Войти
Закрыть

Перське царство Сефевідів

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Ліхтей

 

§ 31. Перське царство Сефевідів

1. Перське царство

У XIV ст. в Ірані формуються релігійні громади, які очолювали шейхи. Уважалося, що шейх знав таємниці ісламу, тому йому поклонялися як святому. Однією з найвідоміших була громада Сефевідів. Її заснував Сефі ад-Дін. Прихильники громади Сефевідів одягали на голову чалму з 12 пурпуровими смужками, і тому їх називали кизил-баші — «червоноголові». Очолювані шейхом Ісмаїлом І, кизилбаші розпочали війну за панування в регіоні. Підкоривши Азербайджан, у 1502 р. шейх Ісмаїл І Сефевід проголосив себе шахиншахом («царем царів») і став засновником держави Сефевідів. І хоча впродовж найближчих років Ісмаїл І захопив Вірменію, Ірак, Іран і Курдистан, центром держави залишався Азербайджан, а столицею — м. Тебриз. Європейці називали державу Сефевідів, яка проіснувала до 1736 р., Перським царством.

Невідомий художник. Ісмаїл І. XVI ст.

На території Персії проживали різні народи, зокрема перси, курди, афшари, азербайджанці. Населення традиційно займалося землеробством і кочовим скотарством. Землями володіла знать, якій селяни платили натуральний податок з урожаю й худоби. Країна славилася виробництвом килимів, зброї та обладунків, мідного посуду тощо.

Перська держава процвітала в роки правління шаха Аббаса І (1587-1629). Він переніс столицю до перського міста Ісфагана, замінивши в найближчому оточенні свавільних азербайджанців на освічених персів. Державною мовою стала перська. За часів Аббаса І в Персії встановилася абсолютна монархія. У Європі перського шаха називали найбагатшим володарем Сходу. Він запровадив єдину грошову систему, збирав податки з товарів підвищеного попиту, будував дороги й караван-сараї.

Аббас І сприяв розвитку культури та науки. Видатним іранським математиком, богословом, правником і астрономом був Амілі Бах ад-дін. Правління Аббаса І описав історик Іскандер-бек Мунші. Розвивалися також архітектура, живопис і література. В Ісфагані, де проживало 600 тис. осіб, почалося масштабне будівництво — зводилися палаци, мечеті, медресе.

2. Правління Надир-шаха

Наступники Аббаса І мало цікавилися державними справами. Непомірне підвищення податків і свавілля чиновників призводили до численних повстань. На початку XVIII ст. серйозну небезпеку для Перської держави становили вторгнення афганських (пуштунських) племен, які в 1722 р. захопили м. Ісфаган. Із заходу почали наступати турецькі війська, а з півночі - російські. Захистити країну вдалося енергійному полководцю Надир-хану. У 1736 р. Надир-хан був проголошений новим шахиншахом Ірану. Перська держава Сефевідів припинила своє існування.

З приходом до влади всі зусилля Надир-шаха було спрямовано на організацію нових походів і війн, аби поповнити спустошену скарбницю та примирити кочову й осілу знать із новою династією. У 1739 р. він здійснив набіг на Імперію Великих Моголів, де після тотального пограбування Делі захопив величезну здобич. Потім Надир-шах напав на Синд, Бухару та Хорезм. Унаслідок цього було утворено велику державу, до якої, крім Ірану, увійшли Афганістан, Бухара, Північна Індія та Хіва.

Та згодом зовнішня політика Надир-шаха зазнала невдач. Зокрема, йому не вдалося підкорити гірський Дагестан. Безрезультатною виявилася й виснажлива війна з Османською імперією за Месопотамію та спроби захопити Південно-Східну Аравію.

Невідомий художник Надир-шах. XVIII ст.

Задля зміцнення влади він відібрав у духовенства та деяких племен більшу частину земель, повернувши їх у державну власність, утручався в релігійні суперечки. Такі дії налаштували проти нього впливову частину знаті. Обурення народу викликала й завойовницька політика Надир-шаха, що супроводжувалася постійними поборами й зростанням податків. Як наслідок, країною прокотилася хвиля повстань. Єдність у своїй великій державі, виснаженій постійними війнами, Надир-шах підтримував, удаючись до жорстоких методів.

У 1747 р. внаслідок змови Надир-шаха було вбито в м. Хорасані. Його держава розпалася на кілька володінь, що постійно ворогували між собою.

Держава Сефевідів, шах Аббас І, Надир-шах.

1. Покажіть на карті територію Перської держави за правління Аббаса І.

2. На чому трималася влада Надир-шаха? Які дії цього правителя викликали невдоволення в суспільстві?

3. Визначте особливості стилю архітектури східних держав. Назвіть найвидатніші пам’ятки. Чим вони відрізняються від споруд європейської архітектури.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Ліхтей", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація