Войти
Закрыть

Тридцятилітня війна

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021

 

§ 14. Тридцятилітня війна

Чи знаєте ви, що...

... у чеському періоді (1618-1624 рр.) Тридцятилітньої війни п’ятнадцятитисячне військо українських козаків виступило на боці Священної Римської імперії в бойових діях проти чехів і трансильванців у Сілезії, Моравії та Угорщині;

... у шведському періоді війни в 1631 р. дві тисячі українських козаків воювали на боці австрійсько-німецьких сил у битвах на території Сілезії;

... у французько-шведському періоді війни в 1635-1636 рр. чотири тисячі українських козаків допомагали військам Священної Римської імперії оволодіти французькими територіями — Люксембургом, Фландрією і Пікардією;

... запис у книжці П’єра Шевальє «Історія війни козаків проти Польщі» (1663 р.) породив популярну легенду про звільнення українськими козаками, очолюваними Богданом Хмельницьким та Іваном Сірком, французької фортеці Дюнкерк від іспанців у 1646 р.

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Вестфальський мир — (від назви історичної території на північному заході Німеччини); мирні договори, що укладені в містах Мюнстер і Оснабрюк після завершення Тридцятилітньої війни.

Тридцятилітня війна — перша загальноєвропейська війна, що тривала між католицькими і протестантськими державами впродовж 1618-1648 рр.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/T34f6D

QR 14.1. Історія першої мирної конференції.

14.1. Чому розпочалася Тридцятилітня війна?

Вам уже відомо про Великі географічні відкриття та їхній вплив на європейців, коли привезені з Америки коштовності давали змогу вдосконалювати і накопичувати зброю. Про утворення колоніальних імперій, коли жага влади та багатств вела до територіальних загарбань. Про Реформацію і Контрреформацію, коли релігійні суперечності поділили народи на два непримиренні табори — католиків і протестантів.

Найбільш впливовими «старими» державами вважалися Франція, Англія, Іспанія, Священна Римська імперія та Австрія. Вони конкурували, але жодна не мала достатньо сил, щоб домінувати. Традиційно виникали суперечки між французькими Бурбонами й австрійськими Габсбургами. Морське протистояння Англії та Іспанії теж зумовлювало війни. У змагання за лідерство втрутилися новостворені Об’єднані провінції Нідерландів. Скандинавські Данія і Швеція виборювали права торгувати на півночі. Не відставала й католицька Річ Посполита, яка відігравала головну роль у Центрі й на Сході Європи. Неабияк турбувала європейців-християн мусульманська Османська імперія, що перебувала на вершині могутності. Таким чином, кожна з держав мала свої амбіції та інтереси і не бажала ними поступатися. Питання воєнного зіткнення між усіма загострилось як ніколи.

Релігія, а саме протестантизм, — ось що слугувало «яблуком незгоди» та водночас критерієм добору союзників. На початку XVII ст. католики активно продовжували Контрреформацію. Могутні й багаті Іспанія, Австрія, Річ Посполита стали її рушіями. Затиснуті між ними німецькі протестантські князі в 1608 р. створили союз — Євангелічну (Протестантську) унію і заходилися шукати підтримки. Не одразу, але погодилася віротерпима (згадайте Нантський едикт!) Франція, яка хотіла опинитися на вищій сходинці п’єдесталу. Хоча з нею суперничала Англія, але, як протестантська держава особливого вибору не мала. Приєднання прибічників Реформації — Нідерландів, Швеції, Данії — теж виглядало очевидним. У відповідь у 1609 р. ворожі протестантам німецькі князі згуртувалися в Католицьку лігу. Ось і все — «пазли» склалися! Від моменту формування ліги розпочався зворотний відлік війни. Залишалося чекати, коли вона «вибухне».

Міркуємо і діємо!

1. Як держави Європи готувалися до воєнного протистояння? Чому протиборчі сторони єдналися за релігійною ознакою? Як ви вважаєте, які країни увійшли в Католицьку лігу? 2. Назвіть основну причину Тридцятилітньої війни. 3. Чи руси- українці братимуть участь у воєнних подіях? На чиєму боці? Поясніть логіку своїх передбачень.

14.2. Як розгорталися воєнні події?

Приводом до війни стало повстання чеських протестантів (прихильників незалежності) у 1618 р., яке переросло в найкровопролитнішу бійню Нового часу. Вона тривала, як ви вже здогадалися, тридцять років — по 1648 р. і умовно поділялася на 4 періоди.

Чеський період (1618-1624 рр.)

Новий чеський уряд позбавив імператора Священної Римської імперії влади над своєю територією. В союзі з Угорщиною чехи розбили австрійське військо і підійшли до міста Відень. Але в листопаді 1620 р. бойові підрозділи Католицької ліги перемогли чехів, і ті втратили незалежність. Із країни витіснили протестантів, землі вигнаних дворян передали католикам. А війська Католицької ліги, відчувши смак перемоги, попрямували до Північної Німеччини.

Данський період (1625-1629 рр.)

Король Данії за підтримки Нідерландів та Англії організував успішний наступ на збройні сили Католицької ліги. Правитель Священної Римської імперії Фердинанд II Габсбург укомплектував власну 100-тисячну армію найманців. Вони завдали кількох ударів данцям і німецьким протестантським князям. У результаті Данія вийшла з війни, обіцяючи дотримуватися нейтралітету.

Шведський період (1630-1635 рр.)

Проти Католицької ліги розпочала бойові дії Швеція, що конкурувала зі Священною Римською імперією в Прибалтиці. Шведська армія під командуванням короля Густава II Адольфа здолала суперників поблизу міст Лейпциг (1631 р.), Аугсбург та Лютцен (1632 р.). Однак через загибель командувача шведи втратили позиції в Північній Німеччині і зазнали поразки біля міста Нердлінген у 1634 р.

Французько-шведський період (1635-1648 рр.)

Проти Священної Римської імперії воювали Швеція та Франція. Водночас проти Іспанії виступили Франція і Нідерланди. Протиборчі сторони обопільно виснажилися.

Через погіршення становища у Франції та в Англії представники Євангелічної унії запропонували примирення. Не відвоювавши значної переваги, суперники з Католицької ліги погодились. У 1645-1648 рр. у вестфальських містах Мюнстер і Оснабрюк тривали виснажливі переговори.

Міркуємо і діємо!

1. Покажіть на мапі території та місця, де відбувалися основні події Тридцятилітньої війни. Увідповідніть їх із загальноприйнятими періодами. 2. Прочитайте хронологію воєнних подій. Як ви вважаєте, яка зі сторін здобула перемогу? 3. Прочитайте відомості рубрики «Чи знаєте ви, що...», розгляньте фрагмент плану розташування військ. Як українські козаки проявили себе в Тридцятилітній війні?

Мовою історичного джерела

Фрагмент плану розташування військ перед битвою на Білій Горі поблизу міста Прага, 1620 р. Угорі — протестантське військо, внизу — католицьке. У лівому нижньому кутку католицької армії зображена кіннота, позначена як «3000 козаків» («вирізка» — нижче). Картограф та гравер Маттеус Меріан Старший, 1635 р.

14.3. Як Вестфальський мир заклав основи сучасного світового порядку?

Перша в Європі міжнародна конференція завершилася підписанням Вестфальського миру в 1648 р. «Перемогли» протестантські країни. Франція отримала провінції Ельзас та Лотарингію. До Швеції відійшли острів Рюген, західна частина Померанії (німецького узбережжя Балтійського моря) і герцогство Бремен. Деякі німецькі князівства теж розширили володіння. Підтвердили незалежність Швейцарія, Об’єднані провінції Нідерландів. Укріпились Англія й Данія. Почався занепад Іспанії. Змінився старий порядок, що тримався на авторитетності католицької церкви та правителів Священної Римської імперії. Вони зберегли впливи хіба що в Центрально-Східній Європі, причому Німеччина залишалася роздробленою. Протестанти домоглися визнання, католиків подекуди піддавали гонінням.

«Пограбування солдатами пасажирського воза», художник Себастьян Вранкс, близько 1647 р.

З одного боку, наслідки Тридцятилітньої війни виявилися плачевними. Німецькі, чеські та північноіталійські землі, де велися бойові дії, зазнали спустошень і втрат. Загинуло 8-10 млн людей! У деяких містах кількість мешканців скоротилася в 10 разів! У Чехії з 2,5 млн населення залишилося 700 тис. Але, з другого боку, ця страшна трагедія дечому навчила європейців. Зародилася дипломатія. Утвердилася віротерпимість. Церкви і їхні духівники врешті усвідомили неможливість збройного вирішення релігійних розбіжностей. На світову арену вийшли нові держави.

Війна продемонструвала, що міжнародні конфлікти зазвичай мають традиційно сталі передумови й причини. Змагання за лідерство, територіальні претензії, неприйняття протилежних поглядів завжди спричинятимуть протистояння, які закінчуватимуться людськими жертвами і матеріальними збитками. Вочевидь, суперечки найкраще вирішувати домовленостями.

Міркуємо і діємо!

1. Як ви вважаєте, чому конференція, де обговорювали закінчення Тридцятилітньої війни, тривала 3 роки? Покажіть на мапі територіальні зміни в Європі після Вестфальського миру. 2. Розкажіть про негативні наслідки Тридцятилітньої війни. За яких умов їх можна було уникнути? 3. Чого навчила європейців ця війна?

  • 1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами: Коли ____? Що ____? Хто ____? Де ____? Звідки ми можемо дізнатися про ____? Чому ____? Як ____? Який результат ____? Запропонуйте свої запитання в класі.
  • 2. А. Чи можна Тридцятилітню війну називати світовою? Обміркуйте в парах. Б. Як ви розумієте значення усталеного вислову «війна годує війну»?
  • 3. А. Укладіть у хронологічній послідовності поняття «Євангелічна унія», «Тридцятилітня війна», «Католицька ліга», «Вестфальський мир». Запишіть їх у зошит, указуючи відповідні дати. Б. Згадайте події історії країн Західної Європи, що відбулися в період Тридцятилітньої війни. Намалюйте в зошиті і заповніть відповідну синхронізовану хронологічну таблицю. В. Покажіть на мапі: а) держави, що увійшли до Євангелічної унії та Католицької ліги; б) держави Європи після Вестфальського миру. Назвіть їхні столиці.
  • 4. Виходячи з умов Вестфальського миру, визначте держави, які підтримуватимуть Національно-визвольну війну українців 1648 р., які виступатимуть проти неї та які вагатимуться.
  • 5. Як ви розумієте твердження: «Вестфальський мир утвердив новий порядок у Європі»? Що означає словосполучення «новий порядок»? Доберіть факти для підтвердження своєї думки.
  • 6. Послуговуючись пошуковою системою «Ґуґл», укладіть історичний портрет одного з відомих полководців Тридцятилітньої війни.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду