Войти
Закрыть

Жалкі лікують

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Жалкі

Жалкі лікують

Медузи й морські анемони традиційно використовуються в китайській народній медицині, як стверджується, супроти гіпертензії (застаріла назва — гіпертонії, тобто підвищеного кров’яного тиску), поліартриту, астми й виразки шлунку. З цією метою китайські знахарі використовують мацальця вогняної їстівної медузи. Хоча ця медуза, зокрема, є традиційним морепродуктом у східноазійській народній кухні.

Доказова медицина жодним чином не підтверджує лікувальних властивостей вогняної їстівної медузи. Однак, зважаючи на розмаїття токсинів у кишковопорожнинних, учені намагаються розробити методи їх використання для боротьби з раковими пухлинами, бактеріальними інфекціями, паразитарними інвазіями та іншими важкими захворюваннями.

Зокрема із жалких клітин мацалець звичної в Чорному морі кінської морської анемони вчені виділили біологічно активну речовину, яку назвали «еквістатином». У численних лабораторних дослідженнях виявилось, що еквістатин блокує роботу декількох ферментів, відповідальних за розщеплення та руйнування білків у клітинах. Ці ферменти задіяні в розвитку цілої низки важких захворювань центральної нервової системи в людини (зокрема пухлин мозку, хвороби Альцґеймера, окремих форм епілепсії, інсультів, автоімунних захворювань мозку, а також раку молочної залози в жінок). У лабораторних експериментах еквістатин успішно блокує роботу ферментів, зупиняючи молекулярні механізми розвитку пухлин і руйнування зв’язків між клітинами мозку. Сьогодні еквістатин розглядають як один із потенційних і перспективних препаратів проти раку.

Вогняна їстівна медуза

А от із мезоглеї вухатої медузи, дуже поширеної в Чорному й Азовському морях, вчені виділили протибактеріальну речовину, назвавши її «аурелін». Це білок, який захищає медузу від бактеріальних інфекцій. Аурелін надзвичайно перспективний, оскільки діє на дуже широке коло бактерій, знищуючи їх. Науковці впевнені, що він може стати альтернативою антибіотикам, до багатьох з яких бактерії розвинули стійкість. У лабораторних експериментах аурелін продемонстрував дуже високу антибактеріальну дію за низької концентрації, що дає підстави сподіватись на швидку появу ефективних і безпечних ліків нового покоління.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація