Войти
Закрыть

Вода у природі та побуті

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 3. Вода у природі та побуті

Усі ми мріємо хоча б раз у житті побачити диво. Але не помічаємо, що одне з них — постійно з нами. Це диво природи — вода. Прекрасні візерунки інею, неповторні сніжинки, краплинки роси, дивовижні хмаринки, холодна вода струмочків, весняний дощ — якою тільки не буває ця речовина! Вона і рідка, і тверда і газоподібна.

Вода — найпоширеніша речовина у природі. Вона є всюди.

Уся вода Землі утворює водні багатства. На фізичній карті світу вони позначені блакитним кольором. До водних багатств належать води морів та океанів, що займають 2/3 поверхні Землі, а також води суходолу: річки, озера, болота, підземні води, льодовики, штучні водойми і канали.

Вода є і в повітрі. Коли в ньому накопичується велика кількість води, то в теплу погоду йде дощ, а в холодну — сніг.

Величезні запаси води на Землі містяться у вигляді снігу та льоду на вершинах гір, в Арктиці й Антарктиці.

Проведіть досліди

Вода у ґрунті та рослинах

Насипте в суху пробірку трохи звичайного ґрунту. Закріпіть її у штативі та нагрівайте поступово. Що ви спостерігаєте? Що з’являється на стінках пробірки?

Покладіть у суху пробірку кілька листочків рослин і також нагрійте. Спостерігайте, що відбувається.

На стінках пробірок в обох випадках з’являються краплинки води.

Отже, вода є не лише в різноманітних водоймах та у повітрі, вона міститься також у ґрунті і в рослинах.

Вода має важливе значення в житті людини. Основні життєві процеси в людському організмі (кровообіг, травлення, дихання, виділення та ін.) відбуваються завдяки тому, що є вода. Її припадає приблизно 600 г на кожен кілограм маси людини. Отже, людське тіло більш ніж наполовину складається з води.

Людина не може існувати без води. До того ж, вона потрібна не лише для пиття і приготування їжі. Водою ми миємося. Також вона необхідна для підтримання чистоти у приміщеннях, на вулиці.

Цікаво знати...

При втраті 10% води відбуваються непоправні явища. На шкірі з’являються тріщини, западають очі, погіршується зір, виникають спазми в горлі. Людина може знепритомніти.

Утрата 21 % води призводить до смерті.

Для людського організму втрата води небезпечніша, ніж відсутність їжі.

Уявіть: без їжі людина може прожити до 30-40 днів, а без води помирає на 6-7 день.

Подихайте на холодне скло. Скло запітніє: вкриється краплинками води. Звідки взялася вода? З організму. Коли у спекотний день ми пітніємо, то наше тіло втрачає рідину. Звідки взявся піт? Знову ж таки з організму.

Таким чином, за добу людина втрачає близько дванадцяти склянок води. А якщо вода витрачається, то її запаси треба постійно поповнювати.

Отже, стільки ж треба її випити або з’їсти. А хіба воду їдять? У тому-то й справа, що їдять. У м’ясі, овочах, багатьох інших продуктах досить багато води. Але не забуваймо: її обов’язково треба пити у чистому вигляді!

Вода також необхідна тваринам. Багато з них живуть у воді, наприклад, риби, кити, дельфіни та ін. Сухопутні тварини у спекотних та сухих місцях в пошуках води долають десятки кілометрів. У сильну спеку, коли водойми пересихають, багато тварин гине.

Воду використовують і для догляду за свійськими тваринами: для напування, приготування кормів, дотримання належної чистоти у місцях їхнього утримання.

Без води не можуть жити й рослини. Коли довго немає дощу, запасів води у ґрунті стає усе менше. Рослини засихають і гинуть.

Проведіть дослід

Насіння

Візьміть насіння різних рослин. Половину покладіть у суху склянку, інші — у склянку на мокрий папір. Склянки закрийте склом. Спостерігайте за насінинами. У якій зі склянок вони проростуть? Зробіть висновок про те, яке значення має вода для рослин.

Висновок

Вода — найпоширеніша речовина. Вона має велике значення в природі та для життя людини, тварин і рослин.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду