Войти
Закрыть

Світовий океан

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 41. Світовий океан

• Пригадайте, які на Землі є океани. Покажіть їх на карті.

• Хто перший із мореплавців довів, що всі океани сполучаються між собою?

ОКЕАНИ. Вам уже відомо, що всі океани і моря на нашій планеті сполучені між собою. Разом вони утворюють єдиний водний простір — Світовий океан або просто Океан. Він вкриває 71 % поверхні земної кулі. Світовий океан — неперервний: з будь-якої його точки можна дістатися в будь-яку іншу, не перетинаючи суходолу.

ПОДОРОЖ У СЛОВО

Стародавні греки Океаном називали божество великої ріки, що омивала і землю, і море, давала початок усім річкам, джерелам і морським течіям.

Океан — божество великої ріки

Єдиний Світовий океан поділяють на великі частини — окремі океани. Незважаючи на вільний обмін водами, кожний з них відрізняється від інших за середніми температурами води, солоністю, течіями. Найбільшим і найглибшим з океанів є Тихий. Він займає половину площі Світового океану — майже 180 млн км2 Атлантичний океан удвічі менший за площею, ніж Тихий. Він видовжений з півночі на південь на 16 000 км. Третім за площею і другим заглибиною є Індійський океан, розташований переважно в Південній півкулі. Північний Льодовитий океан має найменші площу і глибину з усіх океанів. Він розташований переважно за Північним полярним колом, тому центральна його частина завжди вкрита кригою. Іноді вчені виділяють ще Південний океан — частини Тихого, Атлантичного й Індійського океанів, що омивають Антарктиду. Межі океанів збігаються з берегами материків і островів. А там, де є тільки водний простір, їх проводять умовно уздовж меридіанів.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найглибшим океаном є Тихий. Рекордна глибина зафіксована в Маріанській западині — 11 022 м.

Чи можна Землю назвати Океаном

Величезні розміри Світового океану наводять на думку, що нашій планеті більше пасувала б назва Океан або Вода (Аква). Таке враження принаймні складається у космонавтів, які з космосу бачать нашу планету блакитною завдяки водним просторам. Проте квапитися з перейменуванням не варто. Відомо, що середня глибина Світового океану — лише 4 км. Якщо порівняти її з діаметром Землі (12 740 км), то Океан виявиться лише тонесенькою плівкою на її поверхні.

Мал. 183. Безмежні води океану

МОРЯ. В усіх океанах є моря. Море — це частина океану, що відрізняється від нього властивостями води (температурою, солоністю), течіями, організмами, які живуть у ньому (додаток 2, с. 251). Від океану море відокремлене островами, півостровами або підняттями дна. Залежно від відособленості від океану моря бувають внутрішніми й окраїнними.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільше море на планеті — Філіппінське, його площа — 5,7 млн км2.

Внутрішні моря далеко вдаються в суходіл, з океаном їх з'єднують протоки (мал. 184). Прикладами таких морів є Середземне, Чорне, Азовське, Червоне.

Мал 184. Внутрішнє море

Окраїнні моря розміщуються на окраїнах материків. Вони мало вдаються в суходіл і слабо відокремлені від океану (мал. 185). Наприклад, Баренцове, Берингове.

Мал. 185. Окраїнне море

ЗАТОКИ І ПРОТОКИ. У морях і океанах є затоки і протоки. Затокою називають частину океану або моря, яка вдається в суходіл, але має широкий зв’язок із ними (мал. 186). Так, Атлантичний океан біля берегів Європи утворює Біскайську затоку, а Індійський океан, вдаючись у суходіл на півдні Азії, — Бенгальську. Великими затоками є Мексиканська, Гвінейська.

Мал. 186. Затока

Протока — це відносно вузька частина водного простору, що сполучає дві сусідні водойми і роз’єднує ділянки суходолу (мал. 187). Наприклад, Гібралтарська протока сполучає Середземне море з Атлантичним океаном і відокремлює Європу від Африки, а Берингова протока сполучає Північний Льодовитий океан із Тихим і роз’єднує Євразію і Північну Америку. В Україні Керченська протока сполучає Чорне море з Азовським.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найширшою протокою на Землі є протока Дрейка (1120 км).

Мал. 187. Протока

Мал. 188. Протока Босфор сполучає Чорне море з Мармуровим та відділяє Європу від Азії

СУХОДІЛ В ОКЕАНІ. Серед вод Світового океану розміщується суходіл. Величезні ділянки суходолу — материки. На їх краях виступають півострови, які далеко вдаються у водний простір (мал. 189). Найбільшими півостровами Європи є Піренейський і Апеннінський, Азії — Аравійський та Індостан, Африки — Сомалі, Північної Америки — Лабрадор. В Україні найбільшим півостровом є Кримський що вдається в Чорне море.

Мал. 189. Півострів

Острови — відносно невеликі порівняно з материками ділянки суходолу, з усіх боків оточені водою (мал. 190). Найбільший острів земної кулі — Ґренландія — у 3,5 раза менший за найменший материк Австралію. Часто острови розміщуються групою неподалік один від одного. Таке їх скупчення називають архіпелагом. За походженням острови поділяють на материкові, вулканічні та коралові.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільший острів земної кулі — Ґренландія (2,2 млн км2), найбільший півострів — Аравійський (2,8 млн км2)

Мал. 190. Острів

Материкові острови — це колишні частини материка, що відокремилися від нього внаслідок опускання ділянки суходолу. Вони розташовані неподалік від берегів материка і лежать на мілководній частині дна. Такими є, наприклад, острови Великобританія, Мадагаскар, Нова Гвінея.

Вулканічні острови виникли внаслідок вивержень вулканів на дні океанів і морів. Зазвичай такі острови невеликі, але високо здіймаються над рівнем океану (мал. 191). Наприклад, Гавайські острови цілком утворені з лави підводних і наземних вивержень.

Мал. 191. Вулканічний острів

Коралові острови невеликі й невисокі. Вони ледь-ледь височіють над рівнем океану (мал. 192). Ці острови утворюються в результаті скупчення вапнякових скелетів морських організмів — коралових поліпів. Поліпи прикріплюються до дна на невеликій глибині (до 50 м) і ростуть угору та вшир. Ці організми можуть жити тільки у теплих водах, температура яких не нижча від +20 °С. Тому коралові острови розташовані лише в жарких широтах. Іноді корали утворюють «гірлянди» уздовж берегів — так звані бар'єрні рифи. Багато коралових островів у Тихому океані.

Мал. 192. Кораловий острів

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільшою кораловою спорудою, що складається з багатьох підводних і надводних острівців, є Великий бар'єрний риф біля берегів Австралії. Його довжина 2000 км, ширина — до 200 км.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

• Гідросфера — це водна оболонка Землі, яку утворюють Світовий океан, води суходолу, вода в атмосфері.

• Світовий океан — неперервний водний простір на поверхні Землі, що охоплює океани і моря та оточує материки й острови.

• Море — це частина океану, що відрізняється від нього за властивостями води, течіями, морськими організмами; розрізняють моря внутрішні й окраїнні.

• Затока — частина океану або моря, яка вдається в суходіл, але має широкий водообмін з океаном.

• Протока — вузька частина водного простору, що сполучає дві сусідні водойми.

• Острови — відносно невеликі ділянки суходолу, з усіх боків оточені водою; за походженням бувають материкові, вулканічні, коралові.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Що називають гідросферою? Назвіть її складники.
  • 2. Доведіть, що Світовий океан — єдиний неперервний водний простір.
  • 3. Чим острів відрізняється від материка? Наведіть приклади великих островів. Покажіть їх на карті.
  • 4. Які розрізняють острови за походженням?
  • 5*. Порівнюйте географічне положення і розміри Аравійського моря і Бенгальської затоки. Чому одну частину Індійського океану назвали морем, а іншу — затокою?

ПРАКТИЧНА РОБОТА 7 (Початок. Продовж. див. с. 191.)

Тема: Позначення на контурній карті морів, проток, заток, островів.

1. Підпишіть на контурній карті назви:

  • а) морів — Чорне, Азовське, Середземне, Червоне, Балтійське;
  • б) проток — Керченська, Ґібралтарська, Магелланова, Дрейка, Берингова;
  • в) заток — Біскайська, Бенгальська, Мексиканська, Гвінейська;
  • г) островів — Велика Британія, Ґренландія, Мадагаскар, Нова Гвінея;
  • д) півостровів — Аравійський, Кримський, Індостан, Лабрадор, Скандинавський, Сомалі.

2. Користуючись шкалою глибин на карті півкуль (див. атлас), установіть, яке море глибше — Чорне чи Балтійське.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду