Войти
Закрыть

Велика доросла черепаха

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Велика доросла черепаха

Жовточерева (червоновуха) черепаха

Черепаха — одна з найпопулярніших домашніх тварин. Усі поціновувані коміксів і мультфільмів про черепашок-ніндзя знають, що прообразом героїв стала черепаха, яка жила в акваріумі. У природі акваріумні черепахи, такі, як червоновухі, поширені в південно-східних регіонах Північної Америки.

Але завдяки своїй чарівності ці черепахи розповсюдилися в усьому світі. Червоновуха черепаха давно перестала вважатися рідкісною, проте й досі бажана домашня тварина. Молоді черепашки цього виду яскраво-зелені. Підростаючи, вони темнішають. На голові та шиї в них завжди є прикраса, подібна до малюнка з хвилястих смуг і плям. Кінцівки черепахи також укриті пістрявими смужками: білими й зеленими. Основна їжа цих тварин — лукові трави: кульбаба, конюшина, гусячий чортополох, подорожник.

Якщо в тебе чи друзів / подруг є черепаха, що живе в акваріумі, то можна визначити її вік. Рептилії, як і риби, здатні рости впродовж усього життя. Тож, уважно вивчивши, наприклад, тіло черепахи та провівши певні вимірювання, можна визначити, скільки років прожила тварина. Найчастіше домашньою улюбленицею виявляється прісноводна жовточерева (червоновуха) черепаха. До спеціалізованих магазинів України такі черепахи потрапляють зазвичай у віці одного року (довжиною 3-4 сантиметри).

Панцир жовточеревої (червоновухої) черепахи

Щоб дізнатися вік черепахи, знадобиться звичайна шкільна лінійка (до 30 см). Черепаху треба розмістити на пласкій поверхні та виміряти її довжину від початку морди до кінчика хвоста. А далі перевести розмір у вік, скориставшись таблицею зросту черепахи в природі.

Цілком можливо, що черепасі чотири роки, але її довжина становить уже 25 см. Чому так? Річ у тім, що в природних умовах черепахи в холодну пору року сповільнюють свій метаболізм і мало їдять. В акваріумі, де цілий рік увімкнена лампа, температура стала і сприяє тому, що тварина їсть багато. Тобто надмірний розмір не означає, що черепаха хвора, просто у подальшому слід враховувати особливості утримання черепах та необхідний температурний режим у різні пори року.

Але тобі все-таки цікаво, скільки років тварині насправді. Можна скористатися другим способом визначення її віку — аналізом річних кілець на верхній частині панцира. Як порахувати кільця? Спершу потрібно знайти окремі щитки панцира. За зовнішнім виглядом щиток нагадує зріз стовбура дерева. На спинному боці панцира їх чимало. Поглянь на один з них і порахуй, скільки кілець він містить. Одному рокові життя черепахи відповідають два кільця. Наприклад, якщо в одному щитку нарахували 15 кілець, обчислення слід виконувати так: 15 : 2 = 7,5 = 7 років і 6 місяців.

Щиток панцира леопардової черепахи з річними кільцями

Щитки на панцирі черепахи — це рогові нарости, що закладаються в шкірі, але утворені за рахунок кісткових клітин (остеобластів). Зовні щитки рельєфні, межі шарів (кілець) добре помітні. Від моменту вилуплення до розвитку перших статевих ознак ріст черепах триває швидко. Протягом першого року життя більшість черепах стрімко набирають вагу (упродовж другого року життя розмір черепахи може збільшитися вдвічі!), а в наступні роки швидкість росту поступово знижується. Щороку в певні сезони в черепах чергуються сплески росту (весна та літо) й паузи (осінь та зима), що залежить від доступної їжі. Це означає, що протягом року утворюється два нових річних кільця. З віком процес утворення сповільнюється до мінімуму. Таким чином, як і всі рептилії, черепахи ростуть усе життя, проте до 15-20 років річний приріст настільки знижується, що його складно помітити.

  • 1. На основі даних наведеної таблиці, побудуй графік швидкості росту залежно від віку черепахи. Чому з віком ріст сповільнюється?
  • 2. Хто — самці чи самки — виростає більшим? Висунь гіпотези, що могли б пояснити таку закономірність та обговори їхню обґрунтованість з учителем чи вчителькою біології.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду