Войти
Закрыть

Хижакування планарії

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Хижакування планарії

Пласкі хробаки з класу війчастих — планарії — є звичними, а часом масовими видами в більшості водойм України. Вони трапляються як у затишних ставках і старицях, так і в стрімких гірських ріках й потоках Криму й Карпат. У фавні України налічується понад 200 видів планарій із різних рядів і родин. Це дрібні істоти розмірами до 3 см. Більшість видів заселяють добре прогріті сонцем та порослі водяними рослинами мілководні місця озер і ставків. Улітку чисельність планарій може сягати декількох тисяч особин на квадратний метр дна водойми, тому виявити їх дуже легко, зібравши трохи рослин і донних відкладів. Прісноводні планарії — усеїдні істоти, тому живляться всім, що надибають: детритом, водоростями, мікроскопічними хробаками, веслоногими і вусоногими дрібними раками тощо. Багато з них є активними хижаками, адже вони полюють на планктонних раків, на кшталт дафній і циклопів. Вони легко ковзають по водяних рослинах і занурених предметах, часто плаваючи в товщі води. Планарії є гермафродитами, які розмножуються статевим способом, проте поміж них є види, здатні розмножуватись безстатево, надзвичайно швидко заселяючи вільні ділянки водойм. Що ж, вирушаймо на пошуки планарій.

Різноманіття планарій

Нам знадобиться акваріум на 3-10 л із прісною водою. Цілком згодиться той, у якому ми розплоджували і досліджували гідр. Однак разом їх тримати не варто, адже планарії активно хижакують і з легкістю з’їдять свою здобич. Також необхідними будуть: прозорі пластикові відерця (згодяться і скляні банки) з кришками, 3-4 пластикові пляшки, довгий пінцет, лупа із п’ятикратним збільшенням, корм для акваріумних риб, харчовий барвник (бажано синього кольору), а також пара латексових рукавичок та лабораторний журнал. Усі експерименти та спостереження, звично, знімаємо на відео, які публікуємо в інтернеті та в соціальних мережах. Тепер можна розпочинати.

Акваріум слід вимити, на дно засипати грубий річковий пісок або дрібний гравій і заповнити водою. Після приготування акваріума вирушаймо на лови планарій. Для цього змайструймо пастки з пластикових пляшок: дуже обережно, цвяхом у дні пляшки робимо 5-10 маленьких отворів, засипаємо небагато корму для риб, заповнюємо пляшки водою й ставимо їх вертикально на мілководді. Наступного дня в пастках будуть планарії, які сповзуться на запах їжі. Як було сказано вище, планарії замешкують мілководдя озер і ставків із густими заростями рослин. Їх можна віднайти на дні в опалому листі й відмерлих рослинних рештках, або на рослинах. Дуже часто планарії причіпляються до нижнього боку листків рослин, що плавають на поверхні води, наприклад, латаття, глечиків, рдесників. Наловлених планарій поміщаємо в пластикове відерце, а вдома акуратно переносимо їх в акваріум. Усі маніпуляції здійснюємо в латексових рукавичках. Тепер усе готове для наших спостережень.

Віднайди випущених до акваріума планарій і розглянь їх з допомогою лупи. Удень вони можуть не проявляти активності й ховатися між донними рослинами, тому затіни акваріум, наприклад, аркушем паперу чи тканиною. Поспостерігай за віднайденою твариною. Зауваж форму тіла планарії, знайди її передній і задній кінці. Зверни увагу на голову цього хробака та розташовані на ній очі — це одні з найпримітивніших очей у тваринному царстві. Вони розпізнають лише світло й тінь. Посвіти на планарію ліхтариком. Чи змінилась якось її поведінка? Зверни увагу на рух планарії — вона ковзає на поверхні. Які частини її тіла беруть у цьому участь і як? Усі спостереження занотуй у лабораторний журнал, зроби короткий ролик й опублікуй в інтернеті.

Зовнішній вигляд молочно-білої планарії (ліворуч) та дуґезії (праворуч)

Тіло планарії видовжене й сплющене в спинно-черевному напрямку. Його передній кінець розширений у вигляді великого ромбу — це голова. Зверху на голові розташовані очі, які добре проглядаються як дві чорні цятки, а ось рот у них розташований на череві.

Їхні очі дуже прості за своєю будовою. Якщо порівнювати із оком людини, то в планарій очі навиворіт: сітківка знаходиться зовні, а нерви входять в очний келих знизу. Жодного кришталика, який міг би фокусувати світло на сітківку, у них немає, тому планарії не можуть бачити у звичному для нас розумінні. Проте їхні очі чутливі до світла. Розрізняючи його наявність чи відсутність, планарія «вирішує», куди їй рухатись. Якщо присвітити яскравим світлом на планарію, то вона спробує сховатись або ж скоротить розміри свого тіла. Рух планарій на поверхні різних предметів однаково легкий і спритний. Він нагадує ковзання — і виникає враження, що вони не витрачають жодних зусиль для цього. Це зумовлено тим, що тіло планарій вкрите міріадами мікроскопічних війок, що ритмічно коливаються, забезпечуючи плавний рух. У цьому процесі, хоч і менше, беруть участь м’язи, що розтягують тіло тварини. А от плавання в планарій забезпечується переважно м’язами, які почергово скорочуються — і тварина хвилеподібно пливе в товщі води. У планарій добре розвинена м’язова система, адже в них є три зародкові листки: екто-, мезо- та ентодерма. Це означає, що з ектодерми розвивається шкіра, мезодерми — м’язи і паренхіма, а з ентодерми — кишківник. М’язи планарій представлені трьома групами: кільцевих, поздовжніх та косих. Кільцеві м’язи розташовуються відразу під шкірним епітелієм у вигляді поперечних до осі тіла кілець і регулюють ширину тіла планарії. Під ними — поздовжні м’язи, що простягаються від переднього до заднього кінців тіла. Ці м’язи регулюють довжину тіла тварини. Косі ж м’язи навскісно з’єднують спинний і черевний боки тіла планарії, регулюючи її товщину. Синхронна робота всіх трьох груп м’язів забезпечує швидкі й точні рухи цих тварин.

Хоча планарії і всеїдні істоти, вони понад усе віддають перевагу тваринній їжі. Тому в нас є гарна нагода для спостереження за процесом живлення планарій. Для цього розморозь невеличкий шматочок риби або ж креветку, вимочи в харчовому барвнику. Пінцетом постав їжу на дно акваріума так, щоб тобі було зручно спостерігати й знімати відео. За якийсь час із усього акваріуму сповзуться планарії на запах поживи. Як поводять себе ці тварини на шматку їжі? Чи вдалось тобі побачити процес поїдання висувним ротом, а також виведення неперетравлених решток? Травну систему можна розгледіти крізь напівпрозоре тіло планарії, особливо коли вона буде наповненою підфарбованою їжею. Який вигляд вона має? Не забудь записати спостереження до лабораторного журналу і відзняти ролик!

Травна система планарій є сліпою, тобто має лише ротовий отвір, через який і поглинається їжа, і виводяться неперетравлені рештки. Це означає, що наступний прийом їжі буде лише після того, як травна система цілковито спорожниться. Травлення може зайняти від кількох годин до кількох діб, залежно від температури води — у теплій його швидкість вища. Рот планарій розташований посередині черева і може висовуватись на довгій трубці-глотці далеко за межі самого тіла. Глотка веде до кишківника, який у планарій розділений на три великі гілки: одну передню, що веде до голови, та дві задні, спрямовані до хвоста і статевої системи. Кожна з гілок травної системи галузиться ще на цілу низку дрібних сліпих каналів. Такий складний галузистий кишківник у цих тварин є компенсацією відсутності кровоносної системи, яка в інших, більш розвинених, організмах розносить поживні речовини в тілі. Травна система проглядається крізь напівпрозоре тіло планарії, однак її добре можна розгледіти, якщо нагодувати тварину зафарбованою харчовим барвником їжею. Живлення планарій відбувається шляхом всмоктування окремих часток їжі у водній суспензії, висмоктування вмісту жертви або ж поглинання її цілою, оскільки в них відсутні щелепи, зуби чи інші пристосування для її подрібнення. Коли планарія полює, то її жертвами часто стають істоти більші й прудкіші за неї, наприклад, дрібні раки, мальки риб, личинки комах тощо. Тому планарії спершу вбивають свою жертву потужним тетродотоксином, який виділяється численними залозами, розташованими по краю тіла. До речі, планарій не поїдають інші тварини саме через їх отруйність. Заковтування жертви цілою нагадує такий же процес у гідри — глотка планарії натягується, наче шкарпетка, огортаючи їжу. Цікаво, що планарія може проковтнути жертву, більшу за власні розміри, при цьому її травна система і тіло загалом значно розтягуються.

Планарія під час трапези

  • 1. Як можна довести наявність війок у планарії? Сплануйте етапи дослідження, яке дозволило б довести участь війок у русі хробака.
  • 2. Чи «кусатиме» планарія людину за палець, якщо його занурити в акваріум із твариною? Якщо «укус» відбудеться, то чи є він небезпечним?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду