Войти
Закрыть

Погода. Метеорологічні служби і прогноз погоди

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 23. Погода. Метеорологічні служби і прогноз погоди

Для вивчення погоди треба вести спостереження за всіма її елементами: тиском повітря, температурою, вологістю, хмарністю, напрямом вітру і його силою.

Повідомлення про погоду вже стало потребою кожної людини. Своєчасні попередження про небезпечні погодні умови та стихійні лиха зберігають найдорожче — людське життя.

Саме тому метеорологічні служби є дуже необхідними і важливими. Погодні умови впливають на діяльність всіх видів транспорту, будівництво, комунальне господарство тощо.

Спостереження за погодою відбувається на метеорологічних станціях. Вони є в містах, високо в горах. Є навіть на морях, де судна ведуть спостереження за погодою, а результати передають по радіо на материк. Для вивчення погоди вся метеорологічна мережа здійснює спостереження в певні години за місцевим часом. Результати спостережень передаються до установ, які передбачають погоду в певній місцевості.

Метеорологічні станції ведуть регулярні спостереження за температурою повітря за допомогою термометра, встановленого в тіні.

Термометр — це прилад для вимірювання температури. Він складається із пластинки і закріпленої на ній тонкої скляної трубочки з кулькою. Кулька і частина трубочки наповнені підфарбованим спиртом. З трубочки видалено повітря, її верхній кінець запаяний. Спирт швидко розширюється при нагріванні або стискається при охолодженні й рухається по трубочці.

На пластинку, до якої прикріплено трубочку, нанесено поділки, що відповідають градусам. Цифрою 0 на термометрі позначено температуру танення льоду або замерзання води, а цифрою 100 — температуру кипіння води.

Градус — це одиниця вимірювання температури.

Градуси вище від нуля позначаються знаком « + » (плюс) і означають «тепло», а градуси нижче від нуля — знаком « - » (мінус) і означають «мороз».

Термометр

Ртутний барометр

Волосяний гігрометр

Тиск повітря на метеорологічних станціях вимірюють ртутним барометром. Якщо тиск повітря знижується, це означає погіршення погоди.

Найпростіший прилад для вимірювання вологості — волосяний гігрометр. Він складається з рамки, на якій натягнуто знежирену людську волосину. Один кінець волосини закріплений на рамці, а другий — перекинутий униз через блок. З блоком зв’язана стрілка, яка рухається по шкалі. При збільшенні вологості клітини волосини розбухають, волосина довшає, що зразу ж передається стрілкою на шкалу, де у відсотках зазначається вологість повітря.

Напрям і силу вітру визначають за флюгером.

Для безперервних записів спостережень за погодою використовують прилади-самописці.

Крім цих основних приладів, застосовують багато інших: для вимірювання сонячної радіації, для визначення дальності видимості, для визначення температури ґрунту тощо.

Географічна карта, на якій умовними знаками та цифрами позначають результати одночасних спостережень за погодою, називається синоптичною. Такі карти ще називають картами погоди. За ними синоптики складають прогноз погоди.

Значення вивчення погоди для народного господарства

Ви вже знаєте, що погодні умови дуже впливають на життя людини, її діяльність, роботу транспорту тощо.

Звичайно, що вчасні попередження про природні катастрофи і стихійні лиха допомагають уникнути багатьох руйнувань, а також жертв. Саме для цього метеорологи спостерігають за природними явищами і складають прогноз погоди.

Прогноз погоди — це своєрідне її передбачення.

Складання прогнозу погоди базується на метеорологічній інформації. Її основні джерела — наземні метеорологічні станції. Також для цього використовують радіолокатори і космічні системи. Важливе значення мають відомості, що надходять від метеорологічних супутників.

Прогнози погоди бувають короткотермінові (до 72 год), середньотермінові (від 72 год до 10 діб) та довготермінові (понад 10 діб).

За призначенням є прогнози погоди загального користування, а також спеціалізовані. Їх складають з урахуванням специфіки галузі (наприклад, для авіації, автомобільного транспорту, сільського господарства).

Запитання

  • 1. Для чого складають прогноз погоди?
  • 2. Які існують основні елементи погоди?
  • 3. На яких станціях проводять спостереження за погодою?

Запишіть у словничок

Прогноз погоди — це своєрідне її передбачення.

Термометр — це прилад для вимірювання температури.

Градус — це одиниця вимірювання температури.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація