Войти
Закрыть

Особливості природи Євразії

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Особливості природи Євразії

Які материки є на Землі? Що тобі відомо про материк Євразію?

Євразія — найбільший з усіх материків на Землі.

Материк Євразія складається з двох частин світу: Європи та Азії. Звідси й походить назва материка.

1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті півкуль Євразію, її частини та умовну межу між ними. 2. У яких півкулях розташований материк? 3. Які океани омивають береги Євразії?

Більша частина материка Євразія розташована в Східній півкулі. Він майже повністю простягається в Північній півкулі. Береги Євразії омивають води всіх океанів.

Визначте на фізичній карті півкуль, які форми земної поверхні є на території Євразії.

Форми земної поверхні Євразії різноманітні. Тут є гори й рівнини. В Євразії розташовані найвищі гори на Землі — Гімалаї. Їх найвища вершина — гора Джомолунгма (Еверест) заввишки 8850 м (мал. 68).

Мал. 68. Гора Джомолунгма

Визначте на фізичній карті півкуль, у яких теплових поясах розташована Євразія.

Територія Євразії розташована в усіх теплових поясах Землі: жаркому, помірному і холодному.

Як змінюється нагрівання земної поверхні сонячними променями від полюсів до екватора?

У холодному поясі зима довга й дуже холодна. Температура повітря взимку сягає -40 °С. Температура повітря в літній період не перевищує 0 °С. У помірному поясі з півночі на південь температура повітря поступово зростає. Тут відбувається зміна пір року. Зима помірно холодна, часом з морозами. Літо тепле, дощове.

Найвищі температури спостерігаються в жаркому поясі. Температура повітря впродовж усього року не опускається нижче 20 °С.

Кількість опадів на території Євразії розподілена нерівномірно. Найбільше опадів випадає на узбережжях.

Які території Євразії вирізняються великою кількістю водойм, а які — малою? Чому?

Мал. 69. Озеро Байкал

У місцях, де випадає велика кількість опадів, територією Євразії протікає багато річок. Річки беруть початок здебільшого в горах і впадають в океани. Тут протікають великі річки нашої планети — Янцзи, Об, Єнісей, Хуанхе, Лена, Амур, Волга, Інд.

У Євразії є чимало озер. Найбільшими озерами є Каспійське море, Аральське море, Балхаш, Байкал (мал. 69).

Каспійське море — найбільше за площею озеро на Землі, яке за великі розміри та солону воду називають морем. Байкал — найглибше прісноводне озеро у світі, глибина його сягає 1642 м.

Усі великі річки та озера Євразії люди використовують для судноплавства та рибальства. На річках побудовані гідроелектростанції. Воду використовують для зрошення полів.

У Євразії є всі види корисних копалин, які використовує людина: паливні, рудні й нерудні. Тут розташовано родовища нафти й природного газу, кам’яного вугілля, залізної руди, кам’яної солі.

Євразія — найбільший з усіх материків, який складається з двох частин світу: Європи та Азії. Більша його частина розташована в Східній півкулі, він майже повністю простягається в Північній півкулі. На території материка є високі гори й великі рівнини, великі річки й глибокі озера. Євразія розташована в усіх теплових поясах.

1. Покажи на фізичній карті півкуль Євразію і розкажи, де вона розташована. Які океани її омивають? 2. Які форми земної поверхні є в Євразії? 3. У яких теплових поясах розташована Євразія? 4. Як змінюється температура в різних поясах на території Євразії? 5. Як змінюється кількість опадів у Євразії? 6. Які великі водойми є в Євразії? 7. Які корисні копалини є на території Євразії?

Назва річки Хуанхе в перекладі з китайської мови означає «Жовта річка». Річка протікає через пухку гірську породу жовтого кольору, яку розмиває і переносить. Це й надає річці жовтого кольору.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду