Український степ

 

Що це, степ, про який у піснях співають?
Уявіть себе малим, дуже малим чоловіком, отак на палець завбільшки. Уявіть собі, що вас, того маленького чоловіка, поставили на широкій рівній оболоні, на якій зрідка стоять порослі травою старі мурашники. Між травою квіти аж хапають за очі своїми кольорами. А гляньте довкола себе... Ніде краю не видно. Обрій неба, наче вижолоблена півкуля, лише мурашники видно. А поїдете десять миль у який-небудь бік — те саме й те саме... Ні краю, ні берега.
Ось над однією з менших річок, які вливаються в Самару, стоїть висока могила. Її прозвали Свиридовою. Ніхто не знав, чому вона так зветься. Усі старші козаки знали, де стоїть Свиридова могила, і кожний до неї потрапить, хоч би і вночі. Тому-то частенько козаки умовлялись збиратися на Свиридову могилу, як на місце, де можуть напевно з'їхати-ся. Тут і річка під боком, де можна коня напоїти, і трава тут краща для випасу, і кущі над річкою, де при нагоді й сховатися можна
(За А. Чайковським; 157 сл.).

Завдання
1. Випишіть частки. Поясніть орфограми.
2. Випишіть речення з уточнювальними членами. Поясніть пунктограми.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення Тут і річка під боком, де можна коня напоїти, і трава тут краща для випасу, і кущі над річкою, де при нагоді й сховатися можна.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Диктанти

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0