Схилюся на твій святий поріг…

 

Київщина... Древня Київська Русь-Україна з містами Переяслав, Біл-город, Вишгород, Василів, коріння яких у сивих віках. Ще в давнину високого рівня досягає її культура з найвизначнішими центрами — Києво-Печерською Лаврою та Софійським собором, де знаходилася перша бібліотека. Упродовж століть то тут, то там вибухали селянсько-козацькі повстання та національно-визвольні війни. Татаро-монгольські навали, влада Литви, Польщі, Московії... Вона була ареною боротьби за незалежність України в 1917—1920 роках і в 90-х роках ХХ століття.
Київська земля дала Україні великого Ярослава Мудрого, гетьмана Івана Мазепу, етнографа Павла Чубинського, живописця Івана Сошен-ка, художницю Катерину Білокур, письменників Григорія Косинку, Андрія Малишка, Ліну Костенко, Миколу Зарудного, Івана Драча, Павла Мовчана.
Київщина і нині багата на таланти. Це Михайло Горловий — земляк і родич відомого Григорія Косинки, скульптор і поет, автор пам'ятника жертвам голодомору в Обухові; гуморист Степан Грищенко, прозаїк Василь Трубай і ще мало відомі нам поети Марія Тарасюк, Олег Кузьмен-ко... Це закономірно і вічно, бо поки живе мистецтво, доти живе народ, і якщо є народ, значить, живе мистецтво
(За З. Кучерявою; 161 сл.).

Завдання
1. Випишіть слова з орфограмою «Велика літера». Поясніть їх написання.
2. Випишіть речення з однорідними членами. Поясніть пунктограму.
3. Виконайте синтаксичний розбір речення Це закономірно і вічно, бо поки живе мистецтво, доти живе народ, і якщо є народ, значить, живе мистецтво.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы