Войти
Закрыть

Рельєф дна Світового океану

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 29. Рельєф дна Світового океану

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Про підводні гори й рівнини.
  • Про серединно-океанічні хребти.

• Про підводні гори й рівнини. Рельєф океанів також складається з рівнин і гір, що сховані під товщею води. Долати океанічні глибини і вивчати підводні простори океану вченим допомагають сучасні прилади, завдяки яким склали карти рельєфу океанічного дна. Вони, зокрема, свідчать, що дно Світового океану немов усіяне підводними горами, заввишки здебільшого 1000-2000 м. Загальна кількість гір сягає 15-20 тис. Понад половину з них міститься на дні Тихого океану.

Рівнини і гори суходолу продовжуються на наймілководнішій ділянці дна - материковій обмілині (шельфі), для якої характерний материковий тип земної кори (до глибини 3000-4000 м).

Глибше, за межами шельфу, поширений океанічний тип земної кори (мал. 77). Рельєф тут здебільшого горбисто-рівнинний, однак трапляються й окремі гори вулканічного походження.

Вершини підводних хребтів можуть здійматися над поверхнею води, утворюючи острівні дуги. Саме тут найбільше діючих вулканів. Найактивніші з них розташовані на морському дні.

• Про серединно-океанічні хребти. За допомогою космічних апаратів виявлено, що в центрі океанів літосферні плити розходяться. У результаті цього в земній корі утворюються розломи дна океану завглибшки кілька кілометрів. По них з мантії рухається вгору розігріта речовина, що нагромаджується та застигає на дні океану. Так виникають серединно-океанічні хребти, розташовані переважно в центральній частині океанів (мал. 78). Загалом вони утворюють єдину гірську систему, що тягнеться крізь усі океани на 80 000 км. Місцями її ширина перевищує 800 км. Окремі вершини хребтів височіють над океанічним дном на кілька тисяч метрів, а подекуди піднімаються над водною поверхнею у вигляді вулканічних островів, як-от Ісландія.

Мал. 77. Рельєф дна Світового океану

Мал. 78. Утворення серединно-океанічного хребта (а); зображення серединно-океанічного хребта на карті (б)

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Народжений в океані. У листопаді 1963 р. південніше від о. Ісландія над морем побачили стовп темного диму. Як згодом з’ясувалося, це був результат вулканічного виверження, що розпочалося в зоні розлому на дні Атлантичного океану. Поступове накопичення речовини мантії спричинило народження острова, який назвали Суртсей, на честь повелителя вогняних вулканів з ісландської міфології. Упродовж наступних кількох років на цьому острові відбулося ще близько 100 вивержень, після чого площа Суртсаю зросла до близько 3 км2. Однак ерозія від вітру та хвиль привела до поступового зменшення його розмірів. Нині Суртсей є об'єктом пильної уваги вчених, які стежать за його подальшою долею.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За картою океанів в атласі визначте єдину гірську систему, що утворена серединно-океанічними хребтами, розташованими в центральній частині Атлантичного, Тихого та Індійського океанів.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 3 (ПРОДОВЖЕННЯ)

Позначення на контурній карті серединно-океанічних хребтів.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Як називають наймілководнішу ділянку дна Світового океану?
  • 2. Який тип земної кори характерний для шельфу?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Якими є відмінні особливості рельєфу дна Світового океану?
  • 4. Як змінюється тип земної кори на дні океану?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Як виникають розломи на дні океанів?
  • 6. Як утворюються серединно-океанічні хребти?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. За картою океанів складіть характеристику рельєфу дна будь-якого океану (за вибором).
  • 8. Складіть порівняльну характеристику загальних особливостей рельєфу суходолу і дна Світового океану.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду