Основними заняттями трипільців були землеробство та скотарство. Землю обробляли роговими або кам’яними мотиками, а роговими та дерев’яними серпами з кремінними вкладками збирали врожай. Трипільці вирощували ячмінь, пшеницю, горох, просо, овес тощо. Уявіть: до часів Ярослава Мудрого (XI ст.) набір злаків на полях Київщини був такий самий, що й у трипільські часи. Розводили також корів, свиней, овець і кіз, приручали диких коней. У поселеннях, які досліджували археологи біля сіл Майданецьке й Тальянки на Черкащині, налічувалося від 1600 до 2700 будівель. За реконструкцією археологів, глинобитні житла трипільців були не тільки одноповерховими, а й двоповерховими. Розміри деяких споруд сягали 200-300 квадратних метрів! У двоповерхових будинках житловим був, імовірно, лише другий поверх, бо саме тут виявлено печі. Перший поверх слугував господарським приміщенням: тут розміщували кам’яні зернотерки, ткацькі верстати, ями-сховища. Підлога першого поверху була земляною, але іноді її вимощували кам’яними плитами....
|