Войти
Закрыть

Торф: зовнішній вигляд та властивості

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 33. Торф: зовнішній вигляд та властивості

Розгляньте шматочок сухого торфу. Якого він кольору? Спробуйте його розламати. Чи легко він ламається? Подивіться за допомогою збільшувального скла, чи є в торфі рештки напівзгнилих рослин.

Проведіть дослід

Торф

Покладіть шматочок торфу в скляну банку з водою. Чи тоне він у воді? Вийміть торф із води. Стисніть його пальцями. Чи буде з нього виділятися вода? Зробіть висновки з проведених спостережень.

Торф буває темно-бурого або бурого кольору. Він легко кришиться. Між його частинками багато невеликих порожнин — пор. Завдяки цьому він добре вбирає воду. У сухому торфі у порах міститься повітря. Тому він погано проводить тепло.

Торф утворювався протягом багатьох тисячоліть. На дні боліт постійно накопичувались і розкладалися без доступу кисню залишки відмерлих рослин. Утворення торфу триває й зараз, але дуже повільно. За 10 років товщина торф’яного шару збільшується лише на 5-30 міліметрів. На висохлих торф’яних болотах — торфовищах — товщина торфу дорівнює 1-2 метри, а в деяких місцях досягає 11 метрів.

Видобувають торф кількома способами. Спочатку знімають шар рослин. Потім торф розмивають сильним струменем води, перетворюючи його на кашоподібну суміш. Утворений рідкий торф перекачують помпами на рівні ділянки землі, які називають поля розливу. На цих ділянках торф поступово висихає. За допомогою спеціальних ножів, закріплених на колесах трактора, його розрізають на окремі плитки (брикети). Іноді застосовують інший спосіб. Особливими механізмами, прикріпленими до трактора, розпушують верхній шар покладів торфу. Подрібнений торф швидко висихає. Потім його збирають і спресовують у невеликі брикети.

Торф широко використовують у промисловості й повсякденному житті (мал. 8).

Мал. 8

Основні споживачі торфу — теплові електростанції. Для підприємств, житлових будинків його використовують як паливо. Сухий торф легкий, добре горить, виділяє більше тепла, ніж дрова.

У сільському господарстві торф застосовують як добриво для полів і підстилку для худоби. Ним також вкривають на зиму рослини, щоб оберегти їх від морозів. Ним накривають ями, у яких узимку зберігають картоплю, моркву та інші овочі.

З торфу виготовляють ізоляційні плити. Їх прокладають між стінами будинків. Такі плити добре зберігають тепло та погано пропускають звук.

Багато торфу переробляється на заводах. З нього отримують світильний газ і гас.

Торф — одне з величезних багатств України. Найбільше його видобувають на Житомирщині та Поліссі.

Запитання

  • 1. Де в природі утворюється торф?
  • 2. З чого утворюється торф?
  • 3. Чому торф добре вбирає вологу?
  • 4. Як добувають торф?
  • 5. Як використовують торф у сільському господарстві?
  • 6. Що виготовляють з торфу на заводах?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду