Войти
Закрыть

Сполучені Штати Америки

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021

 

§ 24. Сполучені Штати Америки

Чи знаєте ви, що...

... Тарас Шевченко в поемі «Юродивий» згадав американську державу як орієнтир для українського суспільства: «...Ми діждемося Вашингтона з новим і праведним законом? А діждемось-таки колись!», а через півтора століття ці слова цитував президент Сполучених Штатів Америки Вілл Клінтон, який виголосив промову на Михайлівській площі в місті Київ під час візиту в Україну;

... історик Михайло Кірсенко повідомляє, що в армії Джорджа Вашингтона воювали руси-українці Петро Полин, Іван Мох, Іван Отаман;

... національний герой Сполучених Штатів Америки, один із засновників американських військово-морських сил Джон-Поль Джонс (Чорний корсар) після закінчення війни за незалежність у званні контрадмірала командував вітрильною ескадрою російського Чорноморського флоту, а також був урочисто посвячений у запорожці, сприймав і дотримувався козацьких звичаїв.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/hXORDQ

QR 24.1. Байка про те, як Джорджа Вашингтона хотіли помідором отруїти.

24.1. Як Англія облаштовувала власні колонії в Америці?

Ще від XVI ст. Англія розвідала землі Північної Америки, але освоювати їх почала лише в 1608 р., коли група переселенців заснувала місто Джеймстаун, столицю першого штату (регіону) — Вірджинія. У 1620 р. до американського узбережжя пришвартувався вітрильник «Мейфлавер» («Травнева квітка»), на якому перебували сім’ї англійських пуритан. Гнані на батьківщині, вони сподівалися знайти «щастя» в Новому світі. За океан переселялися також ірландці, шотландці, нідерландці, німці, французи. На кінець XVIII ст. в заатлантичних колоніях (поселеннях) опинилися майже 4 млн європейців. А що з індіанцями? Із ними вели тривалі запеклі війни.

Кожну колонію очолював губернатор. Його призначали з метрополії. Діяли асамблеї — представницькі збори, до участі в яких не допускали тубільців та жінок. Дворяни, землевласники, підприємці, купці уживалися з лікарями, ремісниками, містянами, селянами. На «дні» суспільства перебували раби, яких завозили з Африки для сільськогосподарських робіт. Поряд співіснували сервенти — «європейські» бідняки, які потрапляли в тимчасове рабство, щоб відпрацювати певні борги, зобов’язання чи свою вартість.

«Бенджамін Франклін», художник Джозеф Дуплессі, 1785 р., обкладинка часопису «Літературний дайджест», 19 січня 1924 р.

У середині XVIII ст. англійські колонії в Північній Америці перетворилися в присілки, села, розрослися у великі заможні міста. Родючі ґрунти, поклади корисних копалин давали шанси розбагатіти. Та лондонські можновладці обмежували права колоністів. Їм забороняли брати участь у громадській діяльності, створювали перешкоди в підприємництві, торгівлі. Натомість обтяжували податками, загалом сприймали переселенців як споживачів англійських товарів. Водночас із Європи проникали ідеї Просвітництва та наростало прагнення до незалежності. Такі думки поширював Бенджамін Франклін (*1706-1790) — прихильник свобод, прав людини, віротерпимості, ворог рабства та Англії, від 1706 р. — королівства Великої Британії. Останньою краплею терпіння для американців виявився гербовий збір — додаткова плата за будь-які документ, торгову угоду чи навіть газету. Протест вибухнув у місті Бостон. У 1773 р. кілька відчайдухів, роздратованих британським нахабством, проникли на комерційний корабель та викинули у воду привезений чай, бо на нього наклали несправедливе мито. Подія отримала назву «Бостонське чаювання» і призвела до війни за незалежність.

Міркуємо і діємо!

1. Поміркуйте, чому Сполучені Штати Америки називають країною «вигнанців» або «біженців». 2. Як переселенці облаштовували своє життя на Американському континенті? Як вони уживалися з індіанцями? Чому конфліктували з британською владою? 3. Послуговуючись інтернетом, довідайтеся про різнобічні таланти Бенджаміна Франкліна. Які з його винаходів використовують сьогодні?

24.2. Як американці воювали за незалежність?

Восени 1774 р. в місті Філадельфія представники 12-ти з 13-х британських колоній утворили перший Континентальний конгрес для координації опору. Конгресмени підтвердили підвладність короні, але водночас заявили, що не потерплять зазіхань на свої життя й волю. Стало відомо, що метрополія скерувала додаткові кораблі із солдатами для приборкання непокірних. І тоді, на другому Континентальному конгресі (1775 р.) створили незалежний уряд та обрали головнокомандувачем Джорджа Вашингтона (*1732-1799). Він укомплектував боєздатну армію, яка успішно протистояла нападникам. Події, що розгорталися, американці вважали революцією, а британці сприймали як війну за визволення.

4 липня 1776 р. проголошено Декларацію про незалежність — документ, згідно з яким 13 колоній у Північній Америці ставали вільними Сполученими Штатами Америки (США), розриваючи з королівством Велика Британія. Чималу частину важливого тексту написав прихильник ідей Просвітництва Томас Джефферсон (*1743-1826), відомий також як третій президент США. «Моя батьківщина там, де є свобода!» — сказав він, проголошуючи основний принцип побудови держави. Отже, ви розумієте, чому саме четвертого липня американці святкують день народження своєї країни. Декларація, щоправда, в останній момент зазнала виправлення — деякі депутати наполягли, щоб вилучити слова про скасування рабства.

«Паризький мир», художник Бенджамін Вест, 1783 р.

Проголошення окремішності, однак, не зупинило війну. Британці захоплювали місто за містом. Армія Джорджа Вашингтона терпіла поразки. Повсталим потрібен був союзник. Таку роль погодилася зіграти Франція, флот якої перекрив постачання продуктів і зброї своїм одвічним суперникам. Долучилися також іспанці й нідерландці. Американський головнокомандувач пообіцяв, що кожен його солдат отримає земельну ділянку після закінчення бойових дій. Тож охочих переїхати за Атлантичний океан і повоювати за винагороду побільшало. У жовтні 1781 р. колонії здобули вирішальну перемогу в битві поблизу міста Йорктаун. Щоправда, за межами штатів ще два роки велися сутички між англійцями та французами. 3 вересня 1783 р. у місті Париж лондонський двір погодився на мир, яким визнав незалежність північноамериканської держави. Від її імені договір підписував також Джон Адамс, що згодом став другим президентом.

Мовою історичного джерела

Уривок із Декларації незалежності США, 4 липня 1776 р.: «...Ми вважаємо за самоочевидні істини, що всіх людей створено рівними; що Творець обдарував їх певними невідбірними правами, до яких належать життя, свобода і прагнення щастя; що уряди встановлюються між людьми на те, щоб забезпечувати ці права, а влада урядів походить зі згоди тих, ким вони управляють».

Міркуємо і діємо!

1. Чому Франція, Нідерланди та Іспанія підтримали бунтівні американські колонії? 2. Чи насправді Декларація незалежності США, проголошуючи рівність від народження, враховувала інтереси всіх верств тогочасного американського суспільства? 3. Послуговуючись інтернетом, з’ясуйте, чому на картині «Паризький мир» «відсутні» деякі діячі. Завдання виконайте в парах.

24.3. Які особливості державного устрою США?

Під час воєнних дій представники різних штатів вагалися, чи варто об’єднуватися в цілісну країну, чи краще зберегти союз незалежних держав. Проект Конституції підготував Бенджамін Франклін. У 1787 р. конгресмени схвалили її в місті Філадельфія. США стали федерацією — союзом штатів, де місцева влада користувалася значними повноваженнями. Законодавча роль належала Конгресу. Він складався із Палати представників і Сенату. Мешканці кожного штату обирали двох сенаторів і певну кількість депутатів нижньої палати залежно від чисельності населення. Виконавчу владу відокремили. Конституція передбачала також посаду президента, якого вибирали раз на чотири роки. У 1789 р. першим президентом США став Джордж Вашингтон.

Титульний бік Державної печатки США із зображенням великого герба

Зворотний бік Державної печатки США

У 1791 р. Конституцію доповнив Білль про права. Цей документ — перші поправки до Основного Закону молодої держави. Вони утверджували свободи зборів і друку, віросповідання, недоторканність особи та приватної власності. Дозволяли володіти зброєю — людина, на думку американців, повинна себе захищати. Поправки чинні до сьогодні, хоча минуло понад два століття. На жаль, представники південних штатів виступили проти заборони рабства. Величезні сільськогосподарські угіддя Півдня США — плантації — оброблялися руками африканських невільників. Ця праця тамтешнім землевласникам приносила надто великі прибутки, аби від них відмовитися.

Ще однією особливістю нової держави було те, що поміж американців переважав протестантизм. Парафіяни різних протестантських церков сумлінно ставилися до праці та жили ощадливо. Здобуті багатства вважалися ознакою Божої милості. Інші релігії не заборонялися. Загалом, США розвивалися як найдемократичніша спільнота кінця Ранньомодерної доби.

Міркуємо і діємо!

1. Чому документ, який містив поправки до Конституції, назвали Біллем про права? 2. Чому, незважаючи на протести суспільства, рабство таки збереглося в США? 3. Які чинники сприяли тому, що США долучилися до найпотужніших держав світу?

  • 1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами: Коли ____? Що ____? Хто ____? Де ____? Звідки ми можемо дізнатися про ____? Чому ____? Як ____? Який результат ____? Запропонуйте свої запитання в класі.
  • 2. Поясніть значення слів і словосполучень «війна за незалежність», «Конституція», «Білль про права», «Конгрес», «Сенат», «штат».
  • 3. Обчисліть, скільки тривала війна за незалежність у США. Через скільки років після проголошення незалежності країни ухвалені Конституція, Білль про права?
  • 4. У чому полягали причини розгортання війни за незалежність США?
  • 5. Оцініть наслідки ухвалення Конституції та Білля про права в США для розвитку світової демократії.
  • 6. Американський історик Річард Морріс назвав сімох основних «батьків-засновників» США. Послуговуючись інтернетом, з’ясуйте їхні імена та прізвища. Укладіть їх історичні портрети.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду