Войти
Закрыть

Узагальнення за розділом V. Епоха Просвітництва

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк 2021 (поглиблене вивчення)

 

Узагальнення за розділом V. Епоха Просвітництва

Марія-Терезія зі своєю сім’єю (праворуч її син, співправитель і наступник Йосиф II). Художник Генріх Фюгер. 1776 р.

Конгрес призначає Дж. Вашингтона головнокомандувачем у 1775 р. Невідомий художник. 1876 р.

1. Визначте характерні риси епохи Просвітництва. Чим вони були зумовлені?

2. Об’єднайтесь у дві-три команди та проведіть конкурс знавців термінів і понять розділу. Для перемоги в ньому необхідно навести найбільшу кількість правильних визначень термінів і понять.

Рекомендований перелік термінів і понять: Просвітництво, енциклопедисти, класицизм, індустріальна (промислова) революція, технічний прогрес, освічений абсолютизм, імперія, палацовий переворот, колонія, метрополія, декларація, конституція, республіка, масонство.

3. Об’єднайтеся в команди й проведіть гру «Чотири зупинки».

Правила гри. Кожна команда отримує завдання розповісти, що вона побачила на визначених чотирьох зупинках казкової машини часу, яка перенесла їх у XVIII ст.: 1) перша парова машина; 2) проголошення незалежності США;

3) на прийомі в Марії-Терезії; 4) на полі битви Семилітньої війни.

4. Об’єднайтеся в пари та проведіть гру «Історія з географією».

Правила гри. Учні та учениці по черзі називають історико-географічні назви, які зустрічалися в розділі, а також указують пов’язані з ними події.

5. Проведіть гру «Снігова куля».

Правила гри. У грі беруть участь декілька учнів та учениць. Один(-на) із них називає історичну особу, пам’ятку, поняття тощо за вивченим розділом. Це слово повторює інший(-а) учень/учениця та називає своє слово. Кожен наступний гравець називає вже озвучені слова й додає нове. Зрештою утворюється довгий тематичний ланцюжок. Якщо учень/учениця робить помилку або довгу паузу, то вибуває з гри. Перемагає учень/учениця, що наведе найдовший ланцюжок.

6. Охарактеризуйте найважливіші зміни в політичному та соціально-економічному житті Росії, Австрії, Пруссії у XVIII ст. Складіть порівняльну таблицю.

7. Складіть перелік із п’яти досягнень культури епохи Просвітництва. Поясніть свій вибір.

8. Складіть історичний портрет Марії-Терезії, Йосифа II, Фрідріха II, Єлизавети Петрівни, Катерини II (на вибір). Скористайтеся відповідним планом-схемою в додатках до підручника (с. 227).

Тестові завдання для підготовки до тематичного контролю за розділом V. Епоха Просвітництва

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк 2021 (поглиблене вивчення)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація