Войти
Закрыть

Узагальнення за розділом IV. Османська імперія. Держави Східної Європи в XVII—XVIII ст.

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк 2021 (поглиблене вивчення)

 

Узагальнення за розділом IV. Османська імперія. Держави Східної Європи в XVII—XVIII ст.

Роксолана і султан. Художник Карл Антон Хікель. 1780 р.

1. Складіть перелік подій, які ви вважаєте найважливішими в розвитку Османської імперії та держав Східної Європи. Поясніть свій вибір.

2. Об’єднайтесь у дві-три команди та проведіть конкурс знавців термінів і понять розділу. Для перемоги в ньому необхідно навести найбільшу кількість правильних визначень термінів і понять.

Рекомендований перелік термінів і понять: опричнина, Смутний час, церковний розкол, Земський собор, самодержавство.

3. Об’єднайтеся в команди й проведіть гру «Чотири зупинки».

Правила гри. Кожна команда отримує завдання розповісти, що вона побачила на визначених чотирьох зупинках казкової машини часу, яка перенесла їх у XVI—XVIII ст.: 1) Полтавська битва; 2) «Шведський потоп»; 3) у палаці турецького султана; 4) спалення протопопа Авакума.

4. Об’єднайтеся в пари та проведіть гру «Історія з географією».

Правила гри. Гравці по черзі називають історико-географічні назви, які зустрічалися в розділі, а також указують подію, яка з ними пов’язана.

5. Об’єднайтеся в пари або команди та проведіть гру «Загадковий квадрат».

Правила гри. Учням та ученицям треба визначити та згрупувати дати, пов’язані з експансією Османської імперії та Московської держави, виділивши їх різними кольорами. Потім необхідно назвати події, які відбулися в зазначені роки.

Покликання Михайла Федоровича Романова на царство 14 березня 1613 р. Художник Григорій Угрюмов. 1800 р.

6. Проведіть гру «Снігова куля».

Правила гри. У грі беруть участь декілька учнів та учениць. Один(-на) із них називає історичного діяча, пам’ятку, поняття тощо за вивченим розділом. Це слово повторює інший учень/учениця та називає своє слово. Кожен наступний гравець називає вже озвучені слова й додає нове. Зрештою утворюється довгий тематичний ланцюжок. Учень/учениця, що робить помилку або довгу паузу, вибуває з гри. Перемагає учень/учениця, що наведе найдовший ланцюжок.

7. Визначте, чим було зумовлено послаблення Речі Посполитої та Османської імперії і піднесення Московської держави в XVII—XVIII ст.

Ян ІІІ Собеський благословляє наступ польських військ під Віднем у 1683 р. Художник Юліуш Коссак. 1871 р.

8. Складіть історичний портрет: султана Сулеймана I Пишного, царя Івана IV Грозного, імператора Петра I, короля Яна III Собеського (на вибір) за наведеною схемою.

9. Заповніть порівняльну таблицю «Річ Посполита та Московське царство».

10. За допомогою додаткових джерел заповніть таблицю «Територіальне зростання Османської імперії в ХVІ—ХVІІ ст.».

11. Чому у ХVІІІ ст. найбільші територіальні зміни в Європі відбулися у Східній Європі?

Тестові завдання для підготовки до тематичного контролю за розділом IV. Османська імперія. Держави Східної Європи в XVII—XVIII ст.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк 2021 (поглиблене вивчення)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація