Войти
Закрыть

Звичайне яйце

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Звичайне яйце

Птахи вирізняються складною й розмаїтою соціальною поведінкою: хтось утворює пари на все життя (як лебеді), хтось змінює партнера щосезону (рожеві фламінго), а в когось — цілий гарем! Але усі птахи відкладають яйця. І цей звичний для нас об’єкт має свої біологічні особливості!

Для дослідження структури яєчної шкаралупи знадобляться два варених яйця, чайна ложка, туш або чорнило, вода, три маленькі склянки. Одне варене яйце надбий з гострого боку, а інше — з тупого. Далі з обох яєць акуратно чайною ложкою витягни вміст. Постав порожні шкаралупи в маленькі склянки. В окремій склянці вдвічі розведи водою чорнило чи туш. Налий до половини кожної зі шкаралуп розведену туш або чорнило та спостерігай, чи з’являться зовні чорні крапки. У якій частині шкаралупи їх найбільше? Яке значення пор, що є в шкаралупі яєць? Запиши спостереження в щоденник і зніми відео з проникненням фарби через шкаралупу.

Яйця птахів — це замкнені системи життєзабезпечення, у яких розвивається зародок. Для розвитку зародка в яйці є всі необхідні компоненти, крім одного — кисню. Щоб він міг надходити через шкаралупу в ній є пори. Ці пори дозволяють газам обмінюватися між вмістом яйця та навколишнім середовищем. Пори в шкаралупі курячого яйця зосереджені головним чином на тупому кінці яйця, де знаходиться повітряна камера й відбувається основний газообмін. У результаті досліду, саме там утвориться більше чорних крапок. Однак за неправильного зберігання (помивши яйця і залишивши їх поза холодильником) через пори шкаралупи всередину можуть потрапити й мікроби, які спричинюють захворювання в людини, наприклад сальмонельоз.

Пори яєчної шкаралупи під сканувальним електронним мікроскопом

  • 1. Чому курки в курнику часто скубуться й з’ясовують хто головніший? Що дає курці статус «головної»?
  • 2. Кисень надходить до яйця, а які гази виходять назовні крізь пори шкаралупи?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду