Войти
Закрыть

Вступ. Рослини — частина живої природи. Значення рослин у природі та житті людини. Різноманітність рослин на Землі

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Вступ. Рослини — частина живої природи. Значення рослин у природі та житті людини. Різноманітність рослин на Землі

На поверхні Землі всюди є рослини. Вони існують в різних умовах: від спекотних пустель до найбільш холодних місць планети. Величезні простори суходолу вкриті рослинами. У горах і лісах, на полях і луках буяє рослинність. Океани, моря, річки та інші водойми також заселені різними рослинами. Навіть у квартирах та в класних кімнатах присутні представники рослинного світу.

Рослини — це живі організми, які живляться, дихають, розмножуються, ростуть і розвиваються. Для живлення їм потрібні сонячне світло, повітря, вода та ґрунт. Рослини рухаються, коли ростуть і розвиваються. Вони повертають свої квіти та листя до сонця.

Рослин у природі велика кількість. Усі вони різні й не схожі одна на одну. За зовнішнім виглядом їх поділяють на дерева, кущі та трави. У кожного виду різна будова стебла. Дерево має одне, товсте, міцне дерев’янисте стебло. Його називають стовбуром. Кущ має кілька стебел. Вони міцні, дерев’янисті, але значно тонші, ніж у дерева. У трав’янистих рослин стебло м’яке, тонке та соковите.

Рослини гір

Рослини пустелі

Рослини тундри

Ліс

Рослини відіграють важливу роль у житті людини та інших живих істот. Вони очищають повітря, виділяють кисень та поглинають шкідливий вуглекислий газ. Рослини створюють умови для життя інших організмів на Землі.

  • Подумайте, чому ліси називають «легенями» нашої планети.

Рослини є домівкою для багатьох живих істот. На гілках дерев і кущів гніздяться птахи, у дуплах дерев влаштовують свої житла звірі, бджоли, оси та мурашки. У лісі живуть багато диких тварин.

  • Які дерева ростуть у лісах вашого регіону?

Рослини тісно пов’язані з людиною та іншими живими істотами. Люди вживають плоди рослин. Адже вони багаті на вітаміни, вуглеводи та мінеральні речовини і є корисними для здоров’я.

Для багатьох звірів, птахів та інших живих істот трава, листя й кора кущів і дерев є основною їжею. Дикі тварини самостійно харчуються переважно в лісах. Свійських тварин доглядають люди і випасають їх на луках. Домашні тварини й птахи також харчуються рослинами. Завдяки цьому ми отримуємо м’ясо, молоко, масло, сир, яйця та інші продукти.

  • Які плодові дерева та кущі ростуть у вашій місцевості?

Природа надзвичайно багата на цілющі рослини. Вони ростуть скрізь: на полях, луках, лісах, біля водойм та в інших місцях. У наш час лікарські рослини використовують у медицині у вигляді сушених трав, настоянок, таблеток і мікстур. На території України ростуть такі лікарські рослини як валеріана, звіробій, кропива, м’ята, малина, чистотіл та інші.

Гніздо на гілках дерева

Житло білки в дуплі дерева

Ліс — домівка диких тварин

Яблуня — плодове дерево

Рослини підживлюють ґрунт корисними речовинами. Опале листя та плоди, відмерлі корені збагачують ґрунт органічними речовинами та мінеральними елементами.

Корені рослин не тільки розпушують ґрунт, але й запобігають його руйнуванню. Дерева висаджують на схилах гір і ярів, щоб не було зсувів.

Випас корів на лузі

Запам’ятайте

Рослини — це живі організми, які живляться, дихають, розмножуються, ростуть і розвиваються.

Рослини створюють умови для життя інших організмів на Землі.

За зовнішнім виглядом рослини поділяють на дерева, кущі та трави.

Запитання

  • 1. Що таке рослини?
  • 2. Що необхідно для існування рослин?
  • 3. На які групи поділяються рослини за зовнішнім виглядом?
  • 4. Яку користь приносять рослини?
  • 5. Чим корисні фрукти, овочі та ягоди?
  • 6. Як рослини підживлюють ґрунт?
  • 7. Як рослини запобігають виникненню зсувів?
  • 8. Як сьогодні люди використовують лікарські рослини?

Завдання

  • 1. Накресліть у зошиті таблицю. Напишіть по п’ять назв дерев, кущів і трав, які ростуть у вашій місцевості.

Цікаво знати...

Найвищим деревом у світі вважають секвою. Вона росте у США в штаті Каліфорнія. Висота цього «хмарочоса» — 112 метрів. Діаметр секвої близько 8 метрів.

Ця хвойна рослина має тверду, стійку до гниття деревину. Її застосовують у виробництві меблів, шпал, вагонів, телеграфних стовпів, підводних споруд, черепиці та паперу. Через червоно-коричневий колір секвою називають «червоним деревом».

Секвої живуть дуже довго. У США досі росте дерево, яке індіанці кілька століть тому використовували для спостереження і подання сигналів. Незважаючи на такий солідний вік, вона продовжує рости!

Секвої дуже швидко ростуть і зовсім не бояться паразитів. Деревина цих рослин містить фітонциди. Вони відлякують шкідливих комах і тримають їх на значній відстані.

Дослідники підрахували, що загальна вага деревини однієї секвої може перевищувати 1000 тонн. Для її перевезення знадобиться 60 вагонів.

Один американський підприємець у стовбурі секвої влаштував ресторанчик на 50 відвідувачів. У стовбурі іншого поваленого дерева цей бізнесмен спорудив гараж. Тут відвідувачі припарковують свої авто. А в Національному парку «Секвоя», в Каліфорнії, є автомобільний тунель, зроблений у стовбурі дерева, яке впало під час бурі.

Секвоя — дерево-хмарочос

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду