Магія рушника

 

Усі важливі події в житті наших людей традиційно пов'язані з різними видами декоративних рушників, починаючи від щоденно ужиткових «утиральних», до «покутніх», тих, якими увінчували куток з божницею.

Рушники супроводжують людину від народження і до скону. На рушник у селянських родинах приймали новонародженого. Довгим рушником-наміткою жінки покривали голову, чоловіки в'язали його як пояс.
У весільних обрядах рушник залишається головним атрибутом і сьогодні. Викуп молодої подають також на рушнику. Молода й дружки на дівич-вечорі, коли відбувається обряд прощання з дівуванням, також обв'язуються рушниками.
Батьки нареченої благословляють молодих іконами на спеціальних рушниках, а також зустрічають їх з церкви хлібом-сіллю на рушнику. Під час вінчання рушником зв'язували руки молодих, бажаючи їм одностайності, взаєморозуміння, щасливого і довгого подружнього шляху. На рушник ставали молоді під час вінчання.
Рушники виручали й тоді, коли подружжя будувало хату. Щоб у хаті княжили злагода, добробут і затишок, сволоки для перекриття стелі піднімалися на рушниках, а потім їх дарували як символ вдячності майстрам
(За Л. Косиченком; 160 сл.).

Завдання
1. Випишіть слова з подвоєнням. Поясніть орфограму.
2. Випишіть складнопідрядне речення з кількома підрядними. Поясніть пунктограму.
3. Виконайте синтаксичний аналіз речення Усі важливі події в житті наших людей традиційно пов'язані з різними видами декоративних рушників, починаючи від щоденно ужиткових «утиральних», до «покутніх», тих, якими увінчували куток з божницею.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Диктанти

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0