Борсук

 

Я відпочивав під старим кострубатим дубом, куди не так забивав дощ. Раптом крізь шум дощу та завивання вітру я вловив жалібне борсуче скавучання. Доносилось воно з кущів, що густо вкривали пониззя, перетнуте зарослою канавою.
Скавучання звіра примусило мене покинути затишок. Тепер я сидів у ліщині і спостерігав за борсуком.
Звір вив. По канаві бурлила і шумувала дощова вода, яка затопила борсучу нору. Невдовзі звір замовк і подався у ліс. Він відшукав великий мурашник, розгріб його, поласував яєчками і тут же заснув.
Коли опустилися сутінки, звір побіг до канави і заходився рити нову нору. Тепер він був розумнішим і лаштував нору біля вищого виступу канави, куди не досягала вода. Днів через чотири мені знову довелося побувати в цих місцях. Я зазирнув у нову нору. Там лежало сухе дубове листя.
Але сіно, яким борсук раніше встелював свою стару нору, він не викинув, а сховав під кущем, розсунувши його тонким прошарком, щоб висохло — може ще знадобиться
(За В. Раєвським; 157 сл.).

Завдання
1. Випишіть слова з ненаголошеними голосними, з м'яким знаком. Поясніть орфограми.
2. Випишіть речення з однорідними членами. Поясніть пунктограму.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення Але сіно, яким борсук раніше встелював свою стару нору, він не викинув, а сховав під кущем, розсунувши його тонким прошарком, щоб висохло — може ще знадобиться.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы