Войти
Закрыть

Захворювання органів сечовиділення та їх профілактика

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний, Рудич (поглиблене вивчення біології, нова програма)

 

§ 24. Захворювання органів сечовиділення та їх профілактика

Поміркуйте

  • Які паразитичні організми можуть проникати в організм людини через сечовидільну систему?

Згадайте

  • Із чого складається видільна система?
  • Процес утворення сечі

Порушення роботи органів сечовиділення

Захворювання органів сечовиділення є дуже небезпечними, оскільки виникає загроза отруєння організму речовинами, які мають бути виведені із сечею.

Порушення в роботі сечовидільної системи можуть спричинити:

  • інфекційні захворювання (здебільшого бактеріальні, які вражають ниркові миски або мозковий шар);
  • уроджені дефекти нирок (нефропатії) та сечовидільних шляхів;
  • інтоксикації — отруєння алкоголем, надмірними дозами лікарських препаратів, токсичними речовинами тощо;
  • травмування нирок;
  • алергічні реакції або порушення процесів обміну речовин.

Мал. 24.1. Камені в нирках перешкоджають проходженню сечі

 

За способом потрапляння до органів сечовидільної системи розрізняють інфекції:

  • низхідні, які з кров’ю потрапляють у клубочки нефронів і спричиняють їхнє запалення. Низхідні інфекції нирок можуть спричинити бактеріальні захворювання зубів, ангіна тощо;
  • висхідні, які спочатку потрапляють у сечівник, спричиняють його запалення й поширюються вгору — у сечовий міхур, сечоводи й нирки.

Найпоширеніші захворювання сечовидільної системи

Мал. 24.2. Штучна нирка — складний пристрій, який рятує людині життя

Анімація «Апарат штучної нирки»

«Штучна нирка»

Порушення роботи нирок стає для організму людини великою проблемою. Це може траплятися внаслідок захворювання або травми. Уражена нирка не встигає виводити із сечею продукти обміну. Ці продукти є токсичними, їх накопичення в організмі стає причиною порушень метаболізму й може призводити до руйнування як окремих органів, так і загалом усього організму — до смерті людини.

1933 року відомий український хірург Юрій Юрійович Вороний уперше у світовій практиці пересадив донорську нирку жінці, яка отруїлася хлоридом ртуті. Операція пройшла успішно, наскільки це було можливим у той час. На жаль, через 48 годин жінка померла. Але ця операція довела всьому світові, що пересадити нирку, а отже, подарувати людині друге життя, цілком можливо.

Дізнайтеся більше

  • З-поміж усіх органів нирки людям пересаджують найчастіше.
  • Інколи під час ембріонального розвитку в людини може формуватися додаткова нирка.

У таких випадках сучасна медицина використовує спеціальні прилади — гемодіалізатори, які часто називають «штучними нирками» (мал. 24.2).

Принцип їхньої роботи подібний до людської нирки. Кров людини пропускають через прилад, у якому вона відокремлена від спеціального розчину мембраною. Крізь цю мембрану шкідливі речовини фільтруються в розчин і, таким чином, виводяться з крові.

Профілактика захворювань видільної системи

Захворювання органів сечовидільної системи загрожують здоров’ю і життю людини (докладніше див. таблицю). Тому вкрай важливими є заходи їх профілактики:

  • відмова від споживання алкоголю, який порушує процеси виведення з організму продуктів обміну, знижує ризик утворення каменів у нирках і розвитку злоякісних пухлин;
  • своєчасне лікування зубів запобігає потраплянню інфекцій у кровоносні судини й подальшому їх транспортуванню до органів видільної системи;
  • загартовування підтримує роботу імунної системи та збільшує опірність інфекціям;
  • дотримання правил особистої гігієни запобігає потраплянню інфекції в організм через сечівник.

Дізнайтеся більше

У випадках уживання певних продуктів та в разі деяких захворювань колір сечі може змінитися на зелений або рожево-червоний.

Ключова ідея

Поширеними захворюваннями органів видільної системи є пієлонефрит, уретрит, цистит, камені в нирках. Щоб зменшити ризик розвитку цих захворювань, необхідно дотримуватися відповідних заходів профілактики.

Перевірте свої знання

1. Що може спричинити захворювання органів видільної системи? 2. Назвіть причини виникнення і симптоми пієлонефриту. 3. Назвіть причини виникнення і симптоми циститу. 4. Назвіть причини виникнення і симптоми гломерулонефриту. 5*. Які заходи профілактики необхідно проводити, щоб попередити розвиток захворювань органів видільної системи?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду