Войти
Закрыть

Для чого вивчають природу

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 1. Для чого вивчають природу

Людство пізнавало світ поступово. Спочатку люди виготовляли знаряддя праці з каменю, кісток і дерева. Потім вони навчилися добувати кольорові метали. Коли ж дізналися, з чого і як можна виплавити залізо, то почали робити з нього спершу ножі, сокири. Потім виготовляли різноманітні сільськогосподарські механізми, які полегшували працю.

Люди навчилися використовувати для своїх потреб воду, землю, повітря. Зрозуміли, з яких рослин можна виробляти борошно, з яких — олію, а з яких — цукор та крупи. Почали краще обробляти ґрунт, правильно доглядати сільськогосподарські рослини, щоб отримувати високі врожаї. Поліпшуючи догляд за тваринами, одержували від них більше молока, м’яса, вовни та інших продуктів.

Усім нам треба знати якомога більше про природу. Адже, вивчаючи її, людина вчиться дбайливо використовувати природні багатства, збільшувати їх для поліпшення свого життя і для майбутніх поколінь.

Як вивчають природу?

З давніх-давен люди обмінювалися різноманітною сировиною і товарами. Наприклад, звідти, де вирощували багато пшениці, її везли в ту місцевість, де вона була потрібною. Іноді за товарами доводилось їздити дуже далеко. Під час таких подорожей люди ознайомлювалися з природою різних країн. Усе, що мандрівники бачили і про що дізнавалися, вони описували у книжках, щоденниках.

Багато знань про природу людство здобуло завдяки спостереженням і дослідам. Так, наприклад, вдалося з’ясувати, якою буває погода у різні пори року, чому дує вітер, звідки беруться туман, дощ, роса, іній.

Люди, спостерігаючи, дізналися про те, де і як живуть рослини і тварини, чим живляться, яку користь можуть принести, якої завдати шкоди.

Читаючи книжки, ви отримуєте ті знання, які люди здобули за багато років, подорожуючи і досліджуючи природу. Щоб краще пізнавати навколишній світ, необхідно спостерігати за тим, що відбувається, проводити цікаві досліди в куточку живої природи та на дослідній ділянці школи, де ви навчаєтеся.

Знання, які ви отримуєте на уроках природознавства, допоможуть не тільки краще пізнати природу, а й навчитися берегти і примножувати її багатства.

Запитання

1. Що вивчає наука природознавство?

2. Які основні ознаки живої та неживої природи?

3. Для чого вивчають природу?

4. Прочитайте українські прислів’я та приказки про природу. Як ви їх розумієте?

  • Від природи бери те, що вона дає, і за те дякуй.
  • З природою живи в дружбі, то й буде вона тобі в службі.
  • До природи не неси шкоди.
  • Горнешся до природи — не матимеш пригоди.

Запишіть у словничок

Нежива природа — це Сонце, Місяць, Земля, повітря, каміння, вода, ґрунт, корисні копалини.

Жива природа — це рослини, тварини, гриби, люди.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація