Войти
Закрыть

Відкриття нових земель

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 4. Відкриття нових земель

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Куди плавали і що відкрили вікінги.
  • Хто вперше познайомив європейців з країнами Сходу.
  • Як Христофор Колумб «шукав» морський шлях до Індії.

• Куди плавали і що відкрили вікінги. Їхня батьківщина - сучасна Данія, Південна Швеція, узбережжя Норвегії. Кораблі вікінгів починаючи ще з VIII ст. борознили простори північних морів. Пізніше проникли вони далеко на південь - у Каспійське, Середземне і Чорне моря. Наслідком їхніх плавань стало відкриття і колонізація Ісландії, Гренландії та Америки задовго до Колумба.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Археологічні знахідки свідчать. На південно-західному узбережжі Гренландії в ХІ-ХІІІ ст. існувало близько 50 поселень і 12 церков норманів. Їхні мисливські угіддя простягалися далеко на північ. Вони полювали на тюленів, моржів, білих ведмедів, вівцебиків. Оскільки клімат цієї частини острова був тоді значно тепліший, ніж нині, перші колоністи обробляли землю, розводили коней і овець, навіть вирощували фрукти.

Найвідомішим вікінгом є Ерік Рудий - воїн і мореплавець, легенда норвезького народу. У X ст. він відкрив європейцям Гренландію - найбільший острів світу і дослідив незаселене острівне узбережжя. Рід Еріка Рудого заснував на острові перше європейське поселення. Із часом його сини досягли північно-східних берегів Швнічної Америки. Тому недарма в американському м. Бостон є пам'ятник Лейфу

Еріксону (сину Еріка Рудого), справжньому першовідкривачу Америки. Проте відкриття вікінгів у ті часи не привернули уваги вчених і майже не вплинули на розвиток географічних уявлень.

• Хто вперше познайомив європейців з країнами Сходу. Початок Середньовіччя в Європі був складним для розвитку географічної науки. Відкривачами нових земель у той час ставали прочани (паломники), учасники хрестових походів, купці. Серед таких мандрівників Середньовіччя був італієць Марко Поло. У 1271 році разом з батьком і дядьком він вирушив у тривалу торговельну подорож до Китаю і залишився там надовго: додому повернувся лише 1295 року. Це були перші європейці, які дісталися Східної Азії (мал. 10).

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За малюнком 10 проаналізуйте маршрут подорожі Марко Поло і позначте на контурній карті основні країни, які він відвідав.

У 1297 році у своїй праці під назвою «Книга» Марко Поло докладно описав Китай, Персію, Вірменію, Грузію, Індію, згадав про Японію, Мадагаскар і підтвердив, що південніше екватора є поселення людей. Цю «Книгу» було перекладено багатьма мовами.

Подорожуючи Східною Азією, Марко Поло вперше зіткнувся з багатьма дивними для європейців речами. Так, окрім звичного золота, срібла і коштовного каміння, тут грошима слугували також соляні монети (шматки солі з печаткою китайського імператора) і паперові гроші. Мандрівник уперше побачив вугілля - «каміння, яке спалахує, мов деревина». Він захоплювався роботою пошти і поштовими станціями, що нагадували «чудовий палац».

Мал. 10. Подорож Марко Поло Східною Азією

• Як Христофор Колумб «шукав» морський шлях до Індії. Бурхливий розвиток географії у Європі розпочався з початку XV ст., коли після значного занепаду відроджувалися наука, культура, освіта. Тому цей час і називають епохою Відродження. У цю епоху в Європі з’явилися перші глобуси і друковані карти, подальшого розвитку набуло країнознавство.

Прагнення до пошуку невідомих земель, намагання поширити християнство, потреба поповнити скарбницю європейських держав дорогоцінними металами, прянощами, жадоба до збагачення спонукали людей до тривалих подорожей. Найрозвиненіші на той час морські держави - Англія, Голландія, Іспанія і Португалія - змагалися між собою за володіння морськими просторами і заморськими країнами.

Проте омріяною країною для мандрівників була далека й казково багата Індія, шлях до якої шукали представники багатьох європейських держав. Серед них і Христофор Колумб, який запропонував маршрут західного шляху до Індії. Іспанська королева Ізабелла підтримала цю пропозицію. Улітку 1492 року в складі трьох каравел - «Санта-Марія», «Нінья» і «Пінта» - експедиція вирушила на пошуки Індії (мал. 11). Плавання було надзвичайно тяжким. Серед команди наростало невдоволення, багато хто вимагав повернутися назад. І ось 12 жовтня 1492 року один з матросів «Пінти» побачив берег острова. Щасливий Колумб назвав його Сан-Сальвадор (Святий Спаситель). Мореплавець вважав відкриті землі Індією, але то були Багамські острови. Повернувши на південь, Колумб відкрив острови Гаїті та Куба, які вважав східною окраїною Азії.

Мал. 11. Подорожі Христофора Колумба

Під час подорожі Колумб як справжній дослідник вів систематичні спостереження за природою. Він описав магнітні аномалії (відхилення від норми) у різних частинах океану, фіксував зміни погоди, напрямки вітрів, дав розширену характеристику Саргасового моря.

У вересні 1493 року Христофор Колумб очолив другу експедицію, яка тривала майже три роки. Були відкриті Малі Антильські острови, здійснені завойовницькі походи у внутрішні райони Гаїті.

Під час третьої подорожі 1498 року Колумб відкрив острів Тринідад і наблизився до узбережжя Південної Америки. У 1502-1504 роках він здійснив четверту подорож до берегів Америки. У листопаді 1504 року хворий мореплавець повернувся до Іспанії. До самої смерті він був переконаний у тому, що відкрив шлях до Індії.

У 1500-1504 роках експедиції, у яких брав участь Амеріґо Веспуччі, кілька разів вирушали до берегів Південної Америки. Вони обстежили східне узбережжя материка. Саме тоді стало зрозуміло, що Колумб відкрив нові континенти, які назвали Новим Світом.

Подорож Христофора Колумба до берегів Америки започаткувала цілу епоху географічних відкриттів, яку пізніше назвали Великою. На картах з’явилися зображення Західної півкулі Землі. Стали достовірнішими й точнішими знання про Атлантичний океан, про племена і народи, що населяли відкриті землі, їхню культуру, ресурси, господарство.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Які території відкрили європейцям вікінги та Марко Поло?
  • 2. Як називають епоху географічних відкриттів, яку започаткував Колумб?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Чому за часів Відродження відкриття нових земель посилилося?
  • 4. Чому Христофор Колумб назвав відкриті ним землі Індією?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Яке значення для географії має «Книга» Марко Поло?
  • 6. Які наслідки подорожей вікінгів і Христофора Колумба?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Користуючись додатковими джерелами інформації та змістом § 4, позначте на контурній карті шлях подорожей Еріка Рудого.
  • 8. За картою подорожей Христофора Колумба (мал. 11) розробіть свій маршрут уявного плавання до Америки. Обґрунтуйте обраний маршрут.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду