображення самурая як лучника-вершника (мініатюра XIV ст.)

Завдяки своєму географічному положенню Японія в середні віки не зазнавала вторгнень чужинців. Спроби монголів підкорити Японію завершилися провалом.

5. ЯПОНСЬКА СЕРЕДНЬОВІЧНА КУЛЬТУРА

Японська культура Середньовіччя розвивалася під впливом китайської і корейської. Китайська мова була мовою імператора, придворних і освічених японців. Була поширена китайська писемність.

У VIII ст. виникає японська писемність. Ця подія сприяла розвитку японської літератури. Популярним поетичним жанром стала танка (коротка пісня) — знаменитий донині японський п'ятивірш без рим та певного ритму.

Розлогі горби.

З літнім вітром гомонять

Вікові дуби.

Ланом хвиля золота —

Наливаються жита.

Танка відомого японського поета Х ст. Міцуне (переклад Миколи Лукаша)

З VI ст. буддизм, що проник з Китаю та Кореї, став державною релігією Японії. Наприкінці VI ст. починається створення скульптурних зображень Будди та культових споруд. Буддійські ченці привозили з Китаю не тільки релігійні книги, а й навчальні посібники з географії і астрономії. Вже у VІІ ст. в Японії створюється державна служба часу, побудована перша обсерваторія, складена загальна карта Японських островів.

Буддистські ідеї втілилися і в середньовічній японській архітектурі, де виникають нові типи будівель — храми та монастирі, споруджені за китайськими та корейськими зразками.

Чайна церемонія (сучасне фото)

Японський живопис розвивався за зразками китайського мистецтва. Як і китайці, японці малювали тушшю картини-сувої на шовку або на папері. Не дивно, що такий шанований напій у Китаї, як чай, незабаром перекочував і в Японію, ставши не тільки улюбленим напоєм японського народу, а й великим духовним спадком, який дбайливо охороняється і в наші дні.

Надзвичайна працелюбність, винахідливість, терплячість — саме такі риси відобразилися в культурі японців. Багато запозичивши у китайців, японці створили неповторну, самобутню власну культуру.

Поміркуймо!

До традиційної японської культури належить ікебана — мистецтво розставляти квіти у вазі. Це мистецтво зародилось в VІ ст. До ікебани входять три обов'язкових елементи, що символізують Небо, Землю і Людину. Вони можуть зображатися квіткою, гілкою, травою. Завдання майстра полягало не лише в тому, щоб створити гарну композицію, а і якнайповніше передати власні роздуми про життя людини і її місце у світі.

• Як часто в нашому європейському житті ми стикаємося з японською традицією?

ЗНАЮ МИНУЛЕ  ОСМИСЛЮЮ СЬОГОДЕННЯ  ПРОГНОЗУЮ МАЙБУТНЄ

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

Знаю і систематизую нову інформацію

1. Укладіть хронологічну шкалу «Розвиток держави в середньовічному Китаї і Японії».

2. Визначте, які події в раніше вивчених державах відбувалися синхронно з періодами історії держави в Китаї. Розташуйте їх на хронологічній шкалі.

3. Перевірте, як ви вмієте розрізняти історичні відомості з Індії і Китаю, виконавши онлайн-вправу.

https://cutt.ly/taeYE1B

Обговорюємо в групі

Визначте спільні й відмінні риси розвитку середньовічного Китаю з іншими осередками цивілізацій часів Середньовіччя.

Мислю творчо

Виконайте творчий проєкт «Рейтинг культурних досягнень середньовічного Китаю».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду