Скарби «музею на горі»

 

Музей-заповідник Переяслава-Хмельницького відкритий у 1964 р.— місцеві жителі знають як «музей на горі». його будівництво було розпочато 1964 р. на честь 150-річчя від дня народження Т. Шевченка, і цього ж року він прийняв перших відвідувачів.
Серпневе сонце в зеніті. Позаду — чисто підметені вулички музею-комплексу під відкритим небом. Козацька церква, садиба священника та церковна сторожка, хати бідняка, знахарки, гончара, садиба заможного селянина, двір багатого землевласника, шинок і корчма, поліська хата, кордон лісової охорони, садиба бондаря, гребінника, ткача, столяра, чинбаря, середняка, двір безземельника, хата вдови — ось вони, за тинами, на які повидиралися цікаві гарбузи. Поряд — маєток князя Горчакова, сільська управа, базарна площа, церковно-парафіяльна школа, козацький постій, поштова станція. Ні, це не просто застиглі музейні експонати, зібрані дбайливими руками охоронців нашої пам'яті. Це — українське село, яке живе своїм життям. Усе — справжнє, усе — поряд, розділене сільськими вуличками та плетеними тинами. І над усім цим — розкрилені постаті вітряків та поскрипування колеса водяного млина
(З газети; 159 сл.).

Завдання
1. Випишіть слова з м'яким знаком, ненаголошеними голосними. Поясніть орфограми.
2. Випишіть речення з узагальнюючими словами. Поясніть пунктограми.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення Поряд — маєток князя Горчакова, сільська управа, базарна площа, церковно-парафіяльна школа, козацький постій, поштова станція.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Диктанти

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0