Войти
Закрыть

Земля — планета Сонячної системи. Теплові пояси Землі та їх вплив на природу

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Земля — планета Сонячної системи. Теплові пояси Землі та їх вплив на природу

Якою уявляли Землю давні люди? Яку форму має Земля? Які докази кулястості Землі тобі відомі?

Земля — третя від Сонця планета в Сонячній системі. Як і всі планети Сонячної системи, вона має форму кулі й обертається навколо Сонця та навколо своєї осі. Діаметр Землі — 12 тисяч 742 км.

Ще в давнину люди помічали, що корабель у відкритому морі поступово зникає та з’являється з-за горизонту. На рівній місцевості (у степу, в полі) поверхня Землі проглядається у формі круга (мал. 23).

Якщо підніматися вгору, то горизонт розширюється. Це можливо тому, що поверхня Землі не плоска, а опукла.

Ці факти доводять, що Земля має форму кулі.

Мал. 23. Докази кулястості Землі

Головним доказом того, що Земля має форму кулі, є фотографії, зроблені з космічних кораблів. Першим космонавтом, який у 1961 році облетів навколо Землі на космічному кораблі та побачив Землю з космосу, був Юрій Гагарін. Першим космонавтом незалежної України в 1997 році став Леонід Каденюк.

Як нагрівають земну поверхню сонячні промені, що падають на неї прямовисно? Як її нагрівають сонячні промені, що падають косо?

1. Розгляньте мал. 24 і визначте, як падають сонячні промені на поверхню Землі. 2. Зробіть висновок про те, де земна поверхня нагрівається найбільше, а де — найменше.

Мал. 24. Розподіл сонячних променів на земній поверхні

Оскільки Земля має форму кулі, то сонячні промені падають на її поверхню по-різному. Біля екватора сонячні промені падають майже весь час прямовисно. Сонце піднімається високо на небосхилі. Ця частина Землі отримує найбільше тепла.

Від екватора до полюсів сонячні промені падають на земну поверхню косо, під певним нахилом. Кількість тепла, яку отримує поверхня Землі від екватора до полюсів, зменшується.

Отже, унаслідок того, що Земля має форму кулі, її поверхня нагрівається неоднаково. Кількість сонячного тепла, яку отримує поверхня Землі, поступово зменшується від екватора до полюсів.

Земну поверхню між екватором і полюсами умовно поділили на теплові пояси залежно від кількості тепла, яку вона отримує.

Розгляньте мал. 25 і визначте, які теплові пояси є на Землі та де вони розташовані.

Мал. 25. Теплові пояси Землі

Жаркий пояс розташований по обидві сторони від екватора. Тут сонячні промені падають прямовисно, земна поверхня отримує багато тепла, протягом усього року жарко.

Холодні пояси в обох півкулях розташовані біля полюсів. Тут сонячні промені падають косо, земна поверхня отримує дуже мало тепла, протягом усього року холодно. Помірні пояси простягаються між жарким та холодними.

Тут сонячні промені падають під певним нахилом, земна поверхня отримує менше тепла, ніж у жаркому поясі, але більше, ніж у холодному. Відбувається зміна пір року.

Теплові пояси відрізняються між собою природними умовами.

Земля має форму кулі, унаслідок чого Ті поверхня нагрівається неоднаково. Кількість сонячного тепла від екватора до полюсів зменшується. На Землі виділяють 5 теплових поясів: жаркий, два помірні і два холодні.

1. Охарактеризуй Землю як одну з планет Сонячної системи. 2. Яку форму має Земля? Наведи докази кулястості Землі. 3. Як змінюється кількість сонячного тепла, що його отримує земна поверхня, від екватора до полюсів? Чому? 4. На які теплові пояси поділяють Землю? Де вони розташовані? 5. Чим відрізняються між собою теплові пояси?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду